objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 25. marec 2011 ob 07:01

Thaler, Schulz, Pahor: vladni govorec Košir lagal na tiskovni konferenci
Vodja poslanske skupine socialistov in socialnih demokratov v evropskem parlamentu za Poglede Slovneije potrdil pisanje Požareporta in na laž postavil govorca Pahorjeve vlade
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Burno dogajanje po odstopu evropskega poslanca Zorana Thalerja utegne odnesti tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje Darijana Koširja, zaradi laganja novinarjem na včerajšnji tiskovni konferenci po seji vlade.
Spomnimo, v torek zjutraj smo na našem portalu razkrili, da je predsednik poslanske skupine socialistov in socialnih demokratov v evropskem parlamentu, Nemec Martin Schulz, tudi sicer eden izmed najvplivnejših evropskih politikov leve politične opcije, po telefonu "naročil" predsedniku vlade in Socialnih demokratov Borutu Pahorju, da mora Thaler odstopiti. To je bil, poleg enormne Thalerjeve nepriljubljenosti v stranki SD, tudi eden od ključnih razlogov za odstop koruptivnega Zorana Thalerja. Schulz in Pahor naj bi v ponedeljek dopoldne po telefonu govorila kar dvakrat.
Na včerajšnji redni tiskovni konferenci po seji vlade, ko Pahor "ni imel časa" stopiti pred novinarje (mudilo se mu je v Bruselj), ki bi ga zasuli s vprašanji na temo afere Thaler, je namesto Pahorja odgovarjal direktor Ukoma in vladni govorec Darijan Košir. Kar zadeva ponedeljkove pogovore med Pahorjem in Schultzem, je Košir zanikal pisanje Požareporta, češ, "Pahor in Schulz nista govorila o tem, da naj Pahor odstavi Thalerja ali ga pozove k odstopu," Schulz naj bi, Koširjevih besedah, "Pahorju samo povedal, kaj bo storil evropski parlament, ni pa vplival na odločitev predsednika vlade. Niti najmanj."
Toda nekaj ur kasneje, v oddaji Pogledi Slovenije (TV Slovenija), se je izkazalo, da vladni govorec Darijan Košir preprosto laže. Nemški politik Martin Schulz je namreč v intervjuju za Slakove Poglede Slovenije eksplicitno dejal, kako sta se s Pahorjem pogovarjala o Thalerjevem odstopu, in strinjala, da je odstop Zorana Thalerja potreben.
Povzeto po multimedijskem portalu RTV Slovenija:
Novinarka: "Kaj ste mu (Pahorju) povedali o primeru Zorana Thalerja?"
Schulz: "Nič mu nisem povedal. Strinjala sva se, da bi bilo potrebno, v primeru, če bi bili dokazi Sunday Timesa zoper Zorana Thalerja prepričljivi, tega prositi, da zapusti evropski parlament. To se je tudi zgodilo."
Novinarka: "Torej se je strinjal (Pahor), da mora gospod Thaler odstopiti?"
Schulz: "Mislim, da."

Schulz je tako gladko demantiral Koširja.
Skratka, če se za Poglede Slovenije naši javnosti ni zlagal bodoči predsednik evropskega parlamenta Martin Schutz, se je slovenskim novinarjem očitno zlagal Darijan Košir. Ni pa še znano, ali je to storil po naročilu Pahorja, ali pa je tako ravnal samoiniciativno. Kakorkoli, Koširjeva kredibilnost kot vladnega govorca je padla na ničlo. Po vsem tem lahko Košir mirno začne razmišljati o odstopu, premier Pahor pa o njegovi zamenjavi. Poznavalci razmer znotraj Pahorjeve vlade itak ocenjujejo, da je Košir "potrošna roba ..."
Spomnimo, nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir je vladno službo dobil maja lani. Tedanja šefinja kabineta predsednika vlade Simona Dimic se je pred in po Koširjevem prihodu v ožjih družbah večkrat potožila, da je bilo za to delovno mesto težko dobiti pravega človeka, predvsem zaradi nizke plače. Košir je ponudbo takoj zagrabil (sicer si je kobajagi vzel en dan časa za premislek), ker je iskal eleganten način, kako zapustiti časopisno hišo Delo, poleg tega menda upa, da bo po koncu mandata Pahorjeve vlade lahko odrinil v diplomacijo, kjer si obeta mesto veleposlanika.
Po padcu vplivne Simone Dimic pa je Košir spretno vskočil v prazen prostor okoli Pahorja in počasi začel postajati Pahorjev "politični svetovalec", pravijo naši viri. Vedno več se je pojavljal v prostorih Pahorjevega kabineta (ne gre pozabiti, da sta Pahor in Košir nekdanja sošolca na ljubljanski Fakulteti za družbene vede), pri mu je šlo na roko dejstvo, da sta Pahorjev kabinet in Koširjev urad za komuniciranje v isti stavbi na Gregorčičevi ulici. Slišati, je tudi, da naj bi Košir "za nazaj obračunaval" z Dimičevo, po njegovem prihodu v bližino Pahorja pa naj bi v nekatere medije začele pospešeno uhajati občutljive kabinetne informacije. Naši viri pri tem omenjajo Delo in brezplačnik Žurnal24, kjer je eden od urednikov njegov brat Matej Košir, prav tako bivši novinar in urednik Dela. Spomnimo, ko je predsednik uprave Dela Jurij Giacomeli začel odstavljati Darijana Koširja, je to prvi dramatično poročal Žurnal24.
Darijan Košir sicer nikoli ni velja za posebej lucidnega novinarja, velja pa za pridnega in prilagodljivega človeka, ki je – zaradi lastnih interesov - sposoben v naslednjem trenutku brez vsakršnih predsodkov zamenjati stran, kar dokazuje njegovo pisanje v časniku Delo in o časniku Delo. Najprej je vdano ter neizmerno hvalil tajkuna Boška Šrota, dokler je bil pač Boško Šrot prek Pivovarne Laško lastnik Dela, potem pa je čez noč totalno obrnil ploščo in Boška Šrota razglasil za najhujšega sovražnika novinarjev Dela?!

