objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 22. marec 2011 ob 07:31

Sesutje: Pahor očitno ni koruptiven, toda njegovi kadri cepajo kot muhe
Kobajagi nestrankarska kadrovska finta predsednika vlade in Socialnih demokratov se sesuva v prah. Pahorjevi padajo zaradi korupcije, položaje pa zasedajo ljudje Gregorja Golobiča in Katarine Kresal
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Zdaj že bivši evropski poslanec Zoran Thaler je bil v nedeljo zvečer sveto prepričan, da mu ne bo treba odstopiti, zato je pred (slovenskimi) mediji nastopal z običajno aroganco, kompleksom večvrednosti in samozaverovanosti, kar je - žal - že tipično za večino pripadnikov slovenske politične elite.
Spet je bilo videti in slišati, kako je del slovenske politične elite popolnoma zamešal pojme politične in kazenske odgovornosti.
Odstop Po jutranjem zaslišanju na sedežu Komisije za preprečevanje korupcije, kjer je menda začutil, da je vrag odnesel šalo, je Thaler odhitel na Gregorčičevo ulico, kjer ga je čakal sestanek s predsednikom vlade in Socialnih demokratov Borutom Pahorjem. Ta mu je svetoval (beri: naročil), da mora odstopiti. Pahor je takrat že uvidel, kako diha njegova stranka, kjer Thalerja definitivno ne marajo, lahko bi celo rekli, da ga ne prenesejo, kar smo pisali že včeraj. Zato Pahor ni čakal na kolegij z vodstvom stranke, predviden ob dveh popoldne. Pritiski, da mora Thaler oditi, so bili premočni. Vodilni Socialni demokrati so se upravičeno prestrašili, da bo afera pljusknila po njih. Pahorja je po telefonu poklical še "šokirani" Martin Schultz, vplivni vodja poslanske skupine socialistov in socialnih demokratov v Evropskem parlamentu. Tudi nemški socialdemokrat Schultz naj bi naročil Thalerjev odhod.
Na pogovoru s Pahorjem je Zoran Thaler spoznal, da je njegove politične kariere tokrat nepreklicno konec. Napovedana tiskovna konferenca je bila samo še tehnično vprašanje.
Nastop pred novinarji Zoran Thaler je ponedeljkovo tiskovno konferenco sklical že v nedeljo popoldne, vendar z drugačnim namenom. Kot je sporočil po elektronski pošti, je nameraval pojasniti svojo verzijo sestankov z novinarji-lobisti in domnevno raziskovanje ozadij poskusov njegove kompromitacije kot evropskega poslanca in poročevalca za področje Makedonije.
Toda njegov scenarij je dramatično padel v vodo. Pred nabito polno dvorano novinarjev sredi ljubljanske Evropske hiše na Bregu 14 je nekdanji dvakratni minister za zunanje zadeve prebral odstopno izjavo, gledal v tla, nato pa prostor zapustil brez besed. Na novinarska vprašanja ni hotel odgovarjati. Bizarno za nekoga, ki sploh ni skrival, da ima ambicijo postati predsednik države. Ko je Thaler odhajal, so novinarji vpili "buuuuu," tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Denis Sarkič pa se je hitel opravičevati, češ, Thalerjev molk zahtevajo v Evropskem parlamentu. No, tudi to se je kmalu izkazalo za netočno in zavajajoče. Romunski evropski poslanec Adrian Sevenin, ki so ga novinarji britanskega tednika Sunday Times v isti aferi prav tako obtožili korupcije, je na tiskovni konferenci romunskim novinarjem na široko odgovarjal na vprašanja. Res pa je, da nekdanji zunanji minister in bivši podpredsednik romunske vlade Severin z mesta evropskega poslanca še vedno ni odstopil.
Intervjuju za izbrane medije Kljub "medijskemu molku" je Zoran Thaler s funkcijo "evropskega poslanca v odstopu" ob sedmih zvečer vendarle nastopil na TV Slovenija. Med njegove najbolj bizarne izjave dneva lahko štejemo tisto o posebnem kodnem imenu (code name), ki naj bi ga imel v pisarni za potrebe ameriške obveščevalne službe Cia. Češ, nikomur nisem zaupal. Povedano drugače, ali to pomeni, da je slovenski evropski poslanec Zoran Thaler javno priznal, da dela za ameriško obveščevalno službo ali pa skuša Cia prek britanskih novinarjev kompromitirati evropske poslance?!
Zakaj je Thaler postal tarča tednika Sunday Times? Najprej, raziskovalno novinarstvo pod krinko je pogost način dela britanskih novinarjev. Torej, nič osebnega, strogo biznis. Undercover novinarstvo je v skladu z britanskim novinarskim kodeksom, toda pozor, ne pa tudi slovenskim novinarskim kodeksom, ki ga fura Društvo novinarjev Slovenije na čelu z odgovornim urednikom tednika Mladina Grego Repovžem. Pri nas je novinarstvo pod krinko tako rekoč prepovedano. Spomnimo, ko se je novinar Slovenskih novic leta 2004 v znameniti aferi "svinger Juri" tedanjemu poslancu Socialnih demokratov Aureliu Juriju predstavil kot ljubljanski odvetnik, ga je častno razsodišče Repovževega društva obsodilo grobe kršitve novinarskega kodeksa!
