objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 15. marec 2011 ob 07:18

Slovenski Wall Street. Pohlep je dober, zdaj je tudi zakonit (3.del)
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Pohlep je dober, zdaj je tudi zakonit." Tako je v filmu režiserja Oliverja Stonea "Wall Street II" dejal borznik in milijonar Gordon Gekko (Michael Douglas), potem ko je pred tremi leti, na pragu aktualne gospodarske in finančne recesije, prestal osem let zaporne kazni zaradi borznega trgovanja z notranjimi informacijami.
Mi pa objavljamo zgodbo o slovenskem Wall Streetu, v sedmih nadaljevanjih.

Danes: Akterji  in lobiji
Piše: Bojan Požar

Miro Senica in njegovi
Razvpiti ljubljanski odvetnik MIro Senica je edini od slovenskih lobistov "spornega" slovesa, ki premore neposredni vpliv na državno politiko in mehanizme države prek svoje življenjske sopotnice Katarine Kresal, ministrice za notranje zadeve in predsednice vladne stranke LDS.
Miro Senica lahko neposredno vpliva tudi na uredniško politiko časnika Delo, njegov vpliv namreč sega do predsednika uprave časopisne hiše Delo Jurija Giacomellija in odgovorne urednice časnika Delo Romane Dobnikar Šeruga. To se je nazadnje zelo lepo videlo pred nekaj dnevi, ko je v medije prišla prijava davčne uprave ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvo, da naj bi Miro Senica in Katarina Kresal kupovala luksuzne avtomobile pri verigi podjetjih in posameznikov, ki so utajevali davke (missing traderji), sum davčne utaje pa leti tudi nanju. Uredniki časnika Delo so temo - vsaj v pirmerjavi z drugimi mediji - dobesedno zminimalizirali. Spomnimo, nekaj mesecev po izbruhu afere Baričevič je raziskovalni novinar Dela Dejan Karba v Sobotni prilogi Dela nenadoma objavil totalno piarovski intervju z odvetnikom Senico. Miro Senica pridobiva vedno večji vpliv tudi v mariborskem časniku Večer, ki ga Delo prodaja famoznemu podjetju 3Lan iz Murske Sobote. Za nakupom Večera (3Lan po vseh kriterijih velja za tako imenovanega slamnatega lastnika) pa v resnici stoji Matej Raščan, lastnik založniškega podjetja Delo Revije, ki s tabloidnimi edicijami (Jana, Obrazi ...) odkrito favorizira Katarino Kresal. Med pridobivanjem finančnih kanalov za nakup Večera naj bi sicer močno zadolženemu Raščanu odločilno pomagal prav odvetnik Senica. Za prodajo Večera je odvetniška pisarna Mira Senice pripravila tudi due dilligence mariborske časopisne hiše Večer, kar je pri Senici naročilo Delo oziroma Pivovarna Laško. Vsaj do spektakularnega obglavljenja vodstva slovenske podružnice Hypo Alpe-Adria-Bank je Miro Senica prek zdaj že bivših članov uprave Hypo banke, Urbana Goloba in Aleša Potočnika, neposredno vplival tudi na poslovno politiko Pivovarne Laško, ki je pri avstrijski banki zastavila delnice časopisne hiše Delo za 58 milijonov evrov. Vpliv Mira Senice na Hypo banko izhaja še iz časov ustanovitelja slovenske podružnice avstrijske Hypo banke, trenutno brezposelnega bančnika Božidarja Špana.
Miro Senica je član upravnega odbora ameriške trgovinske zbornice AmCham, ki jo vodi Tomaž F. Lovše, lastnik DIners Cluba Slovenija in Diners Cluba Italija, slednji pa je član upravnega odbora fundacije Parus, ki jo je ustanovil Senica. Poznavalci poslovno-politične scene ocenjujejo, da sta Senica in Lovše kompatibilna. Lovšetove ameriške in hrvaške povezave se uspešno dopolnjujejo z enormnim vplivom Mira Senice v Sloveniji.
Prek nekdanjega politika in vplivnega poslovneža Janeza Zemljariča ima Senica direktno navezo do skupine ministra za finance Francija Križaniča.
Miro Senica je preko LDS in Katarine Kresal na slovensko "wallstreetovsko" sceno prvič resno vstopil z imenovanjem Draška Veselinoviča za predsednika uprave Nove Ljubljanske banke, kar je sprožilo zakulisno vojno para Senica-Kresal s klanom Gregorja Golobiča in njegove stranke Zares. Ta (ne)prikrita vojna za vsako firmo, vsako banko, vsak medij, za vsako funkcijo in vsak kredit traja še danes ...

