objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 11. april 2011 ob 07:14

Od Golobičeve Ultre do bulmastifov: zdaj prihaja račun za Boruta Pahorja!
Hočemo minimum politične kulture: referendumski fiasko vladnega zakona o malem delu terja odstop ministra Svetlika
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Karl Erjavec ima prav. Po referendumskem fiasku vladnega zakona o malem delu bi moral minister za delo Ivan Svetlik odstopiti. Nemudoma in brez pardona. Tako zahteva politična kultura sodobne Evrope.
12. decembra lani je Pahorjeva vlada izgubila referendum o RTV Slovenija. 72 proti 28, kljub temu ministrica za kulturo Majda Širca ni odstopila. Po referendumskem porazu so politiki vladne koalicije nadirali volivce, zakaj jih ni bilo na volišča. Tej skrajno neokusni postreferendumski kampanji so se ubogljivo pridružili tudi vladi naklonjeni mediji, predvsem Delo, Dnevnik in Mladina. Redki novinarji smo - predvsem zaradi politične higiene - zahtevali takojšnji odstop ministrice Širce (Marko Crnkovič, moja malenkost...), toda užaljena Pahorjeva vlada je vrnila udarec s kadrovsko čistko na RTV.
Rezultat: televizijske oddaje, ki jih je čez noč uvedel novi direktor TVS Janez Lombergar, so žaljivo slabe kakovosti in še slabše gledane, dosedanje paradne oddaje se ukinjajo, tako imenovana prenova informativnega programa pa je na voditeljsko mesto Odmevov naplavila shujšanega športnega novinarja Igorja E. Berganta. Gledanost Odmevov se je v borih dveh tednih logično zmanjšala za trideset odstotkov.
Ministrica za kulturo Majda Širca je od ertevejevskega referenduma naprej politično klinično mrtva. Načrtovanega zakona o medijih, po vzoru zloglasne madžarske medijske zakonodaje, začinjenega z dvomljivimi začimbami stranke Zares, ki jim je vidno označeno potekel rok trajanja, hvala bogu ne more več spraviti skozi. Takoj bo fasala nov referendum, zato se raje ukvarja s prejkone politično zamenjavo ravnatelja ljubljanske Drame Iva Bana.
Referendum o malem delu je Pahorjeva vlada izgubila še huje. 80 proti 20. To je pravi fiasko. Referendum je padel tudi v Ljubljani, kar pomeni, da je mimogrede gladko "popušil" tudi župan Zoran Janković. Zato odstop ministra Svetlika terja minimum politične kulture. Prav čudno je, da minister Svetlik tega ni storil že sinoči. 
Predsednik vlade Borut Pahor se je odzval navidezno čustveno, toda hkrati je dovolj jasno povedal, da predčasnih volitev enostavno ne bo.
"Žal ljudem ne morem ponuditi ničesar, kar bi jim bilo všeč. Do konca mandata bom delal tisto, za kar mislim, da je prav, ne pa, kar mislim, da je večini ljudi všeč." Spomnimo, Pahor je že minuli četrtek "odločno" dejal, da je in ostaja predsednik vlade. "In pika." Ljudje pa bodo "najkasneje prihodnje leto imeli priložnost, da izvolijo novo vlado."
Očitno Pahorjeva vlada tudi na sprejetje pokojninske reforme ne bo vezala svojega odstopa, čeprav naj bi šlo za ključno reformo tega mandata.
Toda problem ni v preštevilnih referendumih, kjer naj bi poraze doživljal tudi pokojni predsednik vlade Janez Drnovšek. Problem je znotraj bizarne (ne)kredibilnosti Pahorjeve vlade, ki zaradi neverjetne izgube zaupanja državljanov lansira vnaprej izgubljene zakone.
Premier Borut Pahor se doslej ni zmenil za nič, kot noj je tiščal glavo v pesek. Od Golobičeve Ultre do bulmastifov. Njegov kader Zoran Thaler ni bil izjema, bil je le zunanja manifestacija, pri nečednih poslih so ga ujeli sredi Evrope. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je afera na dveh nogah, ona pa se na državne stroške vozi gor in dol po Sloveniji ter nonšalantno razlaga, kako je nedolžna, lepa in pametna. Od zadaj pa odvetnik Miro Senica, ki javno grozi državnim tožilcem, v intervjuju za Mladino pa se norčuje iz slovenske javnosti. Vse to v imenu politične levice. Medtem pa stari botri politično prizorišče zastrupljajo z ideološkimi temami. Je bil Pahor res naivno prepričan, da mu ljudje za vse to ne bodo nikoli izstavili računa?! Še več, prav on je tisti, ki bo na koncu drago plačal zapitek Kresalove, Golobiča in botrov iz ozadja.
Sicer pa, s kom se danes še (lahko) posvetuje naš premier Pahor?
S svojim kabinetom? Kdo pa so to? Delov uredniški kameleon Darijan Košir, piarovski diletant Denis Sarkič, propadli politik LDS Jožef Školč ...?!
Slišati je tudi, da naj bi del poslanske skupine Socialnih demokratov (menda jih je enajst) pred kratkim prisegel tajno zavezo, češ, po volitvah leta 2012 ne bomo več v parlamentu, zato je treba vzeti vse, kar se da, četudi nas pri tem ujamejo s prsti v marmeladi.
Borut Pahor je po parlamentarnih volitvah leta 2008 naredil eno veliko napako. Namesto levega trojčka bi moral skleniti veliko koalicijo z Janezom Janšo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Ivan Svetlik Pahorjeva Majda Širca marko crnkovič Janez Lombergar Igorja E. Berganta Iva Bana zoran janković Janez Drnovšek Golobičeve Zoran Thaler Katarina Kresal miro senica Darijan Košir Denis Sarkič Jožef Školč Janezom Janšo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Od Golobičeve Ultre do bulmastifov: zdaj prihaja račun za Boruta Pahorja!