objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 21. marec 2011 ob 07:19

Anonimke: paradni novinar Večera je bil piarovec Socialnih demokratov
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Zakulisni boji okoli prodaje in nakupa mariborskega časnika Večer še zdaleč niso končani, kar nenazadnje dokazujejo tudi anonimke, ki so prejšnji teden spet zaokrožile po medijih.
Razkrivajo pa zanimive stvari. Notranjepolitični novinar Večera Samo Trtnik, poleg urednika notranje politike Matije Stepišnika "glavni jurišnik" proti kupcu Večera, računalniški družbi 3Lan iz Murske Sobote, je bil pred leti tiskovni predstavnik Mladega foruma Socialnih demokratov, ko je Mladi Forum še vodil sedanji poslanec SD Luka Juri (glej faksimile). Po koncu politične kariere je Trtnik začel delati kot novinar časnika Dnevnik, nato je prestopil na Žurnal, danes pa je eden od "paradnih" notranjepolitičnih novinarjev Večera.
Ciniki pravijo, da je to nekaj podobnega, kot če bi Katja Ujčič, nekdanja temnolasa piarovka Janeza Janše, kar naenkrat postala paradna novinarka notranje politike časnika Delo.
Spomnimo, uradni kupec časopisne hiše Večer je družba 3Lan d.o.o. iz Murske Sobote, s tremi zaposlenimi in direktorjem Denisom Čehom, ki je ob 715 tisoč evrov letnih prihodkov za Večer pripravljen odšteti 9,3 milijone evrov. Toda za nakupom Večera (prodaja ga časopisna hiša Delo) naj bi dejansko stal Matej Raščan, lastnik ljubljanskega založniškega podjetja Delo Revije, ki je z Denisom Čehom sklenil pogodbo o skupnem vodenju Večera, ne pa tudi kapitalsko povezavo. Denis Čeh in Matej Raščan sta omenjeno pogodbo podpisala 18. novembra lani. Raščan naj bi v poslovnem povezovanju Večera in Dela Revij videl okoli dva milijona evrov sinergij letno, tudi s preobrazbo nekaterih slabše prodajanih edicij Dela Revij v priloge časnika Večer. Če Matej Raščan res kupuje mariborski Večer, ni jasno, zakaj tega ne počne transparentno. Nakup Večera naj bi se sicer zavlekel prav zato, ker "prezadolženemu" lastniku Dela Revij ni uspelo prej zagotoviti dovolj denarja.
Čeprav je Denis Čeh novinarjem dejal, da naj bi denar za nakup Večera pridobil iz bančnih virov, se je pred nekaj dnevi razvedelo, da naj bi preostanek sredstev (aro 920 tisoč evrov je že plačal Čeh) prispevala ljubljanska družba Intera, ki jo vodi Franc Bohnec. Slednji preko Interre lastniško obvladuje dokaj znano lizinško podjetje Interra ter Intertrade ITA, ki se ukvarja z oddajanjem nepremičnin in zastopanjem tujih družb.
Mimogrede, družba Interra je bila v središču pozornosti medijev junija lani, ko so s pomočno zloglasnega kamniškega sodnega izvršitelja Marijana Hojsa iz prostorov Jazz kluba Gajo na Beethovnovi ulici deložirali najemnika kluba in jazzista Dragana Gajiča Gajota.
Boljši poznavalci poslovno-politične in medijske scene so sicer prepričani, da je Interra samo "vmesni člen" za skrito denarno verigo nakupa Večera, kapital pa naj bi prišel z nekega drugega naslova, pri čemer se omenjajo tesne zveze med Matejem Raščanom in odvetnikom Mirom Senico ter ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal.
Urad za varstvo konkurence, ki ga je donedavnega vodil Jani Soršak, poročna priča Mateja Raščana, med 3Lanom in Raščanom ni ugotovil nobenih spornih kapitalskih povezav, zato je Delu dal soglasje za prodajo Večera družbi 3Lan. Z odobritvijo soglasja pa zdaj očitno zavlačuje ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Majda Širca. Kar pomeni, da se Gregor Golobič in stranka Zares ne strinjajo z uradnim kupcem, kaj šele z bodočimi lastniki Večera iz ozadja. "Stališče Zaresa" zagovarjajo Matija Stepišnik (ki naj bi bil blizu stranke Zares), Samo Trtnik in še nekateri novinarji Večera, podporo pa jim nudi tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž.
Skozi to prizmo bi lahko rekli, da gre pri prodaji in nakupu Večera za spopad med LDS in Zares (plus Socialni demokrati) za politično obvladovanje Večera, čeprav zadeva morda niti ni tako enoznačna.
Nove anonimke pa rušijo tudi sedanji upravljalski dvojec Večera, direktorja in odgovornega urednika Uroša Skuhalo ter Tomaža Ranca. Po navedbah ene od anonimk ta famozni dvojec časopisno hišo Večer letno stane 250 tisoč evrov, prodana naklada časnika Večer pa nezadržna pada. Medtem se urednika Tomaža Ranca, menda zaradi Večerove izrazite provladne uredniške politike, že prijemlje vzdevek "Minimarkeš".
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Samo Trtnik Matije Stepišnika Luka Juri Katja Ujčič Janeza Janše Denisom Čehom Matej Raščan Franc Bohnec Marijana Hojsa Dragana Gajiča Gajota Mirom Senico Katarino Kresal Jani Soršak Majda Širca Gregor Golobič Grega Repovž Uroša Skuhalo Tomaža Ranca (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Anonimke: paradni novinar Večera je bil piarovec Socialnih demokratov