objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 19. marec 2011 ob 07:27

Gadafijski fiasko predsednika Danila Türka: Arabija, hir aj kam, hir aj go
Poznavalec slovenske zunanje politike: Danilu Türku privoščim, da postane generalni sekretar Združenih narodov, ne privoščim pa sebi, da imam predsednika, ki daje takšne izjave
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Rešitev za konflikt v Libiji je treba najti znotraj te severnoafriške države … Poseganje v državljansko vojno je nevarna zadeva, zato lahko mednarodna skupnost nudi le humanitarno pomoč … Prepoved poletov je običajno le takrat, kadar obstaja aktualna in zelo razširjena nevarnost humanitarne katastrofe, kot je bilo v Iraku in Bosni in Hercegovini …"
Vse to so besede predsednika države Danila Türka, ki jih je izrekel minuli torek, komaj dva dni pred sprejetjem resolucije varnostnega sveta Združenih narodov, ki je prepovedala letalski promet nad Libijo, kar je napovedovalo vojaško intervencijo mednarodne skupnosti zoper Gadafijev režim.
Izjav predsednika Türka se je takoj ostro lotila Janševa SDS, saj naj bi predsednik Türk "podpiral libijskega samodržca in uzurpatorja Moamerja Gadafija," nato pa še nekdanji minister za zunanje zadeve in evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares), ki je izjave nekaterih slovenskih politikov (resda jih ni izrecno omenil, se pa ve, da je Vajgl mislil na izjave predsednika Türka in ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja) označil kot "nesprejemljive, saj hrabrijo libijskega voditelja Gadafija in spodkopavajo napore mednarodne skupnosti, da bi ustavila Gadafija in preprečila morijo v Bengaziju," ki po Vajglovih besedah lahko postane nova Srebrenica.
No, Vajgl ni prvič tako kritičen do zunanjepolitičnih potez Danila Türka. Resne napake mu je očital tudi pri slovenski politiki do Balkana. Za osvežitev spomina: bivši zunanjepolitični svetovalec pokojnega predsednika republike Janeza Drnovška in nesojeni predsednik stranke LDS Ivo Vajgl si je leta 2007 zelo prizadeval postati kandidat liberalcev in levice na predsedniških volitvah, vendar je izgubil zakulisni boj proti Türku in Mitji Gaspariju.
Besede in dejanja ključnih voditeljev zahodnih držav z ameriškim predsednikom Barackom Obamo na čelu takoj po sprejetju "antigadafijeve" resolucije varnostnega sveta dajejo prav Janši in Vajglu ter demantirajo predsednika države Türka. Kljub newyorški diplomatski karieri v Združenih narodih naš predsednik očitno nima čisto ta pravega filinga za mednarodno politiko. Na tragičnem primeru Libije in Gadafija se je žal celo izkazalo, da se Türkova stališča skoraj dramatično razlikujejo od pogledov liderjev zahoda.
To se ni zgodilo prvič. Zijad Bećirović, direktor mednarodnega inštituta za balkanske in bližnjevzhodne študije Ifimes, je nekaj dni po začetku množične vstaje v Egiptu javno opozoril, da predsednik Turk še vedno molči glede razmer v Egiptu. Po besedah Zijada Bećirovića je Türk molčal zato, ker sta s Hosnijem Mubarakom - nekaj dni pozneje odstopljenim predsednikom Egipta - prijatelja. Na naše vprašanje, ali to drži, so nam 9. februarja iz kabineta predsednika države sporočili, da "Danilo Türk v celoti podpira izjavo o Egiptu, ki jo je 4. februarja sprejel Evropski svet v imenu Evropske unije. Predsednik republike Slovenije in egiptovski predsednik Hosni Mubarak sicer ne vzdržujeta tesnejših stikov in sta se v dosedanjem mandatu predsednika Türka srečala dvakrat, ob robu srečanja WEF v Šarm El Šejku in ob uradnem obisku egiptovskega predsednika v Sloveniji, oktobra 2009."
Še vedno tudi ni čisto pojasnjeno, kaj se je dogajalo na Brdu pri Kranju, kjer naj bi se pred dnevi zgodil skrivnostni sestanek, katerega pobudnik naj bi bil Danilo Türk, tema pa dokapitalizacija Nove kreditne banke Maribor. Sestankovali naj bi Türk, njegov posebni svetovalec Franci Perčič, minister za finance Franci Križanič, predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik in predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič. Predsednik države in njegov svetovalec Perčič naj bi lobirala za vstop katarskega investicijskega sklada Qatar Investments Authority v lastniško strukturo mariborske banke.
Med nenavadno, recimo temu "neevropsko" razumevanje zunanje politike sodi tudi razvpiti Türkov državniški let v Sarajevo oktobra 2008. V bizarnem slogu arabskih šejkov, daleč stran od prepotrebne protestantske skromnosti, je za polet v prestolnico Bosne in Hercegovine najel švicarsko luksuzno letalo znamke Bombardier Global Express, namenjeno predvsem za medcelinske polete. Spomnimo, za predsednikov let od Ljubljane do Sarajeva in nazaj smo davkoplačevalci odšteli neverjetnih 89 tisoč evrov. Najetje takšnega letala za tako kratek let je približno tako, kot če bi najeli super luksuzni mercedes za vožnjo od sedeža predsednika republike do sedeža vlade (med ljubljansko Prešernovo in Gregorčičevo ulico), kjer je razdalja kakšnih 300 metrov.
Vendar to ni naključje, trdijo poznavalci arabskega sveta. Predsednik Türk namreč pospešeno lobira za funkcijo generalnega sekretarja Združenih narodov, ki jo zaseda Ban Ki-Moon. Te informacije prihajajo iz diplomatskih in političnih krogov, običajno po koncu Türkovih službenih potovanj v tujino. Južnokorejskemu diplomatu prvi mandat poteče prihodnje leto, vendar ni dvoma, da bo funkcijo obdržal še en mandat. Torej do izteka morebitnega drugega mandata Danila Türka na funkciji predsednika države. Takrat naj bi mesto generalnega sekretarja Združenih narodov prevzel nekdo iz držav nekdanjega vzhodnega bloka, zato Türk menda ni čisto brez možnosti.
"Naši politiki imajo čudno navado, da so tiho, ko bi morali spregovoriti, ko bi morali biti tiho in jih nihče nič ne vpraša, pa govorijo," nam je v tej zvezi dejal eden izmed boljših poznavalcev slovenske zunanje politike in mednarodnih odnosov, ki pravi tudi takole: "Jaz Danilu Türku privoščim, da postane generalni sekretar Združenih narodov, ne privoščim pa sebi, da imam predsednika, ki daje takšne izjave …"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Türka Gadafijev Janševa Ivo Vajgl Samuela Žbogarja Janeza Drnovška Mitji Gaspariju Barackom Obamo Zijad Bećirović Hosnijem Mubarakom Franci Perčič Franci Križanič borut jamnik matjaž kovačič Ban Ki-Moon

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gadafijski fiasko predsednika Danila Türka: Arabija, hir aj kam, hir aj go