objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 23. marec 2011 ob 07:03

Sekretar Andrej Horvat. Pahor mu jemlje pooblastila, on pričakuje dojenčka
Sum korupcije: nesojeni evropski poslanec po odstopu in blamaži Zorana Thalerja ter Pahorjev minister za Pomurje včeraj dopoldne nenadoma ostal brez Pomurja. Kaj bo zdaj delal?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"To me počasi frustrira, ne vem, na čem sem. Začenjam se spraševati, kaj bom delal v tej vladi. Če bo to trajalo predolgo, bom predlagal Pahorju, naj vlada razmisli, kako dolgo me bo še plačevala."
Tako je Andrej Horvat, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja, znan kot Pahorjev "minister za Pomurje," včeraj zvečer za naš portal komentiral premiejevo odločitev, da ga v celoti umakne s projekta Pomurje 2015. Pahor se je tako odločil na podlagi pisnega priporočila komisije za preprečevanje korupcije, naj sekretarja Horvata prerazporedi. Horvat se je namreč znašel v preiskavi protikorupcijske komisije zaradi očitkov, da je vladna projektna pisarna v Pomurju, ki jo je Horvat vodil do 2. marca letos, del 600 tisoč evrov vrednega javnega naročila podelila podjetju Frontal, ki ga vodi Horvatov prijatelj Kristjan Magdič, o čemer smo na našem portalu že poročali. Frontal pa naj bi Horvatu pomagal pri kandidaturi za poslanca leta 2008. Vsi vpleteni, vključno z državnim sekretarjem Horvatom, so to zanikali.
"Pazite, komisija me je vzela pod lupo novembra lani. Na podlagi dogovora s Pahorjem sem na komisijo samoiniciativno poslal poročilo, dolgo 40 strani. Čez nekaj tednov so me prosili, naj ga malo skrajšam, zato sem jim 14. januarja letos dostavil skrajšano verzijo na 15 straneh. Kasneje me niso več kontaktirali, pet mesecev se ne zgodi nič, v petek pa se pojavi njihovo pismo Pahorju. V tem pismu, dolgem eno stran in pol, trikrat poudarijo, da ne želijo ničesar prejudicirati, ampak pismo je v bistvu en sam prejudic," razlaga Horvat.
Mimogrede, pismo protikorupcijske komisije je prišlo tudi v javnost, včeraj zjutraj pa smo na našem portalu razkrili, da je nova ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan sekretarju Horvatu že 2. marca začasno preklicala pooblastila za vodenje pisarne za Pomurje. Slišati je tudi, da ministrica, ki ima pisarne na istem naslovu kot komisija za preprečevanje korupcije, večkrat prihaja na sedež komisije na klepet s predsednikom komisije Goranom Klemenčičem.
"Pet mesecev se ni zgodilo nič, pred Klemenčičevo komisijo nisem bil niti zaslišan," nadaljuje državni sekretar Horvat. "Da me začasno umaknejo z vodenja pisarne za Pomurje, s tem lahko živim. Pahorjeva odločitev, ki mi jo je povedal po včerajšnjem pogovoru, da me umika iz celega zakona o Pomurju, pa me je, priznam, presenetila. Komisiji za preprečevanje korupcije sem že prej pojasnil, da s financami nima nič, jaz ne podpisujem pogodb, to je v pristojnosti službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko."
"V to vlado sem šel zaradi projekta, tako kot sem zaradi projekta šel tudi v Janševo vlado. Po volitvah nisem hotel postati minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko, potem se je zgodila Mura. Pahor me je poklical, češ, potrebujemo te, sam sebi pa sem rekel, domovina te kliče. Gre za razvojno prestrukturiranje Pomurja. Je pa vprašanje, koliko denarja za Pomurje je šlo mimo interventnega zakona in kako je bil porabljen. Lahko bi se naredilo tudi več. Prvo letno poročilo o izvajanju ukrepov zakona o razvojni podpori pomurski regiji gre prihodnji teden na vlado, potem v državni zbor. Videlo se bo, koliko denarja smo pripeljali in koliko delovnih mest smo ustvarili. Veste, Pomurje je lahko lepa zgodba," je prepričan Andrej Horvat, ki zatrjuje, da se je sam odrekel stolčku evropskega poslanca po odstopu Zorana Thalerja.
"Ker želim še leto in pol delati na projektu Pomurja. Pahor se je včeraj na kolegiju vodstva stranke celo pošalil, da mi je fouš, ker lahko grem v Bruselj." Andrej Horvat je sicer predsednik konference Socialnih demokratov, to je najvišjega organa stranke med dvema kongresoma.
Zdaj pa še zasebna frka. Suspendirani sekretar Horvat, ki upa na "skorajšnjo normalizacijo razmer," in njegova nova spremljevalka, Štajerka, pravkar pričakujeta dojenčka, menda naj bi na svet privekal v četrtek. Horvatov 13-letni sin iz prvega zakona si želi sestrico, vse pa kaže, da bo fantek …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Horvat Boruta Pahorja Kristjan Magdič Duša Trobec Bučan Goranom Klemenčičem Janševo Zorana Thalerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sekretar Andrej Horvat. Pahor mu jemlje pooblastila, on pričakuje dojenčka