Spoštovani,
dovolite mi, da izrazim uradni protest in zanikam vaše pisanje danes o tem, da naj bi jaz včeraj na tiskovni konferenci po seji vlade lagal glede pogovora med g. Schulzem in Pahorjem ter da me je oddaja Pogledi Uroša Slaka postavila na laž. Resnica je namreč ravno nasprotna: ne drži dejstvo, ki ga vaš portal navaja, da je g. Schulz Pahorju "naročil", naj zamenja Zorana Thalerja. Če uporabim vaše besede, je s tem vaša kredibilnost padla "na ničlo". Jaz sem dogajanje med g. Pahorjem in Schulzem spremljal v živo, vi ga niste, in upam, da verjamete, da bolje vem, kaj se je zgodilo, kot veste vi.
No, torej, kar se tiče oddaje Pogledi, pa naj navedem, v čem je bila njena manipulacija:
Najprej, voditelj Slak se je skliceval na vprašanje novinarke Kanala A, ki se glasi:
NOVINARKA KANALA A: Mene zanima, če je glede Zorana Thalerja, ali je res, da je premier ga pozval k odstopu potem, ko je dobil telefonski klic iz evropskega parlamenta, da pač naj ga, naj reagira.
In moj odgovor:
DARIJAN KOŠIR: Ne, gospod Shulz s predsednikom Pahorjem o tem, naj ga odstavi ali pa pozove k odstopu, ni govoril. Gospod Shulz mu je samo povedal, kaj bo Evropski parlament sprejel v zvezi s tem in ni niti slučajno vplival na odločitev in presojo predsednika vlade,
niti najmanj.
Skratka, Slak vprašanja novinarke sploh NI OBJAVIL, vprašanje pa je ključno: tam me novinarka vpraša, ali je Pahor pozval Thalerja k odstopu po tem, ko je dobil klic iz evropskega parlamenta. In jaz odgovorim, da s Schulzem o pozivu k odstopu nista govorila.
In za to izjavo še danes trdno stojim in ne dovolim, da se me za to obtožuje za lažnivca.
Namreč, pri pogovoru med g. Schulzem in Pahorjem sem bil prisoten, kot tudi pri celotnem jutranjem sestanku okoli tega, kaj naj Pahor naredi glede zadeve Thaler. Mi, ki smo na sestankih bili, in teh prič je veliko, točno vemo, kaj je kdo Pahorju svetoval in kaj so bile njegove besede - in tudi to, kdo se je na koncu odločil za poziv k odstopu Thalerja in na podlagi kakšnih argumentov. In telefonski klic g. Schulza na to ni vplival, to še vedno trdim.
Seveda pa je g. Slak moje besede obrnil, češ da se o tem Pahor in Schulz nista pogovarjala. Seveda sta se! A pri tem Schulz na Pahorja ni vplival, in to je bistveno! Pahor se je odločil na koncu sam na podlagi argumentov, ki smo mu jih predstavili vsi, ki smo bili na tem jutranjem sestanku.
Ker se manipulacije s to mojo izjavo nadaljujejo in širijo, prosim, da z njimi nemudoma prenehate in objavite ta demanti.
Lep pozdrav
Darijan Košir

