objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 20. marec 2011 ob 18:06

Sunday Times: evropski poslanec Zoran Thaler se prodaja za 100 tisoč evrov
Video: novinarji britanskega tednika tri evropske poslance ujeli pri korupciji. Nekdanji slovenski zunanji minister Thaler vse zanika, Avstrijec Strasser že odstopil, za Romuna Severina še ne vemo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Britanski tednik Sunday Times je evropskega poslanca Zorana Thalerja obtožili korupcije. Novinarji, ki so se predstavljali kot lobisti, so Thalerju ponujali podkupnino, ta pa naj bi ponudbo sprejel. Zoran Thaler obtožbe zavrača in trdi, da denarja nikoli nameraval sprejeti.
Novinarji Sunday Timesa, maskirani v lobiste, so - poleg Thalerja - denar ponujali še dvema evropskima poslancema, Avstrijcu Ernestu Strasserju in Romunu Adrianu Severinu, vsakemu po 100 tisoč evrov, da bi v evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila na področju bančništva. S temi amandmaji naj bi zmanjšali obseg ukrepov, ki varujejo potrošnike in njihove depozite. Po navedbah Sunday Timesa so vsi trije poslanci ponudbo sprejeli.
Kot je razvidno iz videoposnetka, ki je že objavljen na globalnem spletnem portalu You Tube, je slovenski politik Zoran Thaler v zameno za vložen amandma prosil, naj denar nakažejo prek londonske družbe, da bo ostal skrivnost. Novinarji so evropske poslance na skrivaj snemali v barih, restavracijah in dveh poslovnih stavbah v Bruslju in Strasbourgu. Vsi trije poslanci, Slovenec, Avstrijec in Romun, so pristali na plačilo izmišljenega lobističnega podjetja, se obvezali, da bodo vložili dogovorjene amandmaje in pokasirali po 100 tisoč evrov mesečne plače oziroma svetovalne provizije.
Evropski poslanec Socialnih demokratov, nekdanji minister za zunanje zadeve in bivši predsednik uprave Simobila Zoran Thaler obtožbe zanika in pravi, da je že od "nespodobne ponudbe" novinarjev Sunday Timesa vedel, da gre za manipulacije, kompromitacije in diskreditacije evropskih poslancev. Menda je nekaj preverjal in ugotovil, da podjetje in posamezniki, ki so se obrnili nanj, ne obstajajo. Thaler je menda želel ugotoviti, kdo je organizator napadov nanj, marca naj bi se celo pokazalo, tako vsaj trdi Thaler, da je to Sunday TImes ali nekdo za njim s svojo "undercover operacijo". Zoran Thaler pravi, da nikoli ni vzel ponujenega denarja in ga tudi v prihodnje ni nameraval. "Prav tako nisem podpisal ponujene pogodbe o sodelovanju in izdal računa, kar so neprestano predlagali in zahtevali v zadnjih dveh mesecih," še trdi Thaler, ki britanskemu tedniku Sunday Times očita tudi izrazito antievropsko uredniško politiko.
Podobno kot Zoran Thaler se brani tudi avstrijski poslanec Ernst Strasser, ki pa je zaradi pritiskov javnosti odstopil. Tudi on zanika krivdo za prejemanje podkupnine, saj naj bi tudi on že od vsega začetka vedel, da ne gre za resnično ponudbo, vendar naj bi hotel ugotoviti, kako se bo zadeva odvila, preden bi se obrnil na policijo. Strasser pripada ljudski stranki, bil pa je tudi avstrijski notranji minister. Adrian Severin je član romunskih socialnih demokratov, podobno kot Thaler bivši zunanji minister, bil je celo podpredsednik romunske vlade.
Posebno preiskavo pa je že napovedala podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis.
Denis Sarkič
, tiskovni predstavnik Socialnih demokratov, je medijem medtem sporočil, da vodstvo stranke premiera Boruta Pahorja "od evropskega poslanca Zorana Thalerja pričakuje in verjame, da bo čim prej verodostojno pojasnil ter tudi ovrgel omenjene navedbe angleškega časnika Sunday Times. Če bi se izkazalo, da zapisi medija držijo, v SD pričakujemo, da bo Zoran Thaler sam povlekel ustrezne poteze in odstopil."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Thalerja Ernestu Strasserju Adrianu Severinu Diana Wallis
Denis Sarkič
Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sunday Times: evropski poslanec Zoran Thaler se prodaja za 100 tisoč evrov