Okej, ampak zakaj ravno Thaler, Adrian Severin in avstrijski evropski poslanec ter nekdanji notranji minister Ernest Strasser, ki mu v Avstriji zdaj grozi do deset let zapora? Zanesljivo drži, da novinarji Sunday Timesa niso podkupnin ponujali vsem 700 poslankam in poslancem Evropskega parlamenta. Bilo bi kadrovsko, finančno in časovno pretirano, tudi za tednik, kot je Sunday Times. To je potrdila Thalerjeva poslanska kolegica Tanja Fajon, ki pravi, da nje ni nihče kontaktiral. Kar pomeni, da je uredništvo Sunday Timesa naredilo določen izbor. Targetirali so tiste evropske poslance, za katere se je tako ali drugače sumilo, da so nagnjeni h korupciji. Morda je šlo samo za govorice, morda samo za lifestyle ... Novinarji Sunday Timesa pravijo, da so izbrali šestdeset poslancev na podlagi tako imenovane "testne integritete", menda tiste poslance, ki "imajo interes tudi za druge stvari, ki hočejo nekaj več," ne samo opravljati funkcijo evropskega poslanca. Kakorkoli, med drugimi so izbrali tudi Slovenca Zorana Thalerja, in zadeli v polno.
Prve govorice o Thalerjevi korupciji so se pojavile že lani jeseni. Očitali so mu, da naj bi prejel denar iz svetovanja bivšemu predsedniku Makedonije in sedanjemu vodji opozicije Branku Crvenkovskemu. Takrat naj bi bil vpleten tudi Dejan Verčič, nekdanji solastnik agencije Pristop, predavatelj na ljubljanski FDV in že nekaj časa pogodbeni sodelavec kabineta predsednika države Danila Turka. Svetovalni tim naj bi Crvenkovskemu predlagal celo Borut Pahor. Thaler to zanika, je pa dejstvo, da sta z Verčičem dobra prijatelja še iz časov ZSMS.
Tudi Thalerjeva 12-letna poslovna pot je precej zanimiva. Uvodoma ne preveč uspešno poslovno svetovanje, ki naj bi temeljilo predvsem na mesečnih pavšalih prijateljskih podjetij, nato računalniška firma Eon d.o.o. in famozna prodaja Telemachu, kjer naj bi Thaler pokasiral nekaj milijonov tedanjih nemških mark. Tisti, ki Zorana Thalerja dobro poznajo, pravijo, da je "neverjetno skopuški in slabega značaja." Govorijo celo, da je "pokvarjen". Družbo Istranova d.o.o. (kmečki turizem v istrski vasici Padna) je ustanovil skupaj z Igorjem Lavšem, nekdanjim funkcionarjem ZSMS in direktorjem propadlega časnika Republika, ki je nekaj časa delal za Novo Ljubljansko banko v Beogradu. Thaler nam je včeraj potrdil, da je Lavš v Istranovo vstopil s svojim podjetjem v L&I Consulting S.A. s sedežem Luksemburgu. Nato je Thaler del lastništva Istranove prenesel še na ljubljansko oglaševalsko agencijo Formitas, kjer je direktorica in solastnica njegova tesna prijateljica Mojca Randl. Na tovrstne lastniške pretumbacije s pomočjo surfanja po Googlu hitro postanejo pozorni tudi lucidni britanski novinarji, še posebej, če brskajo, kdo od evropski poslancev bi utegnil za denar prodajati svoje glasove.
Kljub temu, da za Thalerjevo kariero stoji tudi njegova soproga Judita Thaler, arhitektka in prav tako nekdanja aktivistka ZSMS, so Zoranu Thalerju mediji in kuloarji ljubljanskega jet seta očitali intimna razmerja z nekaterimi znanimi Slovenkami, denimo igralko Tino Gorenjak, pevko Piko Božič ter novinarkama Vesno Milek in Ano Jud, ki se po novem piše Ana Lapuh. Če so na Sunday Timesu med evropskimi poslanci iskali tiste, ki "želijo nekaj več," je, verjemite, tudi to še kako zaintrigiralo tabloidne britanske novinarje.
