objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 11. februar 2011 ob 07:01

Povezave: zamenjani nadzornik Hypo banke osebni odvetnik župana Jankovića
Slovenska bankirja Romih in Potočnik skesanca v Celovcu? Blitzkrieg v slovenski Hypo banki najhujši udarec vplivni navezi Senica-Kresal in družini Janković. Afera pljuska tudi na državni Petrol
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Neverjetna čistka vodstva slovenske Hypo banke, ki so jo v sredo dopoldne sredi Ljubljane uprizorili nemški in avstrijski lastniki bančne skupine Hypo iz Celovca ob spremstvu posebej najetih varnostnikov iz Avstrije, je nekaj, kar se na evropskem bančnem parketu še ni zgodilo, trdijo poznavalci bančništva, insajderji slovenske poslovno-politične scene pa so prepričani, da gre za "doslej najhujši udarec" vplivni navezi Senica-Kresal in zasebnim poslom družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Dokazov za to naj bi bilo več. Najprej, če držijo informacije, da naj bi novo vodstvo Hypo banke v Celovcu zdaj že odstreljenim članov uprave slovenske Hypo banke konec lanskega leta ponujalo abolicijo v zameno za informacije, ti pa naj bi ponudbo gladko odklonili, to praktično pomeni, da so bili vodilni uslužbenci slovenske Hypo banke sveto prepričani, da jih bodo njihovi botri iz slovenske politike in velikega biznisa učinkovito zaščitili – in to celo pred lastniki (tuje) banke?!
Slovenska policija, ki jo vodi resorna ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, v zadevi Hypo - to je zdaj že povsem jasno - ni prišla nikamor. Po drugi strani naj bi avstrijski preiskovalci (posebni preiskovalci avstrijske policije, ki se ukvarjajo s posli Hypo banke, že nekaj mesecev dobesedno taborijo na sedežu Hypo banke v Celovcu) odkrivali nekatere povezave med sumljivimi posli slovenske Hypo banke, Vegradom in off-shore podjetji v davčni oazi Liechenstein, povezanimi z ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico (Grbina na ljubljanskem Viču in Delamaris v Izoli), kjer naj bi se - očitno nezakonito - pretakali milijoni evrov. Po pisanju avstrijskih časopisov naj bi večino sumljivih nepremičninskih poslov (obračunavali naj bi tudi visoke provizije) zvito peljali preko Hypo Leasinga, hčerinske firme slovenske Hypo banke, ker službe za nadzor nad finančnimi trgi lizinške posle nadzorujejo praviloma manj natančno kot bančne transakcije. Mimogrede, avstrijski preiskovalci in notranji revizorji naj bi pod lupo imeli tudi posle ljubljanskega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, družinskega prijatelja Katarine Kresal in Mira Senice, ki mu je Kresalova zaupala najem stavbe za potrebe NPU, ampak stavbe, ki je še vedno v lasti Hypo Leasinga. Po trditvah naših virov naj bi avstrijski preiskovalci zdaj "močno pritisnili" na zamenjanega predsednika uprave slovenske Hypo banke Antona Romiha in zamenjanega izvršnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika (njuni podpisi se nahajajo pod nekaterimi - predvidoma - nezakonitimi transakcijami hčerinskih firm slovenske Hypo banke), ki naj bi postala tako imenovana "skesanca" in vir nadaljnjih informacij. Spomnimo, Romih je kader prejšnjega direktorja slovenske Hypo banke Božidarja Špana in je med Španovim mandatom vodil Hypo Leasing, ta pa obvladuje približno tretino slovenskega lizinškega trga.
Mimogrede, dosedanjemu fiasku slovenske policije pri preiskovanju sumljivih poslov Hypo banke (preiskavo so vodili kriminalisti Policijske uprave Celje, menda zaradi lokacije sedeža družbe Vegrad) se lahko mirno pridružita tudi neučinkoviti urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Andreja Plausteinerja in molk Banke Slovenije. Čisto tiho je bila tudi komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Draga Kosa.
