objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 7. april 2011 ob 07:11

Razkrivamo vladni dokument: zakaj afera NPU stopica na mestu?!
Najetje stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada preiskuje policija in komisija za preprečevanje korupcije, revidira pa računsko sodišče, toda politiki in uradniki očitno lovijo sami sebe
2011 Pozareport

Odpri galerijo

15. junija lani je računsko sodišče sprejelo sklep o začetku revizije pravilnosti in smotrnosti pridobivanja prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve. Gre za razvpito afero NPU, ki je izbruhnila potem, ko je ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal pogodbo o najemu stavbe na Dimičevi 16 v Ljubljani za potrebe novoustanovljenega Nacionalnega preiskovalnega urada podpisala s prijateljem in nepremičninskim podjetnikom Igorjem Jurijem Pogačarjem, lastnikom družbe Ram Invest d.o.o. Stavba je sicer v lasti Hypo Leasinga, hčerinske družbe avstrijske Hypo banke. Pod pritiskom javnosti je primer začela preiskovati komisija za preprečevanje korupcije, ki jo je takrat še vodil Drago Kos, vendar je Kos zadevo odstopil računskemu sodišču. Slednje se uradno odloča "o pravilnosti in smotrnosti pridobivanja poslovnih prostorov," rezultate revizije pa čaka novi predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.
Sporni najem stavbe in sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ministrice Kresalove preiskujejo tudi kriminalisti, ni pa znano, v kakšni fazi se trenutno nahaja policijska preiskava.
Prav tako se nenavadno dolgo vleče tudi revizija računskega sodišča. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je avtorju teh vrstic pred okoli šestimi tedni dejal, da bo osnutek poročila predvidoma končan čez deset dni, ko naj bi bil tudi poslan ministrstvu za notranje zadeve (revidirancu) zaradi morebitnih pripomb. Slišati je tudi, da naj bi bili rezultati revizije "za Kresalovo uničujoči," Goran Klemenčič pa naj bi na podlagi revizije računskega sodišča ugotovil koruptivnost notranje ministrice.
Toda revizije ni in ni, komisija za preprečevanje korupcije stopica na mestu, kaj počne policija, pa se ne, čeprav naj bi kakor nekaj preiskovali.
Zakaj?! Ključna težava naj bi bila v tem, da so vsi omenjeni (Kos, Šoltes, Klemenčič) aktivno sodelovali pri nastajanju Nacionalnega preiskovalnega urada, skratka, bili so ves čas zraven. Povedano drugače, večino stvari, ki naj bi jih zdaj preiskovali in revidirali, bolj ali manj poznajo, morda so jih prej celo "požegnali". Kar dokazuje vladni dokument, ki ga je Pahorjeva vlada sprejela  14. maja 2009, ko je sprejela sklep o imenovanju medresorske delovne skupine in projektnega sveta za realizacijo ustanovitve Nacionalnega preiskovalnega urada (glej faksimile).
Glede na opredeljene naloge delovne skupine lahko sklepamo, da je bilo članom skupine ves čas jasno, kaj se dogaja z NPU. Ali pa bi jim vsaj moralo biti jasno. To velja tudi za posebno točko "zagotavljanja ustreznih materialnih in tehničnih pogojev za delo."
In kdo so bili člani medresorske delovne skupine?
Nekdanji direktor uprave kriminalistične službe Aleksander Jevšek, ki se je letos januarja nenadoma upokojil. Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, kjer se že deset mesecev "paca" revizija. Damjan Matičič in Adam Rus iz urada za varstvo konkurence. Predstavnik ministrstva za finance Matej Hanžel. Šefinja posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajner in državni tožilec Jože Kozina, član omenjene tožilske skupine, znan po tem, da mu je sodišče gladko zavrnilo obtožnico zoper nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Barbara Uhlir Svete iz Agencije za trg vrednostnih papirjev. Petra Jeglič in Jani Ponikvar iz carinske uprave. Andrej Plausteiner in Matiček Gorogranc iz urada za preprečevanje pranja denarja. Spomnimo, Plausteiner je pred časom zavrnil javni poziv ministra za zdravje Dorijana Marušiča, naj pregleda sumljive finančne tokove razvpite ljubljanske družbe Mabra d.o.o. Drago Kos in Roman Prah, nekdanja kriminalista in sodelavca v komisiji za preprečevanje korupcije. Rosana Lemuf-Strle in Andrej Tomšič iz urada informacijske pooblaščenke. Mojca Centa Debeljak in Danilo Gyorkoš iz davčne uprave in predstavnik ministrstva za pravosodje Andreja Lang. Za glavnega revizorja delovne skupine pa je vlada imenovala tedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Gorana Klemenčiča.
Iz časovnice dela skupine, objavljene na spletni strani NPU, je tudi razvidno, da je skupina takoj začela iskati primerne prostore za urad, mesec ali dva pozneje pa se nenadoma pojavi primerna stavba na Dimičevi 16, ki jo slučajno oddaja Igor Jurij Pogačar, osebni prijatelj ministrice Katarine Kresal in odvetnika Mira Senice. Ko smo na našem portalu objavili fotografije, ki dokazujejo prijateljstvo Kresalove, odvetnika Senice in Igorja Jurija Pogačarja, je afera NPU dobila nove, najverjetneje koruptivne dimenzije.
Vladni sklep, sprejet pred skoraj dvema letoma, pa vsaj delno odgovarja na vprašanje, zakaj se preiskave in revizija spornega najema vlečejo v nedogled.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Igorjem Jurijem Pogačarjem Drago Kos goran klemenčič Igor Šoltes Pahorjeva aleksander jevšek Damjan Matičič Adam Rus Matej Hanžel Blanka Žgajner Jože Kozina Igorja Bavčarja Barbara Uhlir Svete Petra Jeglič Jani Ponikvar Andrej Plausteiner Matiček Gorogranc Dorijana Marušiča Drago Kos Roman Prah Rosana Lemuf-Strle Andrej Tomšič Mojca Centa Debeljak Danilo Gyorkoš Andreja Lang Mira Senice

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razkrivamo vladni dokument: zakaj afera NPU stopica na mestu?!