objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 14. april 2011 ob 07:01

Urednica Dela se opravičuje Bojanu Požarju: Sori, bilo je res neokusno ...
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Minuli četrtek se je na Brdu pri Kranju zgodil posvet na temo nasilja nad otroki. Pripravila sta ga Društvo državnih tožilcev in Generalna policijska uprava, med posebnimi gosti pa so bili ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, minister za pravosodje Aleš Zalar in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.
Sestavni del strokovnega posveta je bilo tudi predavanje novinarke in urednice spletnega portala Delo.si Sonje Merljak Zdovc, namenjeno ožji strokovni javnosti, sodnikom, tožilcem in kriminalistom. Sonja Merljak Zdovc naj bi govorila o novinarski etiki, toda njeno predavanje se je očitno odvilo v smeri reklamiranja Dela ter obrekovanja drugih novinarjev in medijev. Za novinarke in novinarje Dela je dejala, da so poklicno najbolj etični novinarji v državi, zato je bizarno pozvala sodnike, tožilce in kriminaliste, naj "zgodbe dajejo" novinarjem Dela, ker naj bi jih edino ti novinarji znali etično pripraviti in objaviti. Kar zadeva splet, pa naj klikajo portal Delo.si, je propagirala Sonja Merljak Zdovc. Spravila se je tudi nad neetične Slovenske novice, kar je naslednji dan sprožilo val ogorčenja in protestov v Delovi hiši, zato je zadeve moral miriti tudi predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli. Nato je obračunala z nekdanjim urednikom oddaje Svet na Kanalu A in zdajšnjim novinarjem oddaje Pogledi Slovenije Bojanom Travnom, za katerega je dejala, da je brez morale. Za veliki finale predavanja pa se je spravila nad domnevno novinarsko neetičnost Bojana Požarja, lastnika in urednika spletnega portala Požareport.
In strokovno izustila v zloglasnem slogu Jureta Jankovića, češ, "kaj hočemo, ubiti ga ne moremo."
Nekaj prisotnih je bilo očitno hudo ogorčenih, zato so se novice o novinarskem predavanju Sonje Merljak Zdovc nemudoma razširile po medijski in pravosodni sceni. Tako se je hitro izvedelo, da je bila urednica Dela.si na predavanje nasploh izjemno slabo pripravljena, roke je držala v žepu, govorila v kvazi uličnem slengu in se vsebinsko preveč ponavljala.
Naslednji dan je predsednik uprave Dela Giacomelli po telefonu poklical Sonjo Merljak Zdovc in jo zaprosil za pojasnilo. Za naš portal je povedal, da je "med predavanjem uporabila konkretne primere poročanja več slovenskih medijev o mladoletnih osebah iz preteklosti, čemur je bilo posvečeno njeno predavanje. S tem poročanjem se Merljak Zdovčeva tudi ukvarja in ga zelo dobro pozna. Iz več virov sem izvedel," pravi Giacomelli, "da je bilo njeno predavanje na splošno dobro sprejeto. Po njenem pojasnilu sem jo prosil, naj si zapomni, da je treba vsak medij spoštovati. Prosil sem jo tudi, da pokliče odgovornega urednika Požareporta Bojana Požarja in odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budjo, jima pojasni svoje trditve, njihov kontekst in se opraviči."
V Delovi stavbi se sicer govori, da Sonja Merljak Zdovc med kolegicami in kolegi ni preveč priljubljena, ima pa podporo pri odgovorni urednici časnika Delo Romani Dobnikar Šeruga, v smislu "gliha vkup štriha." Napadanje Slovenskih novic pa je tipično za novinarje Dela.
In res, Sonja Merljak Zdovc je poklicala Bojana Požarja in se mu po telefonu med drugim opravičila z besedami: "Sori, moja primerjava z ubijanjem je bila neprimerna in neokusna." V opravičilo je še povedala, da je bilo njeno predavanje namenjeno ožjemu krogu, ne pa širši javnosti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Aleš Zalar Zdenka Čebašek Travnik Sonje Merljak Zdovc Jurij Giacomelli Bojanom Travnom Bojana Požarja Jureta Jankovića Bojana Budjo Romani Dobnikar Šeruga

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Urednica Dela se opravičuje Bojanu Požarju: Sori, bilo je res neokusno ...