objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 4. april 2011 ob 07:45

Pahor klical tožilko Kotnikovo, kaj dela, naj pohiti, sicer bo padla vlada
Ekskluzivno: ozadje afere Baričevič je predsednika vlade pripeljalo celo do vpitja po telefonu na višjo državno tožilko Dragico Kotnik
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vrnimo se za leto dni nazaj. Nekaj tednov po tragični smrti zdravnika Saša Baričeviča in skrivnostnem dogajanju na Oražnovi ulici 11 je minister za pravosodje Aleš Zalar (spet) zahteval odhod generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Vlada naj bi prvo tožilko v državi razrešila zaradi njenega domnevno nezakonitega vplivanja na kriminalista Antona Šoštariča, pripadnika specializiranega oddelka, ki je preiskoval afero Baričevič in sum storitve kaznivega dejanja policistov. Brezigarjeva naj bi kriminalistu Šoštariču nezakonito dajala navodila in se tako vmešavala v predkazenski postopek, ki ga je takrat vodila tedanja šefinja specializiranega oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu, višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar.
Za osvežitev spomina: po njenem odstopu je vodenje specializiranega oddelka in preiskavo afere Baričevič prevzela višja državna tožilka Dragica Kotnik.
Spor med Zalarjem in Brezigarjevo je pripeljal tudi do famoznega sestanka pri predsedniku vlade Borutu Pahorju, kjer so se 19. marca 2010 (petek) usedli Pahor, Zalar, Brezigarjeva, Branka Zobec Hrastar in šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic. Na sestanku je nastal razvpiti magnetogram, katerega javna objava in zahteva po razrešitvi Barbare Brezigar je privedla do groženj stranke LDS, da bo zapustila vladno koalicijo.
Naši viri trdijo, da je bilo pravosodnemu ministru Zalarju obljubljeno, da bo Pahor razrešil Barbaro Brezigar, višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar pa so nekateri novinarji časnika Dnevnik in Delo namignili, da bo v tem primeru postala osebnost tedna na Valu 2020, pozneje pa verjetno osebnost leta, morda celo Delova osebnost leta in Janina Slovenka leta. To naj bi pripovedovala tudi tožilka Jožica Boljte Brus.
Na sestanku med Pahorjem, Zalarjem, Brezigarjevo, Branko Zobec Hrastar in Simono Dimic so sklenili, da magnetogram označijo s stopnjo tajnosti "zaupno", toda v ponedeljek zjutraj je minister Zalar začel predsednika vlade Pahorja po medijih pozivati, naj umakne stopnjo zaupnosti ob soglasju vseh vpletenih. Zalar in Branka Zobec Hrastar sta soglasje dala takoj, tako tudi Pahor in Simona Dimic, Barbara Brezigar pa pogojno, češ, potrebno je vprašati višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki vodi preiskavo Baričevič, če se lahko objavi celoten stenogram, saj je bilo govora tudi o konkretnem prekazenskem postopku. Javno razkritje teh dejstev pa bi pomenilo kaznivo dejanje.
Ker je predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal zagrozila z odhodom liberalnih demokratov iz vlade (vodstvo LDS glede tega sicer ni bilo enotnega mnenja), če Pahor magnetograma ne objavi in posledično razreši generalne državne tožilke Barbare Brezigar, je Pahor šel v akcijo.
Višja državna tožilka Dragica Kotnik je v četrtek, 8. aprila, dobila klic od takratne namestnice šefinje kabineta predsednika vlade Jadranke Gustinčič (po padcu Simone Dimic je postala šefinja kabineta), naj pogleda elektronsko pošto. Kotnikova, ki naj bi ravno takrat s tremi kriminalisti razpravljala o primeru SCT in podjetjih predsednika uprave SCT Ivana Zidarja v tujini, je videla Pahorjev "mejl". Premier jo je poklical na sedež vlade, da pogleda magnetogram. Kotnikova je prišla na vlado, magnetogram pa ji je v posebni sobi razgrnil Pahorjev svetovalec za nacionalno varnost Darko Lubi, pred leti šef kabineta nekdanjega ministra za obrambo Antona Grizolda. Kotnikovi so postregli s kavo, Lubi pa se je šalil, da kavo itak časti Pahor iz lastnega žepa. Kotnikova je na vlado prišla tudi v petek dopoldne (9. aprila) in nadaljevala z branjem magnetograma, nato pa se vrnila v pisarno, da bi spisala odločbo, katerih delov magnetograma se ne sme javno objaviti.