Da gre odvetniku Senici in ministrici Kresalovi tokrat res za nohte, priča tudi njena prva reakcija. Ministrica za notranje zadeve je udarec vrnila tako, da je Inšpektorat ministrstva za notranje zadeve začel preverjati, ali so avstrijski varnostniki, ki so v sredo dopoldne učinkovito varovali zamenjavo vodstva slovenske Hypo banke v palači Stekleni dvor na Dunajski 117, imeli soglasje njenega ministrstva za varovanje na slovenskem ozemlju. To je zanimivo tudi zato, ker so varovanje opravljali varnostniki avstrijske družbe Group4 Securicor. Gre za sestrsko firmo slovenske podružnice Group4 Securicor, ki jo pri nas vodi nekdanji uslužbenec ministrstva za notranje zadeve Mladen Klavora, brat medijsko bolj znanega bivšega direktorja uprave kriminalistične službe Mitje Klavore. Družba Group4 Securicor je bila namreč junija lani tik pred podpisom pogodbe za varovanje dela stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada, vendar je pogodba zaradi pisanja našega portala padla v vodo. Group4 Securicor je sicer v lasti nizozemsko-britanske družbe Group4 Securitas Holding, v Ljubljani pa so nekaj časa varovali tudi veleposlaništvo Združenih držav Amerike. No, ministrica Kresalova se tudi ni čisto nič razburjala, ko je četica tujih varnostnikov na zgodovinski nogometni tekmi med Slovenijo in Rusijo na mariborskem stadionu Ljudski vrt obkrožala ruskega milijarderja Romana Abramoviča, njegovi bodigardi (oboroženi ali ne?!) so prišli celo v neposredno bližino treh slovenskih predsednikov, Danila Türka, Pavleta Gantarja in Boruta Pahorja. Pa menda prav tako niso imeli nobenega soglasja MNZ.
Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je tesno povezan z odstreljenim vodstvom slovenske Hypo banke in Hypo Leasinga, preko katerega delata njegova sinova Damijan in Jure ter njihovo družinsko podjetje Electa. V sredo zjutraj brez besed zamenjani predsednik nadzornega sveta slovenske Hypo banke, odvetnik Aleš Rojs, je osebni odvetnik ljubljanskega župana. Spomnimo, Janković je po volilni zmagi leta 2006, ko je prvič postal župan prestolnice, vsem ljubljanskim javnim podjetjem poslal pismo, kjer je predlagal (beri: naročil), naj za odvetniške storitve poslej najemajo odvetniško pisarno Čeferin, odvetnika Miho Kozinca in odvetniško pisarno Colja& Rojs. Odvetnik Aleš Rojs je Jankovića spremljal tudi na koprskem sodišču (pred tremi leti), kjer je Janković – zaradi Mercatorja – neuspešno tožil Igorja Bavčarja in Boška Šrota. Nenazadnje, Aleš Rojs je po naših zanesljivih informacijah napisal tudi famozno kazensko ovadbo zoper Bavčarja, ki sta jo vložila Zoran Janković in njegov sin Damijan, Zoran Janković pa je tudi javno napovedal Bavčarjevo aretacijo. Na podlagi te ovadbe je državni tožilec Jože Kozina zoper nekdanjega prvega človeka Istrabenza Bavčarja pozneje pripravil obtožnico, vendar jo je senat okrožnega sodišča v Ljubljani pred nekaj dnevi zavrnil.
Afera Hypo močno pljuska tudi do naftne družbe Petrol. Zamenjani član uprave slovenske Hypo banke Urban Golob je namreč član Petrolovega nadzornega sveta, tja pa se je usedel iz tako imenovane "kvote LDS." Bankir Golob bi zaradi afere Hypo moral po vsej logiki nemudoma odstopiti (vsaj do sinoči tega še ni storil), kaj o tem meni predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič, pa žal nismo mogli izvedeti, ker je bil Kuntarič po mobilnem telefonu včeraj ves čas nedosegljiv. Nadaljnji obstoj Urbana Goloba med nadzorniki Petrola meče čudno luč tudi na posebno revizijsko komisijo, ki preiskuje sporne posle odstopljenega predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška in zloglasnega celjskega odvetnika Dušana Korošca, ne pa tudi nameravane čudne posle Svetelška in odvetnika Senice. Spomnimo, Senica je Svetelšku predlagal, naj Petrol odkupi terjatve odvetniške pisarne Senica do SCT, pogodba je bila že podpisana, vendar do realizacije posla iz neznanih razlogov ni prišlo. Da tega dela Petrolove revizije ne bo, naj bi - po navodilu Mira Senice - poskrbel prav Golob, ki vodi revizijsko komisijo, trdijo naši viri.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Senica Kresal Zorana Jankovića Igorja Jurija Pogačarja Antona Romiha Andreja Potočnika Božidarja Špana Andreja Plausteinerja Draga Kosa Mladen Klavora Mitje Klavore Romana Abramoviča Danila Türka Pavleta Gantarja Boruta Pahorja Damijan Jure Aleš Rojs Miho Kozinca Igorja Bavčarja Boška Šrota Jože Kozina Urban Golob Tomaž Kuntarič Aleksandra Svetelška Dušana Korošča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Povezave: zamenjani nadzornik Hypo banke osebni odvetnik župana Jankovića