Spoštovani Darijan Košir
Besedico "lagati", v povezavi s tvojimi - zdaj že razvpitimi - izjavami na tiskovni konferenci vlade, so včeraj zvečer, po koncu oddaje Pogledi Slovenije, prvi uporabili novinarji MMC javne/državne RTV, ki jo obvladuje vlada, katere uradni govorec si, in to že v naslovu članka.
Sam pa zelo dobro vem, na žalost tudi iz lastnih izkušenj, kako si se hitro pripravljen zlagati. Se spomniš, ne tako davno nazaj, bizarne objave povsem izmišljenega "intervjuja" z mojo malenkostjo na drugi strani Dela, ki ga nikoli nisem dal. Namišljen intervju je objavila tedanja urednica propadle revije Mag Mateja Babič, danes menda dokaj vplivna namestnica odgovorne urednice časnika Delo. Objava mojih namišljenih izjav vam je pač šla v nek političen kontekst. Ko sem te po objavi poklical po telefonu in kolegialno vprašal, kaj za božjo voljo se greste tam na Delu, si mi hladnokrvno odvrnil, da ti že dobro veš, da sem jaz dal ta intervju?! Odgovoril si mi torej podobno, kot pišeš danes glede Thalerja, Pahorja in Schulza ... češ, ti že veš.
Zato ji jaz kaj dosti ne verjamem. Očitno je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se boš z lažmi kompromitiral do konca. Ko te je Borut Pahor postavil za direktorja Ukoma, sem se prijel za glavo. Naivna, potemtakem slaba poteza PM-ja, sošolci s faksa gor ali dol.
No, vidiš, imel sem še kako prav. Poleg tega dobro veš, da je tudi vse ostalo v današnjem članku resnica. Sicer pa lahko nadaljujem s podrobnostmi …
Lep pozdrav, Bojan Požar

Spoštovani,
jasno je, da se se bo visoki funkcionar vlade, ki se ga zaloti ob govorjenju neresnice, branil z vsemi močmi in skušal zmanjšati ali spremeniti težo svojih besed, ki jih je izrekel in so se izkazale za najmanj netočne oziroma neresnične. Ko pa visoki predstavnik vlade začne obtoževati in napadati novinarsko delo in integriteto, češ, da gre za nezaslišano manipulacijo, je potrebno odgovoriti.
Darjan Košir razen z obtožbami, da gre za grobo manipulacijo in nepomembnimi detajli, da je sam sedel pri predsedniku vlade Pahorju, ni v ničemer demantiral navedbe v oddaji Pogledi Slovenije. V ta namen  je treba najprej objaviti celoten prepis njegovega odgovora na četrtkovi novinarski konferenci vlade:
NOVINARKA KANALA A: Mene zanima, če je glede Zorana Thalerja, ali je res, da je premier ga pozval k odstopu potem, ko je dobil telefonski klic iz evropskega parlamenta, da pač naj ga, naj reagira.
DARIJAN KOŠIR: Ne, gospod Shulz s predsednikom Pahorjem o tem, naj ga odstavi ali pa pozove k odstopu, ni govoril. Gospod Shulz mu je samo povedal, kaj bo Evropski parlament sprejel v zvezi s tem in ni niti slučajno vplival na odločitev in presojo predsednika vlade, niti najmanj.

Gospodu Koširju, sicer nekdanjemu novinarskemu kolegu, bi še verjeli, če ne bi v sredo ustvarjalci oddaje Pogledi Slovenije posneli pogovora z vodjem politične skupine Martinom Schulzem, in ga zelo jasno vprašali o telefonskem pogovoru s predsednikom vlade Borutom Pahorjem:

Novinarka: "Kaj ste mu (Pahorju) povedali o primeru Zorana Thalerja?"
Schulz: "Nič mu nisem povedal. Strinjala sva se, da bi bilo potrebno, v primeru, če bi bili dokazi Sunday Timesa zoper Zorana Thalerja prepričljivi, tega prositi, da zapusti evropski parlament. To se je tudi zgodilo."
Novinarka: "Torej se je strinjal (Pahor), da mora gospod Thaler odstopiti?"
Schulz: "Mislim, da."

Spoštovani,
verjetno je po tem prepisu vsakomur jasno, kdo je manipuliral. Edino, če direktor urada vlade za informiranje dvomi v besede bodočega predsednika evropskega parlamenta in nam skuša povedati, da si je med novinarskim intervjujem dovolil lagati. A menimo, da gospod Schulz nima nikakršnega interesa, da bi to storil, ima pa interes nekdo drug, da bi zaščitil posameznike, zdaj pa tudi sebe in svoj položaj. Današnje obtožbe visokega predstavnika slovenske vlade tako potrjujejo ravno to, kar smo sinoči v oddaji Pogledi Slovenije z vrsto gostov tudi ugotovili: da je etična drža večine slovenske politike v primerjavimi z razvitimi evropskimi državami  na dnu.
Uroš Slak
, voditelj in urednik
Bojan Traven
, novinar in vodja projekta 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Thalerja Darijana Koširja martin schulz Borutu Pahorju Darijan Košir Slakove simona dimic Matej Košir Jurij Giacomeli Boška Šrota Spoštovani Bojan Požar

Spoštovani,

Uroš Slak

Bojan Traven

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Thaler, Schulz, Pahor: vladni govorec Košir lagal na tiskovni konferenci