objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 9. februar 2011 ob 07:00

Inkognito: Milan Kučan v Bruslju na ločeni kavi s Potočnikom in Voljčem
Nekdanji predsednik in posebni poročevalec slovenske vlade za BiH je belgijsko prestolnico izkoristil tudi za sestanek z evropskim komisarjem in bankirjem, ki ju nekateri vidijo na Pahorjevem stolčku
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji predsednik države in posebni poročevalec slovenske vlade o Bosni in Hercegovini Milan Kučan je v ponedeljek v Bruslju predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu predstavil svoje poročilo o BiH. Tako so sporočili v Van Rumpuyevi tiskovni službi, kjer pa - kot poroča Slovenska tiskovna agencija - ni (bilo) mogoče izvedeti nobenih podrobnosti o pogovoru med Kučanom in predsednikom Evropskega sveta, niti Van Rumpuyega mnenja o Kučanovem poročilu.
Po naših informacijah je Milan Kučan v belgijski prestolnici ostal dva dni, prenočil pa je v rezidenci stalnega slovenskega veleposlanika pri Evropski uniji Rada Genoria, donedavnega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja. Kučan se je v Bruslju inkognito sestal tudi z evropskim komisarjem Janezom Poročnikom in šel na sedež družbe KBC, belgijske solastnice Nove Ljubljanske banke, kjer se je srečal s članom uprave KBC in izvršnim direktorjem za srednjo in vzhodno Evropo Markom Voljčem, sicer nekdanjim predsednikom uprave NLB. To je zanimivo (čeprav o teh dveh sestankih, ki jih uradno še preverjamo, STA in mediji ne poročajo, komentar Milana Kučana pa še čakamo), ker se oba, Potočnik in Voljč, pojavljata v zakulisnih kombinacijah "Kučanovega kroga" kot morebitna kandidata za novega predsednika vlade, če bi tako ali drugače padel Pahor, ali pa kot kandidata za mandatarja politične levice na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Naši viri iz Bruslja še trdijo, da naj bi komisar Potočnik postajal "vedno bolj dovzeten" za vrnitev v slovensko politiko.
Pri tem pa naši viri blizu Pahorja opozarjajo, da je bil Janez Potočnik v prejšnjem mandatu evropske komisije pod vodstvom predsednika komisije Josea Manuela Barossa "najslabše ocenjeni" evropski komisar. Menda naj bi bil najmanj učinkovit, hkrati pa naj bi porabil veliko denarja. To interno oceno evropske komisije naj bi Pahorjeva vlada, ki je Potočnika poleti 2009 ponovno predlagala za komisarja, Barosso pa mu je namenil drug resor (namesto znanosti in raziskav je dobil Potočnik okolje), prikrivala pred javnostjo oziroma je vsaj ni obešala na veliko zvon. Povsem drugače pa se dogaja na številnih anketah in lestvicah javnega mnenja, kjer Janez Potočnik že nekaj let kotira kot prvi, drugi ali tretji najbolj priljubljen slovenski politik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučan Hermanu Van Rompuyu Rada Genoria Boruta Pahorja Janezom Poročnikom Markom Voljčem Josea Manuela Barossa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Inkognito: Milan Kučan v Bruslju na ločeni kavi s Potočnikom in Voljčem