objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 30. marec 2011 ob 07:23

Senica in Kresalova pritiskata na Zalarja, naj gre spet nad Brezigarjevo
Afera Baričevič razkrila tudi dvoličnost slovenskih medijev. Novinarji časnika Delo drugim radi očitajo sovražni spletni govor, sami pa se naslajajo nad komentarji o ministričini menstruaciji
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Odvetnik Miro Senica in ministrica za notranje zadeve ter predsednica LDS Katarina Kresal hočeta na vsak način izvedeti, kdo na vrhovnem državnem tožilstvu naj bi spletnemu portalu Požareport posredoval del tožilske dokumentacije, ki je tako dramatično ponovno odprla afero Baričevič.
Pri tem je zanimivo, kako vsi pozabljajo, da gre za predlog odredbe za pregled telefonskih klicev, ki je iz pisarn državnega tožilstva romal na ljubljansko okrožno sodišče, zato je vsaj enako mogoče, da je v medije prišel iz naslova sodišča. Logično, interni dokumenti tožilstva tudi na sodišču gredo skozi veliko rok.
Toda Senica in Kresalova, pa tudi posamezni mediji, kjer imata vpliv, ali pa jih celo kontrolirata, so motivirano prepričani, da smo dokument pridobili iz tožilskih vrst. Po naših informacijah naj bi Senica in Kresalova že v ponedeljek pritisnila na ministra za pravosodje in politika LDS Aleša Zalarja, naj na vrhovnem državnem tožilstvu sproži poseben nadzor, zaradi domnevnega odtekanja zaupnih tožilskih informacij. Na ministrstvu za pravosodje so nam v tej zvezi dejali, da "govoric nikoli ne komentirajo, informacij o katerih nas sprašujete, pa ministrstvo za pravosodje nima." Ministra Zalarja smo sicer prosili za komentar govoric oziroma informacij, da naj bi odvetnik Senica in ministrica Kresalova zahtevala od ministra za pravosodje, naj odredi notranji nadzor na vrhovnem državnem tožilstvu, ker naj bi od tam odtekali dokumenti.
Sicer pa se ministrica za notranje zadeve hudo spreneveda glede medijev. Vso najbolj spektakularne policijske aretacije, hišne preiskave in pridržanja (Igor Bavčar, Srečko Prijatelj, Andrej Magajna ...) so se praviloma dogajale pred televizijskimi kamerami in vsakemu šolarčku je (bilo) jasno, da so jih pred tem obvestili policijski viri, torej viri iz njenega ministrskega resorja. Dovolj dobro vem, kako so se izbrani novinarji že en dan prej hvalili, da bo treba zjutraj zgodaj vstati, saj bodo tega in tega aretirali ...
Da je nadzor vrhovnega državnega tožilstva neizmerno zaželen, je včeraj zvečer v intervjuju na Info TV javno potrdila tudi Katarina Kresal. Ministrico čudi, zakaj postopkov ugotavljanja, kje naj bi puščala tožilska pipica, ni sprožila že sama generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Približno ob istem času, ko je ministrica Kresalova govorila na Info TV, je manj znana novinarka časnika Dnevnik Miča Vipotnik, žurnalistična siva miška in večna poročevalka sodne kronike, skoraj identične besede kot Katarina Kresal telepatsko tipkala v svojem komentarju. Novinarka Dnevnika se prav tako sprašuje, ali je Barbara Brezigar že sprožila "postopek ugotavljanja, kje pušča tožilska pipica."
Mandat generalne državne tožilke sicer poteče maja letos. Namesto nje bo vodenje slovenskega tožilstva prevzel Zvonko Fišer.
No, spet se je začel tudi frontalni napad nekaterih medijev (Delo, Dnevnik) na naš portal in avtorja teh vrstic, ker smo pač objavili tožilski dokument.
Dolgočasno in pričakovano.
To samo pritrjuje moji tezi, da Zoran Thaler ne bi nikoli odstopil, če bi bil "samo" poslanec v slovenskem parlamentu in če bi njegove korupcijske rabote slučajno ugotovili "samo" slovenski novinarji. Delo in Dnevnik bi se namreč zgražala nad nemoralnimi postopki teh raziskovalnih novinarjev, Thaler bi kot Miro Senica grozil s tožbami in kot Katarina Kresal jokal nad medijskim linčem, ki naj bi ga po možnosti sprožil kakšen Janez Janša, v najboljšem primeru pa bi šlo za insajderski obračun znotraj Pahorjevih Socialnih demokratov ...
Miča Vipotnik se v Dnevnikovem komentarju (nemudoma ga je povzela Slovenska tiskovna agencija) licemersko zgraža nad količino klikov, ki jih zaradi afere Baričevič beleži števec Požareporta. Hm, predvidevam, da se je - znotraj meja njene hermetično omejene novinarske logike - prejšnji teden zgražala tudi nad povečano naklado britanskega tednika Sunday Timesa, po razkritju umazanih rabot poslancev evropskega parlamenta.
Za potrebe časnika Delo se je spet oglasil komentator Sobotne priloge Janez Markeš, obupno čakajoč na mini rehabilitacijo po razkritju njegove afere z ljubljanskim kadrovskim stanovanjem. Vem, ne ljubi se vam ga brati, pa vendar, bodite malo pozorni na frapantno dvoličnost izbranih novinarjev Dela, ki jih je prejšnji teden po sodni videokonferenci na laž postavil in skrajno nerodno namočil tudi finski preiskovalec Patrie Kaj Erik Björkqvist.
Nič hudega, najnovejša komentarja Janeza Markeša in Miče Vipotnik še enkrat dokazujeta, kaj vse so nekateri moji poklicno inferiorni novinarski kolegi pripravljeni napisati (storiti, prikriti) za ugodje in profit političnih gospodarjev ter njihovih lobijev. Dejansko ju je lahko le še sram. Ker pa gre za komentarje na "elitnih" časopisnih straneh, logično sklepam, da se v politično-medijskem zakulisju dogaja popolna mobilizacija.
Kverulantski Markeš se med drugim celo sprenevedavo sprašuje, "koliko stane ponarejanje in spletno komentiranje dokumentov, ki proizvajajo močne in različno dolge učinke?" Naj povem, da na Požareportu pod članki dnevno brišemo okoli 30 odstotkov spletnih komentarjev, predvsem zaradi neokusnega izrazoslovja. Na Delu, kjer imajo polna usta opozoril pred menda sovražnim in neetičnim govorom na spletu, pa v komičnem pomanjkanju odzivov na njihove članke dopuščajo tudi najbolj bizarne komentarje (glej faksimile).
Vedno bolj živčne sodelavke ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal nam kar naprej pošiljajo SMS-sporočila ali elektronsko pošto, naj umaknemo ta ali oni komentar, ker naj bi bili žaljivi za ministrico, kar vedno tudi prijazno storimo. Bil bi že skrajni čas, da malo pokličejo na Delo...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica Katarina Kresal Aleša Zalarja Igor Bavčar Srečko Prijatelj andrej magajna Barbara Brezigar Miča Vipotnik Zvonko Fišer Zoran Thaler Janez Janša Pahorjevih Janez Markeš Kaj Erik Björkqvist

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Senica in Kresalova pritiskata na Zalarja, naj gre spet nad Brezigarjevo