objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 17. marec 2011 ob 07:12

Na zdravje: razvpiti politik Jelinčič danes praznuje šele 20. rojstni dan!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska nacionalna stranka, ki jo že od ustanovitve naprej vodi "razvpiti" Zmago Jelinčič Plemeniti, danes praznuje 20. obletnico obstoja. Jelinčič je stranko ustanovil 17. marca 1991, in takoj prihodnje leto je SNS na volitvah v državni zbor dobila 10,2 odstotka glasov in zasedla 12 poslanskih sedežev. Zaradi "različnih pogledov na narodnoosvobodilno vlogo" je sredi mandata Jelinčič iz stranke vrgel kar sedem poslancev. Na parlamentarnih volitvah leta 1996 je stranka dobila štiri poslance, leta 2000 spet štiri poslanske sedeže, leta 2004 pa šest poslancev. Pred koncem mandata je stranka spet razpadla na dva dela, ko so jo zapustili Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac, ki so ustanovili stranko Lipa. Vsi trije odpadniki, imenovani tudi "Lipeki", danes niso več faktor na politični sceni.
Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 je Slovenska nacionalna stranka dobila 5,40 odstotka glasov in pet poslancev, vendar se je poslanec Srečko Prijatelj znašel v zaporu. Zaradi izsiljevanja ga je koprsko sodišče obsodilo na štiri leta zaporne kazni in zdaj bo kmalu letel še iz parlamenta (glej faksimile). Namesto njega v poslanske klopi prihaja nadomestna poslanka Sara Viler.
Za Slovensko nacionalno stranko je bilo doslej značilno, da je vedno v opoziciji. V programu stranke so med drugim zapisali, da je "SNS laična in protiklerikalna stranka, njena politična načela pa temeljijo na svobodomiselnih in nacionalnih težnjah, še posebej na pridobitvah NOB. Ideološka in politična nazorska kontinuiteta stranke izhaja iz prve protifašistične organizacije TIGR, prek narodnoosvobodilne borbe v drugi svetovni vojni in se prek odločitve slovenskega naroda o samostojni državi nadaljuje v izgradnjo moderne, demokratične in socialne države." Tako vsaj piše v programu.
Personificiran simbol Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, ki se je v teh dvajsetih letih izoblikoval v enega od najbolj prepoznavnih politikov, bo skupaj s pristaši okroglo obletnico stranke danes proslavil na sedežu SNS, tako imenovani "Jelinčičevi vili" na Tivolski 13 v Ljubljani.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmago Jelinčič Plemeniti Sašo Peče Barbara Žgajner Tavš Boštjan Zagorac Srečko Prijatelj Sara Viler

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na zdravje: razvpiti politik Jelinčič danes praznuje šele 20. rojstni dan!