objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 5. marec 2011 ob 10:03

Razkrivamo: kdo je anonimni vojaški obveščevalec iz Pogledov Slovenije
Ekskluzivno: gre za nekdanjega pripadnika Kontraobveščevalne službe Jugoslovanske ljudske armade, ki se je po osamosvojitvi Slovenije upokojil kot podpolkovnik Slovenske vojske
2011 Pozareport

Odpri galerijo

V četrtkovi televizijski oddaji Pogledi Slovenije na prvem programu TV Slovenija, na temo orožarske afere, se je v pojavil tudi "nekdanji pripadnik vojaške obveščevalne službe." V intervjuju z novinarjem Bojanom Travnom je nastopil pod krinko, za gotovinsko prodajo orožja iz skladišč nekdanje JLA pa je med drugim obtožil Andreja Lovšina, ki je "dobil nalogo od Janeza Janše, pri tem pa sta mu pomagala tudi Franci Cimerman in Toni Pajnkiher."
Po končani oddaji so se novinarji zapodili v akcijo, kdo bo prej našel tako imenovano ključno pričo trgovine z orožjem.
Po naših zanesljivih informacijah gre za Mariborčana Bojana Poroka, nekdanjega pripadnika zloglasne Kontraobveščevalne službe Jugoslovanske ljudske armade (KOS). Porok je bil kapetan 1. stopnje, pozneje pa naj bi postal major JLA. Izobraževal se je v razvpiti vojaški varnostni šoli v Pančevu, kjer je napredoval v oficirja KOS. Po osamosvojitvi Slovenije se je zaposlil znotraj vojaške obveščevalne službe VOMO v Mariboru, kjer je delal v šesti upravi na poveljstvu pokrajine. Pozneje se je upokojil kot podpolkovnik Slovenske vojske.
Zanimiv pa je tudi drugi agent VOMO, Ptujčan Anton Pajnkiher (nekateri pišejo Peinkiher), znan kot dober prijatelj ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ko je Janković vodil Mercator, je bil Pajnkiher v Mercatorju šef varnosti. Spomnimo, Pajnkherja so pred leti agenti VOMO sumili, da je predsedniku države Milanu Kučanu dostavil magnetogram zaslišanja Borisa Platovška, ljubljanskega uslužbenca Saftija, družbe zamejskih Slovencev v Italiji, ki naj bi se zatekel na VOMO. O tem je v knjigi Kučanov klan pisal Danilo Slivnik.
Anton Toni Pajnkiher je na začetku svoje kariere prav tako delal kot obveščevalec v JLA, na poveljstvu vojaškega korpusa v Ljubljani. Končal je vojaško akademijo v Beogradu in šolo za obveščevalne častnike v Pančevu. V gimnaziji in vojaški akademiji je bil njegov sošolec Andrej Lovšin. JLA je zapustil maja 1991, vendar je že leto dni prej začel ilegalno sodelovati z Lovšinom. Pajnkiher je pozneje v VOMO prevzel vodenje protiobveščevalnega oddelka. Je pa zanimivo, da Panjkiher, ki velja za prijatelja Zorana Jankovića in človeka blizu Milanu Kučanu, ni že prej, v teh minulih dvajsetih letih, povedal kakšne zgodbe, ki bi bremenile Janeza Janšo.
Bojan Porok pa zanika, da je pod krinko nastopil v Pogledih Slovenije. "Glas je res podoben mojemu in res je tudi, da nekaj stvari od tega vem, kar je bilo tam omenjeno," je po objavi našega članka povedal za MMC. "Ne vem, kako bi rekel, kakšen konstrukt ali kaj je to. Verjetno me je kdo hotel izbezati iz jame. Jaz zanikam, da sem bil to."  Po njegovih besedah naj bi po oddaji doživel različne odzive. Nekateri naj bi mu čestitali, drugi pa celo grozili.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojanom Travnom Andreja Lovšina Franci Cimerman Toni Pajnkiher Bojana Poroka Zorana Jankovića Milanu Kučanu Borisa Platovška danilo slivnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razkrivamo: kdo je anonimni vojaški obveščevalec iz Pogledov Slovenije