objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 7. marec 2011 ob 14:31

Lovše bojkotiral pokal Vitranc, ker ni mogel sedeti poleg Danila Türka
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nekateri s(m)o opazili, da na slalomu in veleslalomu za pokal Vitranc v Kranjski Gori ni bilo predsednika Smučarske zveze Slovenije, poslovneža Tomaža F. Lovšeta. Ne samo, da lastnika "slovenskega in italijanskega" Dinersa v Sloveniji ni bilo videti v ciljni areni proge v Podkorenu, Lovše je manjkal tudi na Beli večerji, gala prireditvi v čast 50. obletnice tekmovanja za svetovni smučarski pokal v Kranjski Gori, v petek zvečer na podiju športne dvorane Vitranc.
Organizatorji tradicionalnega tekmovanja za pokal Vitranc so nam zaupali, da Lovše na Belo večerjo ni prišel zato, ker ni mogel sedeti ob mizi predsednika države Danila Türka, hkrati pa naj bi odklonil drugo mizo po protokolu, kjer so sedeli Boris Pesjak (predsednik uprave Factor banke in zadnja leta eden glavnih na pokalu Vitranc), ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ter ministra za pravosodje Aleš Zalar in šolstvo ter šport Igor Lukšič. Organizatorji trdijo, da je sedežni red mize predsednika Türka določil državni protokol in kabinet predsednika države, saj naj bi Danilo Türk želel sedeti z nekdanjimi smučarskimi asi, Albertom Tombo, Bojanom Križajem in drugimi. Tomaž F. Lovše naj bi potem užaljen bojkotiral celotno tekmovanje v Kranjski Gori. Slišati je tudi, da naj bi pogajanja med Lovšetom in predsednikom organizacijskega odbora pokala Vitranc Srečkom Medvenom trajala cel petek popoldne, bojkot Bele večerje pa naj bi Lovšetu odsvetoval tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki je, mimogrede, sedel (šele) pri mizi številka 26. Za vsako mizo je sicer večerjalo po osem VIP gostov, vseh povabljencev pa je bilo 400. Ker je bil Lovše predviden tudi za enega od slavnostnih govornikov večera poleg predsednika Türka, je odpadel tudi njegov govor. Zato je s priložnostnim govorom namesto predsednika smučarske zveze Lovšeta vskočil Janez Kocijančič.
Tomaž F. Lovše pa ima povsem drugačno plat zgodbe. Pravi, da so "organizacijske pravice za tekme svetovnega pokala v pristojnosti smučarske zveze, zato so tisti, ki organizirajo smučarsko tekmovanje za pokal Vitranc, le izvajalci Smučarske zveze Slovenije. Želel sem priti, organizatorje kranjskogorskega tekmovanja sem celo predlagal za državno odlikovanje (predsednik države Danilo Türk je organizatorje dejansko odlikoval dan prej v Ljubljani; op.p), vendar ne morem dopuščati poniževanja funkcije predsednika Smučarske zveze Slovenije. Če so se organizatorji odločili, da me posadijo za mizo številka 6, ne pa za mizo številka 0 (miza predsednika Türka), niti za mizo številka 1 (Boris Pesjak), ampak šele za mizo številka 6, potem je to poniževanje predsednika smučarske zveze. Pomislite, jaz sem predsednik krovne smučarske organizacije, torej sogostitelj dogodka, oni pa se tako odločijo. Izgovarjali so se na državni protokol, vendar sem kasneje preveril in ugotovil, da to ni res. Protokol je demantiral, vse imam pisno. Predsednika Türka poznam že od prej, ko še ni bil predsednik države, zato se mi res ne gre, da moram na vsak način sedeti zraven njega, ne bom pa pustil, da ponižujejo funkcijo predsednika smučarske zveze. Mize številka 1 mi nikoli niso ponudili, to je vsa zgodba. Jaz sem bil v Trbižu, na Višarjih, se veselil uspeha Tine Maze, v nedeljo pa na Brniku pričakal naše skakalce z bronasto kolajno s svetovnega prvenstva v Oslu. Jutri je nov dan, poln novih izzivov, gremo dalje, iz tega res ni vredno delati cirkusa," še dodaja Lovše.
Predsednik smučarske zveze nam je tudi zanikal govorice, ki prav tako izvirajo iz Kranjske Gore, da naj bi se krhali odnosi med njim in predsednikom alpskega odbora, nekdanjim smučarjem Juretom Koširjem.
"To ni res," zagotavlja Lovše, "kar vprašajte Koširja. V soboto popoldne, ko sem se vračal iz Trbiža, sva v Kranjski Gori skupaj spila čaj, in vse je v redu. Kot predsednik smučarske zveze bom naredil vse, da slovenski smučariji zagotovim dva milijona evrov letno. Če pa kdo misli, da je lahko boljši predsednik od mene in da lahko smučarjem da več denarja kot jaz, to je pol milijona evrov na sezono, sem se mu takoj pripravljen umakniti."
Poslovneža Lovšeta tudi ne preseneča, da takšne govorice prihajajo iz vrst organizatorjev Vitranca. Imajo namreč drugačne poglede glede viška denarja, ki jim ostane po koncu tekmovanja za svetovni pokal v Kranjski Gori. Gre za okoli 200 tisoč evrov, ki bi jih lahko namenili pogonu alpskih smučarskih reprezentanc. S tem denarjem bi lahko najeli kakšnega avstrijskega trenerja za slalom ali veleslalom, da bi se v nekaj letih naši smučarji spet vrnili med elito. Potem bi v Kranjsko Goro na tekme svetovnega pokala prihajalo več gledalcev in turistov. Tako vsaj meni Lovše, ki zagovarja tudi skupen nastop smučarske zveze in organizatorjev pokala Vitranc pri trženju pravic do televizijskega prenosa kranjskogorskega slaloma in veleslaloma. Prvi človek slovenske smučarije si menda želi, da bi smučarski posel "modernizirali". Mimogrede, glavni pokrovitelj letošnje tekme je bila Hypo Alpe-Adria Bank.
Toda nekaj se očitno kuha. Danes je namreč odstopil šef strokovnega sveta slovenskih alpskih reprezentanc Miha Verdnik. Menda zato, ker naj bi bile razmere za njegovo delo nevzdržne, Jure Košir pa namerava Verdnikov odstop komentirati potem, ko bo prebral njegovo odstopno izjavo. Namesto Verdnika za novega šefa strokovnega sveta prihaja slovenski trener Vlado Makuc, nazadnje trener turške smučarske reprezentance.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaža F. Lovšeta Danila Türka Boris Pesjak Katarina Kresal Aleš Zalar Igor Lukšič Albertom Tombo Bojanom Križajem Srečkom Medvenom janez kocijančič Tine Maze Juretom Koširjem Miha Verdnik Vlado Makuc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lovše bojkotiral pokal Vitranc, ker ni mogel sedeti poleg Danila Türka