objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 10. februar 2011 ob 07:06

Drama Hypo, vsaj trije naj bi slabo spali: Senica, Zemljarič in Janković
Varnostniki vdrli, tajnice jokale, elita se trese: Avstrijci v fimskem slogu zamenjali celotno vodstvo slovenske Hypo banke, jim pobrali mobilne telefone, računalnike in službene avtomobile
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnja zamenjava, bolje rečeno super čistka vodstva Hypo Alpe-Adria-Bank na Dunajski cesti 117 v Ljubljani, je potekala skoraj tako kot v kakšnem akcijskem filmu kultnega režiserja Johna Wooja. Številna avstrijska ekipa (predstavniki Hypo banke iz Celovca, posebej najeti avstrijski varnostniki in novo vodstvo banke) so se začeli zbirati v Austria Trend hotelu, na ploščati pred hotelom je bilo več avtomobilov tipa Q7 črne barve, vsi s celovško registracijo. Nato so se odpeljali proti "Steklenemu dvoru" Hypo banke.
Tudi uniformirani varnostniki, resda neoboroženi, so skoraj obkolili stavbo in vstopili v prostore banke. Po trije varnostniki so prihajali v pisarne šokiranih vodilnih bankirjev in zahtevali, naj se takoj umaknejo od miz. Tajnice so menda jokale, članom uprave so pobrali mobilne telefone, blokirali elektronsko pošto, zapečatili računalnike in odvzeli ključe službenih avtomobilov. Sprva se je govorilo tudi o aretacijah, zraven pa naj bi bili celo pripadniki avstrijskih obveščevalnih služb - v civilu.
Lastniki Hypo banke so tako v pičlih "nekaj minutah" obglavili celotno vodstvo slovenske podružnice (predsednika uprave Antona Romiha in člana uprave Urbana Goloba ter Andreja Laha) in vodstvo Hypo Leasinga, ki so ga vodili izvršni direktor Andrej Potočnik ter direktorja Marcel Sumper in Aleksander Skubic. Hkrati so odstavili tudi predsednika nadzornega sveta, odvetnika Aleša Rojsa. Namesto njih so vodstvo slovenske Hypo banke prevzeli bankirji Alexander Picker, Matej Falatov in Danijel Novak.
Po dosedanjih informacijah zamenjanemu vodstvu očitajo sumljiva nakazila denarja v davčne oaze, zlasti v Liechenstein, povezana z Vegradom, skrite provizije (enemu od odstavljenih članov uprave so v Ljubljani že nekaj časa pravili "mister dva odstotka," ker naj bi preko ženinega podjetja od kreditojemalcev kasiral dvoodstotne provizije), izsiljevanja komitentov in dajanje posojil brez ustreznih zavarovanj. Po pripovedovanju naših virov naj bi lastniki Hypo banke odstavljeni slovenski upravi pred nekaj tedni ponujali abolicijo v zameno za informacije, vendar ni bilo odziva. Preseneča pa neverjetna konspirativnost, s katero so Avstrijci izpeljali kadrovsko čistko.
Med dramatičnim dogajanjem v prostorih Hypo banke je močno završalo na slovenski politično-poslovni sceni. Različni naši viri trdijo, da so včeraj zvečer slabo spali (ali pa celo sploh niso mogli zatisniti oči) vsaj nekateri vplivni Slovenci. Med njimi nekdanji politik in zdaj poslovnež Janez Zemljarič, ki naj bi bil eden od ključnih lobistov za Vegradove posle, Miro Senica, odvetnik in življenjski sopotnik ministrice za notranje zadeve ter predsednice LDS Katarine Kresal in družinski prijatelj ljubljanskega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, ki Nacionalnemu preiskovalnemu uradu preko Hypo Leasinga donosno oddaja razvpito stavbo na Dimičevi 16 (ne pozabimo, Hypo velja za hišno banko LDS), in ljubljanski župan Zoran Janković, zaradi nepremičninskih poslov njegovih sinov Damjana in Jureta Jankovića ter družinskega podjetja Electa, prav tako povezanih z Vegradom in Hypo Leasingom. Po mnenju naših sogovornikov se je zaradi spektakularnega razpleta v Hypo banki dobršen del slovenske elite znašel v paniki. Slovenska policija je vse kriminalistične preiskave, povezane s Hypo banko, po poročanju drugih medijev sicer že ustavila.
Včerajšnja zamenjava vodstva slovenske podružnice Hypo banke bo zanesljivo imela posledice tudi v nekaterih družbah, kjer so tako ali drugače vpleteni odstavljeni člani uprave Hypo banke v Sloveniji. Urban Golob, denimo, je član nadzornega sveta pretežno državne družbe Petrol. Težko si namreč predstavljamo, da bi nekdo, ki mu zaradi nezakonitih poslov lastniki banke fizično odvzamejo mobilni telefon in zaplenijo računalnik (nepravilnosti pri poslovanju in nezakonite posle vodstva slovenske Hypo banke so namreč Avstrijci javno že potrdili), še lahko resno nadzoroval vodilno slovensko naftno družbo. Še več, odstreljeni bankir Golob, ki znotraj Petrola nesporno velja za človeka blizu Mira Senice, celo vodi posebno revizijsko komisijo nadzornega sveta, ki pregleduje sporne posle nedavno odstopljenega predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška in zloglasnega celjskega odvetnika Dušana Korošca, spet prijatelja odvetnika Senice.
In spomnimo. Hypo banka je tudi posredni lastnik časopisne hiše Delo, ki jo je pri Avstrijcih zastavil padli tajkun in bivši prvi človek Pivovarne Laško Boško Šrot. Hypo banka je septembra lani pod neznanimi pogoji kredit reprogramirala, gre pa za okroglih 60 milijonov evrov. Delo se trenutno sicer prodaja, Pivovarna Laško pa bi zanj rada iztržila vsaj 25 milijonov evrov, torej dva in pol krat manj od vrednosti, za katero je Delo zastavljeno pri Hypo banki.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Johna Wooja Antona Romiha Urbana Goloba Andreja Laha Andrej Potočnik Marcel Sumper Aleksander Skubic Aleša Rojsa Alexander Picker Matej Falatov Danijel Novak janez zemljarič miro senica Katarine Kresal Igorja Jurija Pogačarja zoran janković Damjana Jureta Aleksandra Svetelška Dušana Korošca Boško Šrot

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama Hypo, vsaj trije naj bi slabo spali: Senica, Zemljarič in Janković