Namesto Thalerja Mojca Kleva Da bo zvesta aktivistka Socialnih demokratov Mojca Kleva nova evropska poslanka, se je med Socialnimi demokrati včeraj razširilo že okoli devete ure zjutraj, ko se je začelo govoriti, da bo Thaler moral spakirati. Takoj po Thalerjevem odstopu je večina medijev nepoznavalsko napačno zapisalo, da v Bruselj odhaja Lev Kreft, profesor marksizma in estetike na ljubljanski filozofski fakulteti ter direktor Mirovnega inštituta, kar je bilo daleč od realnosti, upoštevajoč odnos med Kreftom in Pahorjem. Brez možnosti je bil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat, čeprav je bil na podlagi volilnih rezultatov na volitvah v Evropski parlament junija 2009 nekako na vrsti. Vendar tudi njega preiskuje komisija za preprečevanje korupcije zaradi domnevno sporne razdelitve državnega denarja za Pomurje. Nova ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučar je Horvatu 2. marca letos celo začasno preklicala pooblastilo za izvajanje Zakona o razvojni podpori pomurski regiji, kar pomeni, da je Horvat močno kompromitiran. Zato je Pahor včerajšnji kolegij stranke obvestil, da je Horvatu predlagal, naj se odreče funkciji evropskega poslanca, saj je kakor potreben v Sloveniji, čeprav si je Horvat hudo želel v Bruselj. Mojca Kleva se je na evropskih volitvah na listi Socialnih demokratov uvrstila za Horvatom, že nekaj časa pa dela v Evropskem parlamentu.
Totalno sesutje Pahorjeve kadrovske politike Če je padec Zorana Thalerja, ki mu po besedah predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča grozi tudi zaporna kazen, velika sramota za Slovenijo (kaj nam pri prepoznavnosti Slovenije v športnih kronikah pomaga Tina Maze, ko na prve strani evropskih časopisov pride afera Thaler?!), njegov odhod pomeni tudi dokončni poraz svojevrstne kadrovske politike Boruta Pahorja.
Namreč, nihče drug, samo Pahor je Thalerja vsilil Socialnim demokratom za nosilca liste na volitvah v Evropski parlament, pravzaprav je samo malo manjkalo, da Zoran Thaler ni postal Pahorjev minister za zunanje zadeve.
"Vsi prišleki, ki nam jih je pripeljal Pahor, razen morda Tanje Fajon in poslanke Darje Lavtižar Bebler, so nam naredili ogromno politične škode," pravijo naši sogovorniki, vidni in dolgoletni člani stranke Socialnih demokratov. "Poglejte samo Toneta Ropa, Milana M. Cvikla in zdaj Zorana Thalerja. Tudi Simona Dimic ni imela nič z našo stranko. Borut Pahor ni koruptiven, to se ve, ljudje, ki si jih je nakopal okoli sebe, pa so globoko zabredli v korupcijo. Poglejte vse te Pahorjeve kadre, cepajo kot muhe. Od Simone Dimic do Aleksandra Svetelška na Petrolu, za katerega so nam zatrjevali, da je naš."
Nazadnje so v stranki negodovali čez svojo poslanko Melito Župevc, ki spet ni članica Socialnih demokratov. Kot ambiciozna predsednica preiskovalne "komisije za brezplačnike" je napol brez veze kazensko ovadila generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca zaradi domnevno krivega pričanja pred preiskovalno komisijo, dan za tem pa se je bizarno izkazalo, da Socialni demokrati pošti dolgujejo več deset tisoč evrov za neplačane stroške predvolilne kampanje na lanskih lokalnih volitvah.
"Po svoje se nam Pahor smili. Ko je odletel v Libijo, na srečanje z Moamerjem Gadafijem, ga je napadel še predsednik države Danilo Türk, čeprav je Türk hkrati potoval v Kazahstan. Kakšna pa je razlika med Libijo in Kazahstanom, vsaj kar zadeva vodenje države? Na koncu bo naš Borut ostal sam, skupaj z nami, kolegi iz stranke, ki jih ni pustil zraven. Pod krinko nestrankarske kadrovske politike smo nastradali Socialni demokrati, funkcije in položaje pa so zavzeli člani stranke Zares in LDS," vedno bolj resignirano ugotavljajo esdejevci.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Thaler odstop Borutom Pahorjem Martin Schultz Nastop pred novinarji Denis Sarkič Adrian Sevenin Intervjuju za izbrane medije Grego Repovžem Aureliu Juriju Ernest Strasser Tanja Fajon Branku Crvenkovskemu Dejan Verčič Danila Turka Igorjem Lavšem Mojca Randl Judita Thaler Tino Gorenjak Piko Božič Vesno Milek Ano Jud Ana Lapuh Namesto Thalerja Mojca Kleva Lev Kreft Andrej Horvat Duša Trobec Bučar Totalno sesutje Pahorjeve kadrovske politike Gorana Klemenčiča Tina Maze Darje Lavtižar Bebler Toneta Ropa Milana M. Cvikla Zorana Thalerja simona dimic Aleksandra Svetelška Melito Župevc Aleša Hauca Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sesutje: Pahor očitno ni koruptiven, toda njegovi kadri cepajo kot muhe