objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 3. marec 2011 ob 07:20

Vrnitev Jožefa Školča?! Civilna politika LDS ali spin para Senica-Kresal?
Prihaja kongres: torkovo srečanje Posvetovalne skupine Jožefa Kuniča in številnih članov LDS završalo po stranki, čeprav generalni sekretar LDS Uroš Petohleb pravi, da so zanj vedeli in da to podpirajo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjem razkritju prvega srečanja tako imenovane Posvetovalne skupine, ki jo je sklical nekdanji diplomat in bivši ljubljanski mestni svetnik LDS Jožef Kunič, je završalo predvsem v stranki LDS. Logično, na skrivnostni Kuničev sestanek je prišla cela vrsta zdajšnjih in bivših vidnih članov te stranke, celo podpredsednica LDS Zdenka Cerar.
Mimogrede, Jožef Kunič je za spletni portal Siol.net med drugim dejal, da ne ve, od kod nam ideja, ki smo jo zapisali na našem portalu, da naj bi se njegova skupina imenovala "Za prijazno Slovenijo." Naj povemo, da je Kuničeva izjava skrajno nekorektna, saj nam je zapisano ime povedal on sam, po telefonu v torek zvečer, po končanem srečanju Posvetovalne skupine. Poleg tega, če bi držalo Kuničevo besedičenje, da gre za posvetovalno skupino, ki naj bi se ukvarjala samo z ljubljanskimi projekti, kaj so potem na srečanju delali Mariborčan Tone Vogrinec in drugi "iz cele Slovenije," kot je za Požareport poudaril Kunič. Tudi sicer so bile Kuničeve izjave za Siol.net precej bizarne. Prisotnost Zdenke Cerar je opravičeval z dejstvom, da je nekdanja pravosodna ministrica in bivša generalna državna tožilka žena legendarnega telovadca ter olimpijca Mira Cerarja, zato naj bi veliko vedela o telovadnicah?!
Generalni sekretar LDS Uroš Petohleb pravi, da so "takšne pobude vedno dobrodošle, z njimi je seznanjen, v stranki pa podpirajo delovanje civilne družbe, ki ni strogo vezano na stranko samo. LDS je stabilna stranka, z jasnim programom, zato o kakšni novi delitvi znotraj članstva ni nobenega govora." No, precej drugače kot Petohleb so srečanje Kuničeve skupine komentirali nekateri drugi liberalni demokrati, vendar želijo ostati neimenovani.
"Prste vmes ima zanesljivo Milan Kučan, čeprav je treba vedeti, da je Kunič tudi sam izjemno ambiciozen," pravijo naši viri. Ko se je Kunič leta 2006 pojavil kot kandidat LDS za ljubljanskega župana (namesto nekdanjega rektorja ljubljanske univerze Jožeta Mencingerja, ki se tega ni hotel iti), je Kunič za vstop v predvolilno kampanjo postavljal nenormalne zahteve, od posebnega avtomobila in šoferja naprej. Tudi pred lanskimi lokalnimi volitvami je predlagal, da bi bil nosilec liste LDS za ljubljanski mestni svet, vendar znotraj stranke ni dobil dovolj podpore. Ker ni bil izvoljen za svetnika, je poskušal ustanoviti nekakšen posvetovalni županov svet, menda spet skupaj z Mitjo Meršolom in Zdenko Cerar, toda župan Zoran Janković njegove ideje ni podprl, zato je padla v vodo. Jožef Kunič sicer uživa podporo Sivih panterjev, to je nekakšnega mini Desusa znotraj LDS, ki jih vodi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Sivi panterji pa so vedno igrali izjemno pomembno vlogo v kadrovskem zakulisju in "rovarjenju" znotraj LDS.
Prvo srečanje Kuničeve Posvetovalne skupine naj bi šlo tudi v kontekst bližajočega se volilnega kongresa LDS, ki bo 28. maja v Ljubljani. Kljub temu, da ankete javnega mnenja kažejo, da se bo LDS prihodnje leto znova prebila v državni zbor, številni naši sogovorniki iz vrst LDS menijo, da to sploh ni tako samoumevno. Zaradi slabe finančne situacije stranke so nezadovoljni lokalni odbori, ker je predsednica LDS Katarina Kresal ob prevzemu predsedniške funkcije obljubila, da bo zakrpala finančno luknjo LDS, vendar se to, kot kaže, ni zgodilo. Pa čeprav so bili skoraj vsi uslužbenci stranke prisiljeni potrkati na vrata zavoda za zaposlovanje. Uroš Petohleb nam je v tej zvezi zanikal govorice, da je za najetje kreditov LDS moral zastaviti tudi svoje osebno premoženje. "Ni res," pravi Petohleb, "to dokazuje tudi zemljiška knjiga." Dolgoletnim zvestim članom stranke, vsaj tistim, ki so še ostali v LDS, pa je tudi vedno bolj jasno, kako sta Kresalova in odvetnik Miro Senica njihovo stranko uničujoče instrumentalizirala za njune poslovne interese.
Uradno evidentiranje možnih kandidatov za predsednika ali predsednico stranke bo trajalo do sredine aprila, vendar "se v tej fazi zanesljivo nihče ne bo hotel izpostaviti kot morebitni alternativni predsedniški kandidat," so prepričani naši viri, saj bi ga Kresalova in Senica "takoj uničila." Se pa v igri za predsednika, zanimivo, znova pojavlja ime Jožefa Školča, kar nam je potrdilo več različnih virov. Ob Školčevem imenu in njegovi morebitni predsedniški kandidaturi sicer krožita dve vrsti teorij. Po eni naj bi Školč za predsednika LDS spet kandidiral zato, ker bi za stranko menda bilo dobro, da vodenje prevzame "bolj civilnodružbeni" politik, po drugi teoriji pa gre za "spin" para Senica-Kresal, ki naj bi Školču dovolila postati predsednik stranke, Kresalova pa bi ostala "samo" ministrica za notranje zadeve. Tako naj bi se zvito porazdelila odgovornost za nazaj in naprej, za volilni rezultat LDS na volitvah prihodnje leto. Katarina Kresal naj bi sicer ostala ministrica v vsakem primeru, tudi zato, da se ne bi vrnila v državni zbor, kjer bi se potem moral poslanskemu stolčku odpovedati nadomestni poslanec Tone Anderlič. Jožef Školč govoric in špekulacij okoli njegove morebitne kandidature za predsednika LDS včeraj ni komentiral.
Medsebojni odnos med Jožefom Školčem in parom Senica-Kresal naj bi sicer ves čas nihal. Nesporno je bil Školč eden od ključnih avtorjev vstopa Katarine Kresal v politiko, po drugi strani pa naj bi Senica in Kresalova nekdanjega predsednika LDS precej odrinila od centrov odločanja. Zadnji veliki spor med Kresalovo in Školčem je bil po parlamentarnih volitvah leta 2008, ko je Školč hotel postati minister za kulturo, kar bi pomenilo, da bi LDS ostala brez ministrstva za notranje zadeve ali pravosodja. Končalo se je tako, da je Školčevo zaposlitev reševal predsednika vlade Borut Pahor, ki mu je ponudil službo državnega sekretarja v svojem kabinetu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jožef Kunič Zdenka Cerar Tone Vogrinec Mira Cerarja Uroš Petohleb Milan Kučan Jožeta Mencingerja Mitjo Meršolom Zoran Jankovič Blaž Kavčič Katarina Kresal miro senica Jožefa Školča Tone Anderlič Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vrnitev Jožefa Školča?! Civilna politika LDS ali spin para Senica-Kresal?