objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 23. februar 2011 ob 07:33

Ozadja: v spopadu med Janšo in Türkom gre tudi za rehabilitacijo Golobiča
Afera Türk-Velikovec-Udba: kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak pozval medije k sveti vojni proti Janezu Janši
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko so v časniku Delo objavili članek, kjer so zapisali, da je SDS ponaredila arhivske dokumente, predsednik SDS Janez Janša pa na spletni strani svoje stranke udaril nazaj z daljšim političnim pregledom, imenovanim Strah pred resnico, se je najnovejši politični spopad med predsednikom države Danilom Türkom in Janšo (Türk je včeraj pozno popoldne Janši odvrnil s tekstom Beg pred resnico) premaknil na medijsko sceno. Poslej bo šlo predvsem za obračun med točno določenimi mediji in Janšo, kar je že napovedal kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak. Natančneje, Vlado Miheljak je medije na Telekomovi spletni strani Siol.net javno pozval na sveto vojno proti Janši. Kar je predsednik države Danilo Türk jasno začrtal že v nedavnem intervjuju za Mladino, ko je dejal, da je "Janši treba reči ne."
Citiramo: "Da je Janša lažnivec in manipulator, je zdaj jasno. Zdaj je vprašanje verodostojnosti medijev. Bodo do Janše nastopali enako kot do Gregorja Golobiča, kateremu so, in to pravilno, da ne bo pomote, mesece nenehno očitali, da je zamolčal svoj delež v Ultri, pa ni naredil nobenega prekrška."
Časnik Delo že nekaj časa figurira tudi kot varuh politike predsednika države, predvsem po zaslugi nekdanjega odgovornega urednika, zdaj komentatorja Janeza Markeša. Slednji je po hudem freudovskem preobratu, menda motiviranem tudi z denarjem in privilegiji (za osvežitev spomina: Markeš je bil prej fanatični vernik Janše in desnice), in političnem zdrsu prvaka stranke Zares Gregorja Golobiča v predsedniku države Türku našel novega "gospodarja". Markeš kot novinar drugače niti ne zna funkcionirati, kar dokazuje njegova kariera. Še najmanj lahko verjamemo, da sta Markeš in Marko Pečauer nenadoma postala strašna terenska raziskovalna novinarja. Časopisna hiša Delo tudi sicer pretirano ne goji kulta raziskovalnega novinarstva (takšnih novinarjev na Delu pravzaprav niti ne marajo, častne izjeme je bilo vedno moč najti predvsem na rumenih Slovenskih novicah), ne, raje imajo in bolj cenijo visoko leteče komentiranje iz varnih foteljev stavbe na Dunajski 5. Ja, ne pozabimo, Janša in Delo sta zaradi afere Patria tudi v sodnem sporu.
Mimogrede, gledano z distance do obeh akterjev: časnik Delo (Danilo Türk) in Janez Janša sta že postorila nekaj napak, najverjetneje v ihti. Novinarji Dela so Janševi stranki očitali "ponarejanje dokumentov," čeprav se je hitro izkazalo, da je šlo bolj za "kompletiranje dokumentov," zato so novinarji Dela včeraj tekom dneva že revidirali terminologijo očitkov Janši; po novem ne uporabljajo več besedice ponarejanje, ampak samo še "prirejanje". To so nekako potrdili tudi v Arhivu Slovenije. Janša pa je naredil taktično napako, ker se pri očitkih Danilu Türku, da je lagal v zadevi Velikovec, ni zaustavil samo pri famoznem očitku laži. Kar je za očitek predsedniku države čisto dovolj. Spomnimo, problem nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Billa Clintona ni bil v tem, da je sredi ovalne pisarne v Beli hiši seksal z temnolaso in buckasto pripravnico Monico Lewinsky, ampak dejstvo, da je seks pred ameriško javnostjo zapriseženo zanikal. Torej lagal. Janez Janša pa je hotel predsedniku Türku potem dokazati še nekaj več, dejansko preveč.
Miheljakov poziv medijem pa kaže še na eno dimenzijo napovedanega medijskega spopada. Razkritje "najnovejše goljufije" Janeza Janše za nekatere prinaša tudi rehabilitacijo usodne laži Gregorja Golobiča. Če parafraziramo ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal (glej sobotni intervju v časniku Večer), končni cilj ni obramba predsednika države Danila Türka, končni cilj je vrnitev Gregorja Golobiča.
In kaj na to poreče nič hudega sluteči publicist Igor Omerza, ki je s pripravo svoje nove knjige neposredno sprožil afero Türk-Velikovec-Udba?
"Neverjetno, kakšna afera, jaz pa sem hotel samo priti v arhiv," mi je v soboto zjutraj smeje in malce uživaško dejal ob kapučinu v ljubljanskem Maxiju. No, vsem tistim, ki so menda zaskrbljeni nad videzom močno shujšanega Igorja Omerze (še vedno člana LDS, čeprav v tedniku Mladina vztrajno pišejo, da je Omerza bivši član te stranke), zaupajmo, da je kilograme izgubil s posebno shujševalno metodo Herbalive. Ni nobene zarote.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilom Türkom Vlado Miheljak Janeza Markeša Gregorja Golobiča Marko Pečauer Billa Clintona Monico Lewinsky Katarino Kresal igor omerza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ozadja: v spopadu med Janšo in Türkom gre tudi za rehabilitacijo Golobiča