Minister za finance Križanič
Franci Križanič velja za enega od najbolj spornih ministrov vlade Boruta Pahorja. Še posebej gre na živce novinarjem in novinarkam časnika Finance. Toda minister uživa skorajda slepo podporo poslanske skupine Socialnih demokratov in stranke kot takšne, zato je praktično nedotakljiv. No, vsaj bil je doslej kljub veliki politični škodi, ki naj bi jo po mnenju nekaterih delal sebi, Socialnim demokratom in premierju Pahorju.
Križaničev ključni svetovalec je Drago Isajlovič, tudi njegov prijatelj in zaupnik. Isajloviča se je moral odkrižati po izrecnem nalogu Pahorja, za Isajlovičevo eksekucijo pa naj bi poskrbela nekdanja šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic. Poleg Isajloviča so člani "Križaničeve grupacije" še Janez Zemljarič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, vplivni svetovalec predsednika uprave Zavarovalnice Maribor Miloš Čirič, "občasno" pa tudi nekdanji svetovalec Socialnih demokratov Sebastjan Jeretič. Križaničevemu teamu se je počasi priklapljal Tomaž F. Lovše, vendar je bil "lastnik Dinersa" na začetku brez velikega vpliva.
Ko je odletel Draško Veselinovič, so se sestajali predvsem na temo, koga nastaviti za novega predsednika uprave NLB. Želeli so Cirila Dragonjo iz Factor banke, toda gospoda je kmalu minila želja voditi NLB. Menda potem, ko je slišal, kakšne usluge bo moral dajati levo in desno ter katerega strateškega partnerja iz tujine bo moral izbrati za NLB. Umik stoodstotnega kandidata Cirila Dragonje je spretno izkoristil Križaničev "naravni sovražnik" Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve. Gaspari je za predsednika uprave NLB nastavil svojega človeka, bančnega uradnika Boža Jašoviča, takratnega viceguvernerja Banke Slovenije.
Močna grupacija finančnega ministra Križaniča pa je - kljub njegovi kooperativnosti - imela eno veliko težavo, kajti Križanič je bil na koncu vedno za "nacionalni interes," ne pa za prodajo državnega premoženja samo zato, da se pokasira provizija. Tudi če so finančnega ministra nekako že prepričali, so Križaniču potem navili ušesa v poslanski skupini.
Brez ministra Kiržaniča pa ni dostopa do NLB, in to je (bila) največja težava.
(se nadaljuje)

Jutri 4.del: Akterji in lobiji
                   Minister Mitja Gaspari
                   Golobič in njegova stranka Zares
                   Šaleški energetski lobi

        
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Oliverja Stonea Michael Douglas Akterji  in lobiji Miro Senica in njegovi miro senica Katarine Kresal Jurija Giacomellija Romane Dobnikar Šeruga dejan karba Matej Raščan Urbana Goloba Aleša Potočnika Božidarja Špana Tomaž F. Lovše Janeza Zemljariča Francija Križaniča Draška Veselinoviča Gregorja Golobiča Minister za finance Križanič Boruta Pahorja Drago Isajlović simona dimic janez kocijančič Miloš Čirič Sebastjan Jeretič Cirila Dragonjo Mitja Gaspari Boža Jašoviča (se nadaljuje) Akterji in lobiji

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenski Wall Street. Pohlep je dober, zdaj je tudi zakonit (3.del)