Zdaj pa pozor. Premier Pahor je Kotnikovo še isti dan, okoli 18. ure zvečer, poklical po telefonu (po naših informacijah je telefonirala Dimičeva in dala slušalko Pahorju) ter začel tožilko nadirati, zakaj ne da dovoljenja za objavo magnetograma, zakaj še ni odločbe, kaj mečka toliko časa, zabrusil pa ji je tudi, da bo ona, tožilka Kotnikova, kriva, ker bo vlada padla.
Spomnimo še enkrat, Kresalova in Zalar sta Pahorja izsiljevala z objavo magnetograma in grozila z odhodom LDS iz vladne koalicije.
Predsednik vlade Pahor je Kotnikovi očital, da je nesposobna, počasna in da na tožilstvu nič ne delajo. Nato je Pahor jezno odložil telefonsko slušalko, poklical še Barbaro Brezigar in se pritožil čez Kotnikovo. Neposredni telefonski klic predsednika vlade višji državni tožilki, vključno z vsebino in tonom pogovora, je po mnenju pravnikov, s katerimi smo se pogovarjali, vsaj na meji zakonitosti.
Šokirana Kotnikova naj bi pozneje po telefonu poklicala številne prijatelje, med njimi tudi nekega sodnika v Kopru, in jim zaupala pogovor s predsednikom vlade. Mimogrede, Pahor in Kotnikova se poznata še iz študentskih časov, ko je Kotnikova stanovala v študentskih domovih v ljubljanski Rožni dolini, kjer se je Pahor skoraj leto dni "švercal" pri neki svoji prijateljici.
Predsednik vlade je bil očitno prepričan, da bo višja državna tožilka Kotnikova na njegovo vprašanje, naj magnetogram objavi ali ne, odgovorila samo z da ali ne, tožilka pa je spisala odločbo, dolgo nekaj tipkanih strani, kjer je podrobno obrazložila vsako besedico in vsak stavek, ki morajo po njenem strokovnem mnenju, zaradi interesov predkazenskega postopka, ostati prikriti, kar narekuje 15. člena zakona o tajnih podatkih.
Tožilka Dragica Kotnik je predsedniku vlade svojo spisano odločbo poslala še isti petek zvečer, okoli 22. ure po elektronski pošti, ker se je blazno mudilo, Pahor pa je magnetogram javno objavil takoj naslednji dan (sobota, 10. april), vendar so nekateri deli, ki jih je označila Kotnikova, ostali prikriti. Ker je predsednik vlade preklical stopnjo zaupnosti magnetograma, je Katarina Kresal v nedeljo (11. aprila) sporočila, da LDS ostaja v vladni koaliciji.
Nekateri mediji, ki naj bi poročali pod vplivom ministra za pravosodje Aleša Zalarja (zanimivo, Zalar in višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar sta se pri magnetogramu očitno požvižgala na zakon o tajnih podatkih ter interese predkazenskega postopka), so od informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar uradno zahtevali, naj dovoli objavo celotnega magnetograma. Jezni Zalar je višji državni tožilki Kotnikovi med drugim celo očital, da je njena odločitev, ki pod krinko tajnosti in varovanja podatkov iz predkazenskega postopka prekriva domnevno nezakonito ravnanje Barbare Brezigar, zelo hudo kaznivo dejanje.  Na koncu je tudi Urad informacijske pooblaščenke dal prav Kotnikovi in zavrnil objavo celotnega magnetograma, sklicujoč se na zakon o tajnih podatkih. Namestnica informacijske pooblaščenke Kristina Šumah Kotnik pa naj bi takrat pripomnila, da tako dobre obrazložitve in ugotovitev, kot jo je spisala višja državna tožilka Dragica Kotnik, še ni videla ...
Vsi podatki, navedeni v tem članku (telefonski pogovori, elektronska pošta, prihodi tožilke Kotnikove na sedež vlade na Gregorčičevi ulico in omenjene tožilske odločbe) so tudi uradno dokumentirani.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Baričeviča Aleš Zalar Barbare Brezigar Antona Šoštariča Branka Zobec Hrastar Dragica Kotnik Borutu Pahorju simona dimic Jožica Boljte Brus Katarina Kresal Jadranke Gustinčič Ivana Zidarja Darko Lubi Antona Grizolda Nataše Pirc Musar Kristina Šumah Kotnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor klical tožilko Kotnikovo, kaj dela, naj pohiti, sicer bo padla vlada