objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 26. marec 2011 ob 08:53

Zakaj predsednik Türk molči? Ker je (bil) Zoran Thaler njegov svetovalec.
Odstop domnevno koruptivnega evropskega poslanca čudno luč meče tudi na predsednika države Danila Türka. Zoran Thaler se je namreč hvalil, kako mu je pomembno svetoval do zmage na volitvah
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska javnost se že nekaj dni sprašuje in čudi, zakaj predsednik države Danilo Türk trmasto molči po izbruhu afere Thaler, ki že od prejšnje nedelje pretresa Slovenijo in celo Evropo. Mnogi celo menijo, da smo z afero Thaler dosegli moralno in etično dno slovenske politike, predsednik države, kot moralno najvišja avtoriteta v državi, pa je nenavadno tiho.
No, tudi predsednik vlade Borut Pahor se je glede afere Thaler prvič javno oglasil šele včeraj popoldne v Bruslju. Povedal je, da sta se z vodjo evropskih socialistov Martinom Schulzem strinjala, da mora Thaler odstopiti, če ne bi v roku 24 ur utemeljeno zavrnil sumov.
Predsednik države Danilo Türk pa najverjetneje molči zato, ker je bil odstopljeni poslanec Zoran Thaler njegov posebni svetovalec med zadnjo fazo predvolilne kampanje za predsednika države leta 2007, ko je Türk premočno premagal Lojzeta Peterleta. Da je Zoran Thaler res svetoval tedanjemu predsedniškemu kandidatu Türku, nam je Thaler povedal oktobra 2010, ko se je v zakulisju potegoval za ministra za zunanje zadeve v Pahorjevi vladi. Thaler nam je takrat med drugim samozavestno dejal, da "verjetno res ni boljšega." Danilu Türku sta svetovala skupaj z Milanom Balažicem, sedanjim uradnim govornikom ministrstva za zunanje zadeve, kar nam je pozneje potrdil tudi Balažic. Oba sta povedala, da svetovanje ni bilo preveč javno, ekipi predsedniškega kandidata Danila Türka pa sta se pridružila po sporu v Türkovem predvolilnem štabu med Gregorjem Golobičem in Sebastjanom Jeretičem. Po sporu z Golobičem je Jeretič zapustil Türkov predvolilni štab, vskočila pa sta Thaler in Balažic. Pozneje sta se oba eksplicitno pohvalila, da je bilo njuno svetovanje eden ključnih faktorjev za Türkovo volilno zmago.
Vprašanja, povezana s Thalerjevim svetovanjem v Türkovi predvolilni kampanji, smo poslali tudi predsedniku države, odgovore pa še čakamo.
Mimogrede, Zoran Thaler je v Pahorjevo vlado hotel priti prek nekaterih svojih znancev in poslovnih partnerjev iz krogov stare LDS. Forsirali so ga predvsem famozni poslovnež Igor Lavš, nekdanji direktor propadlega časnika Republika, bivši bančnik NLB v Beogradu, solastnik Thalerjeve firme Istanova d.o.o. in ustanovitelj podjetij v Londonu, kamor naj bi se stekal korupcijski denar, ki naj bi ga Thaler kasiral v Bruslju, Mojmir Ocvirk, bivši politik in lastnik znane oglaševalske agencije Imelda, in Jožef Školč, nekdanji predsednik LDS, zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.
Tam, kjer je Zoran Thaler, pa ni vedno samo Igor Lavš, ampak tudi Dejan Verčič, bivši partner ljubljanske oglaševalske agencije Pristop. Dejan Verčič ni svetoval zgolj nekdanjemu predsedniku Makedonije Branku Crvenkovskemu, kjer naj bi bil po pisanju makedonskih in avstrijskih medijev sporno vmešan tudi Zoran Thaler, Verčič namreč pogodbeno svetuje tudi predsedniku Danilu Türku. Kaj je predmet pogodbe, koliko časa traja pogodba in za kakšne zneske gre, vsa ta vprašanja smo prav tako že naslovili na kabinet predsednika države, odgovore pa še čakamo.
Dejan Verčič je profesor za odnose z javnostmi in komunikacijsko upravljanje na ljubljanski fakulteti za družbene vede, sicer pa večinoma živi v Zagrebu, kjer je tudi poročen. Kot pogodbeni svetovalec predsednika Türka v medijih pogosto kritizira predsednika vlade Boruta Pahorja.

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Borut Pahor Martinom Schulzem Lojzeta Peterleta Milanom Balažicem Gregorjem Golobičem Sebastjanom Jeretičem Igor Lavš mojmir ocvirk Jožef Školč Dejan Verčič Branku Crvenkovskemu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj predsednik Türk molči? Ker je (bil) Zoran Thaler njegov svetovalec.