objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 21. marec 2011 ob 10:57

Sramota! Menda šokirani Socialni demokrati zahtevajo Thalerjev odstop
Usoda evropskega poslanca Zorana Thalerja se odloča na popoldanskem kolegiju Boruta Pahorja. Novinarsko društvo Grege Repovža proti novinarstvu Sunday Timesa
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po razkritju novinarjev britanskega tednika Sunday Times, ki evropskega poslanca Socialnih demokratov Zorana Thalerja direktno obtožujejo korupcije, je stranka Socialnih demokratov povečini šokirana in zahtevajo njegov odstop. Kar pa je, vsaj po naših dosedanjih informacijah, odvisno predvsem od predsednika stranke in vlade Boruta Pahorja.
"Zoran Thaler mora odstopiti in oditi. To, kar zdaj govori, so neumnosti in bedarije. Če se je že šel nekakšnega James Bonda in kobajagi raziskoval podkupovanja evropskih politikov, zakaj ni obvestil vsaj Boruta Pahorja, policije, Sove ali koga drugega. Ne glede na vse, moral bi odstopiti tako kot avstrijski poslanec Ernst Strasser," so prepričani sogovorniki iz vrst SD, in dodajajo, da "je poslanec Thaler v politiki dead meat." Nenazadnje, se logično sprašujejo, "zakaj pa je vložil te bančne amandmaje, ki so mu jih dali novinarji, preoblečeni v lobiste, poslali po elektronski pošti?!"
Sicer pa nekdanji član LDS in bivši minister za zunanje zadeve v stranki Socialnih demokratov že prej ni bil niti najmanj priljubljen. Ne samo, da se potem, ko je bil junija 2009 kot nosilec liste Socialnih demokratov izvoljen v Evropski parlament, ni korektno včlanil v SD, tudi dogodkov Pahorjeve stranke se je na daleč izogibal, za razliko od njegove poslanske kolegice Tanje Fajon.
"Celo predvolilno kampanjo smo garali za njega, po izvolitvi pa je naredil zabavo na svojem ranču Istranova v istrski vasici Padna, kamor je povabil samo bivše eldeesovce in svoje poslovne prijatelje. Zabava je bila točno na dan našega tradicionalnega piknika Socialnih demokratov v Mostecu. Sram ga naj bo!"
Zoran Thaler je za danes, točno opoldne, sklical posebno tiskovno konferenco. Novinarjev pa ni povabil na sedež Socialnih demokratov na Levstikovo 15, ampak na naslov Evropske hiše na Bregu 14. Toda usoda evropskega poslanca Thalerja se bo kljub temu odločala danes na Levstikovi, dve uri pozneje, na rednem tedenskem kolegiju Boruta Pahorja z vodstvom stranke SD.
Zanimivo je tudi, da je Društvo novinarjev Slovenije, ki ga vodi odgovorni urednik Mladine Grega Repovž, pred časom sprejelo dopolnitve novinarskega kodeksa, ki po novem skoraj prepoveduje raziskovalno novinarstvo v slogu novinarjev Sunday Timesa. Na novo dodani členi Kodeksa slovenskih novinarjev namreč skoraj prepovedujejo delo novinarjev pod krinko (undercover), kaj šele tajno snemanje ali fotografiranje (glej faksimile).
Po drugi strani se lahko samo vprašamo, kako bi nekateri "vodilni" slovenski mediji danes poročali, če bi britanski novinarji takole razkrinkali evropsko poslanko in predsednico Nove Slovenije Ljudmilo Novak ali evropskega poslanca Janševe SDS Milana Zvera ...
Postopek zoper Zorana Thalerja pa je že včeraj začela Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Gorana Klemenčiča na podlagi informacij iz tujine. Danes zjutraj so z evropskim poslancem Thalerjem že opravili daljši pogovor. Klemenčičeva komisija je vzpostavila tudi stike z evropskimi institucijami, Nacionalnim preiskovalnim uradom in vrhovnim državnim tožilstvom, ki jima bo posredovala doslej zbrane podatke. Na podlagi dosedanjih ugotovitev je po oceni komisije "podan sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja," za slovenske evroposlance pa velja tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter določbe kazenskega zakonika.  

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Thalerja Boruta Pahorja Ernst Strasser Tanje Fajon Grega Repovž Ljudmilo Novak Janševe Milana Zvera Gorana Klemenčiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sramota! Menda šokirani Socialni demokrati zahtevajo Thalerjev odstop