objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 2. april 2011 ob 07:49

Nova logika afere Baričevič: lovi se oseba, ki lansira tožilske dokumente
Interne tožilske dokumente so imeli na tožilstvu in sodišču, toda glavni tarči policijske preiskave naj bi bili Barbara Brezigar in višja državna tožilka Dragica Kotnik, ki vodi primer afere Baričevič
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Afera Baričevič dobiva nov preobrat. Zgodilo se je namreč to, kar smo nekateri pričakovali in napovedali. Glavna tema zloglasne afere po novem postaja policijski "lov" na tisto osebo, ki naj bi Požareportu posredovala interne tožilske dokumente, ne pa iskanje resnice, kaj se je dejansko dogajalo tistega usodnega dne, 2. februarja 2010, sredi vile na Oražnovi ulici 11, ko so trije bulmastifi do smrti pogrizli znanega ljubljanskega zdravnika Saša Baričeviča.
Po vsem sodeč je ljubljanska policija očitno že začela s preiskavo, kje naj bi (pri)curljal zdaj že razvpiti predlog vrhovnega državnega tožilstva za izdajo odredbe o pregledu telefonskih klicev dveh oseb, ki je 23. marca romal na ljubljansko okrožno sodišče. Predlog tožilstva ima oznako "interno".
Po naših informacijah naj bi ljubljanski odvetnik Miro Senica in ministrica za notranje zadeve ter predsednica LDS Katarina Kresal sprva pritisnila na ministra za pravosodje Aleša Zalarja, naj na vrhovnem državnem tožilstvu odredi notranji nadzor, kar je ministrstvo za pravosodje zanikalo. Po debati v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije (TV Slovenija) lahko sklepamo, da je taktika tokrat nekoliko drugačna. Minister Zalar se za nadzor ni odločil, najverjetneje tudi zato, ker je pred časom nerodno propadel nadzor ministrstva za pravosodje na ljubljanskem okrožnem tožilstvu. Glede na besede, ki so jih v Pogledih Slovenije izrekli Zalar, Kresalova generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je postalo jasno, da bo nastopila policija.
Glavna tarča je seveda vrhovno državno tožilstvo. Ne samo Brezigarjeva (ker itak odhaja), ampak tudi višja državna tožilka Dragica Kotnik, ki je po odstopu tožilke Branke Zobec Hrastar (znane po aferi Patria) prevzela vodenje specializiranega oddelka, zdaj pa vodi preiskavo afere Baričevič. Naši viri trdijo, da je Kotnika prva na muhi načrtovanih kadrovskih zamenjav po skorajšnjem odhodu Brezigarjeve in prihodu novega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, kar se bo zgodilo 4. maja letos. Zanimivo bo videti, ali bo nov predstojnik slovenskega tožilstva Fišer podrejeni tožilki Kotnikovi odvzel preiskavo zadeve Baričevič in jo zaupal kakšnemu drugemu tožilcu ali tožilki.
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je v oddaji Pogledi Slovenije tudi spomnila, da se ministrica Kresalova in minister Zalar nista prav nič razburjala, ko so pred časom v medije, konkretno ljubljanski časnik Dnevnik, prišli interni uradni zaznamki pogovora med Brezigarjevo in policistom specializiranega oddelka, v isti zadevi Baričevič. Kresalova in Zalar prav tako nista delala nobene drame, ko je isti časnik objavil interni osnutek tožilskega stališča v primeru finskega novinarja Magnusa Berglunda. Naši viri sicer trdijo, da sta Senica in Kresalova prepričana, da naj bi skrivnostni tožilski viri Požareportu dostavili tudi faksimile dokumentov davčne uprave, posredovanih na tožilstvo, ki Senico in Kresalovo sumijo davčne utaje pri nakupu petih luksuznih avtomobilov.
Spomnimo, faksimile prijave Dursa smo objavili 4. marca. Vendar pozor, prijava Dursa je bila naslovljena na ljubljansko okrožno tožilstvo, in ne na vrhovno državno tožilstvo.
Po poročanju časnika Delo so na zahtevo predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana že opravili interni nadzor na preiskovalnem oddelku sodišča, ki "ni pokazal, da bi bila pooblastila zlorabljena oziroma da bi informacije v javnost prihajale s sodišča." Tako je vsaj za Delo povedala predstavnica za odnose z javnostjo ljubljanskega okrožnega sodišča Tanja Glogovčan. Po njenih navedbah so nadzor opravili pred dvema dnevoma, pri preiskovalni sodnici in sodnem osebju, ki je bilo v stiku z dokumenti. Kako je dokument prišel v javnost, poskušajo ugotoviti tudi na vrhovnem državnem tožilstvu, piše časnik Delo. Vrhovno državno tožilstvo je "od specializiranega oddelka zahtevalo poročilo o poslovanju s spisom, ki se nanaša na zadevo," kar je Brezigarjeva omenila že na četrtkovih Pogledih Slovenije.
Zato smo včeraj zjutraj na policijo naslovili nekaj vprašanj. Zanimalo nas je, ali navedbe, izrečene v oddaji Pogledi Slovenije, da policija že preiskuje domnevno odtekanje internih dokumentov iz vrhovnega državnega tožilstva oziroma specializiranega oddelka, držijo, in ali policijska preiskava v tej zvezi poteka tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču?
Tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek nam je v petek, malo po 13. uri, odgovoril naslednje: "Lahko potrdimo le-to, da je Policija, Vrhovno državno tožilstvo zaprosila, da poda mnenje o pristnosti objavljenih dokumentov na spletnem portalu in o morebitnih škodljivih posledicah zaradi njihove objave. Ta dejstva so pomembna zaradi opredelitve obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in morebitnih nadaljnjih ukrepov policije. Do tega trenutka policija uradnega odgovora še ni prejela."
Povejmo še, da policija oziroma kriminalisti avtorja tega članka v zvezi z najnovejšimi "tožilskimi dokumenti" še niso kontaktirali.
Odvetnik Miro Senica je za TV Slovenija včeraj pisno izjavil, daje bil v času Baričevičeve smrti v lokalu Dvorni bar, znani vinoteki ob Ljubljanici, kar naj bi potrdile tudi priče, ki pa javno ne želijo biti imenovane.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Baričeviča miro senica Katarina Kresal Aleša Zalarja Barbara Brezigar Dragica Kotnik Branke Zobec Hrastar Zvonka Fišerja Magnusa Berglunda Antona Panjana Tanja Glogovčan Vinko Stojnšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nova logika afere Baričevič: lovi se oseba, ki lansira tožilske dokumente