objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 18. april 2011 ob 07:45

Ime Cvetke Selšek pri menjavi Pahorja odprlo vprašanja zgodovine SKB banke
Naši viri se sprašujejo, zakaj je Drago Kos aprila leta 2000 v časniku Finance nenadoma zapisal, da ni nič hudega, če se lastništvo SKB banke seli na Kanalsko otočje
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ime predsednice upravnega odbora SKB banke Cvetke Selšek, ki se je prejšnji teden pojavilo okoli zakulisnih spletk in kombinacij pri morebitni zamenjavi predsednika vlade Boruta Pahorja (no, Cvetko Selšek nekateri omenjajo tudi kot kandidatko za novo guvernerko Banke Slovenije čez dve leti, ko poteče mandat aktualnemu guvernerju Marku Kranjcu), je očitno spet odprlo tudi vprašanja "razvpite" privatizacije in prodaje SKB banke francoski finančni korporaciji Societe General Group.
V petek smo na našem portalu objavili anonimno pismo poslancem državnega zbora, ki so ga ti dobili 29. maja 2009, naslednji dan pa odgovor na pismo, ki ga je bančnica Cvetka Selšek 1. junija istega leta poslala predsedniku državnega zbora Pavletu Gantarju.
Isti viri, ki so nas opozorili na anonimno pismo o privatizaciji in prodaji SKB banke, ter želijo ostati anonimni, so nas napotili tudi na famozni članek nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa v časniku Finance. Kos je namreč 5. decembra 2000 v Financah objavil daljši tekst z naslovom "Lastnik SKB iz Jerseyja? Pa kaj!" Drago Kos, ki je bil takrat koordinator mednarodnega programa Octopus na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve (Octopus je obsegal pregon organiziranega kriminala, pranje denarja in korupcijo), je nenadoma začutil potrebo, da slovenski javnosti sporoči, da ni nič narobe, če novi (so)lastniki banke SKB (podjetje Lunk Investments Limited)) poslujejo otoku Jersey (Kanalsko otočje ali Channel Islands), ki sodi med znane davčne oaze.
"Res je," v tistem članku za Finance priznava Drago Kos, "da je teoretično možno, da je v SKB vloženi kapital sumljivega izvora, vendar je od teorije do prakse, tako kot vedno, zelo daleč ..." Na koncu svojega teksta pa kakor strokovno zapiše, "dokler se ne bodo, če se seveda sploh bodo, pojavili podatki o tem, da je karkoli narobe s tujim kapitalom, naloženim ... tudi v SKB, se lahko urad za preprečevanje pranja denarja, policija, pa mogoče še kdo ukvarjajo z iskanjem nepravilnosti na drugih naslovih ..."
Ker je bil Drago Kos, kot smo že omenili, takrat koordinator projekta Octopus in je pozneje napredoval v namestnika direktorja novonastalega urada za preprečevanje korupcije, se naši viri sprašujejo, zakaj se je Drago Kos pri prodaji SKB banke lastnikom iz davčnih oaz delal Francoza, in zakaj je bilo nujno potrebno, da je bivši kriminalist vse to "pokril s tekstom" v poslovnem časniku Finance?! Menda zato, da bi pomirili javnost.
Isti viri se čudijo tudi odgovoru Cvetke Selšek, poslanemu Pavletu Gantarju. Selškova naj bi se namreč izogibala odgovorom na ključna vprašanja.
Njeno trditev, da je bila SKB banka že leta 1991 privatna banka, zato je ni bilo več kaj privatizirati, označujejo kot smešno. Je mogoče Mestna občina Ljubljana, ki je bila takrat velika solastnica (delničarka) SKB banke, v privatni lasti? Privatizacija se takrat sploh še ni začela, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba sta nastali šele leta 1992 in 1993.
Kdo je takrat lahko politično odločil o prodaji delnic SKB banke, ki jih je imela v lasti Mestna občina Ljubljana, tujcem. Samo Gregor Golobič, poleg Janeza Drnovška takrat najvplivnejši politik LDS, so prepričani naši viri.
Isti viri Cvetko Selšek pozivajo, naj javno pove, kdo so bili lastniki tako imenovanih globalnih potrdil (Global Depositary Receipts) v newyorški banki The Bank of New York? In zakaj se je vodstvo SKB banke sploh odločilo za anonimne lastnike?
Cvetka Selšek naj tudi javno pove, zakaj je SKB banka kar naprej potrebovala dokapitalizacijo, zakaj so nastajale izgube (prvi dobiček so zabeležili šele leta 2008!) in kakšna je bila vloga razvpitega ljubljanskega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja (znanega iz afere SIB banka in NPU) pri nepremičninskem projektu Lumar v Berlinu, kjer naj bi poniknilo na desetine milijonov tedanjih nemških mark. Menda ravno toliko, da so se lahko kupovala globalna potrdila za lastništvo SKB banke v New Yorku, namigujejo naši viri ...
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
vetke Selšek Boruta Pahorja Marku Kranjcu Pavletu Gantarju Draga Kosa Gregor Golobič Janeza Drnovška Igorja Jurija Pogačarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ime Cvetke Selšek pri menjavi Pahorja odprlo vprašanja zgodovine SKB banke