objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 3. februar 2011 ob 07:08

To je ponižanje Odmevov: Igor E. Bergant pa res ne more voditi te oddaje
Postavitev športnega komentatorja za voditelja paradne informativne oddaje je nestrokovna, netelevizijska, voluntaristična, politično motivirana, predvsem pa čisto nepotrebna poteza
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Med serijo napovedanih kadrovskih rošad nove odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Ksenije Horvat Petrovčič, ob podpori vršilca dolžnosti direktorja TVS Janeza Lombergarja, je nesporno najbolj bizarna postavitev znanega športnega komentatorja Igorja E. Berganta za voditelja paradne informativne oddaje Odmevi. Gre za potezo, ki ne zdrži nobene strokovne in televizijske presoje. Gre preprosto za škandalozno potezo, ki je izrazito voluntaristična in dokazljivo politično motivirana, predvsem pa čisto nepotrebna za javno TV Slovenija.
Resda ni še nič uradno in dokončno, pa vendarle: Igor E. Bergant je že rekel adijo kolegom in kolegicam v športnem uredništvu, Odmeve pa bo začel voditi (prvega) marca. Zamenjal bo Tomaža Bratoža, čeprav naj bi si Ksenija Horvat Petrovčič še bolj želela odstaviti voditeljico Rosvito Pesek. Toda morebitna zamenjava Peskove bi sprožila prevelik revolt medijev, ki so blizu politični desnici, morda bi celo opozicija zahtevala razpravo v državnem zboru (zaradi politične čistke na javni televiziji), zato nova urednica in Lombergar tega ta hip še nočeta tvegati. Bratož je lažja tarča: spakirati mora, ker gre na živce večini politikov vladne koalicije, mnenjski voditelji, predvsem tisti, ki so blizu LDS in Zares, ga naravnost sovražijo (kar dokazuje nevrotično ter popadljivo pisanje tednika Mladina in Leona Magdalenca alias "Odjemalca električne energije" v sobotni prilogi časnika Dnevnik Objektiv), in velja za izraziti kader prejšnjega odgovornega urednika informativnega programa TVS Rajka Geriča.
Torej, zbogom Tomaž Bratož (no, no, Rosvita Pesek še pride na vrsto), mi pa se vrnimo k Igorju E. Bergantu.
Po strokovni plati postavitev Berganta pomeni nezaupnico in ponižanje vseh novinark in novinarjev informativnega programa, tudi popularnega Slavka Bobovnika, ki seveda ostaja voditelj Odmevov. Ej, stari, mar res nimajo drugega kot Berganta?! Večkrat nagrajeni oddaji Odmevi se z Bergantovo pojavo de facto znižuje nivo.
Postavitev Berganta je tudi televizijsko neresna. Identifikacija Berganta in športa je v očeh gledalcev televizije premočna, da bi Bergant lahko čez noč prestopil med voditelje splošno informativnih oddaj. Lahko ga še tako natrenirajo, ampak nič ne bo pomagalo; ko bodo ljudje na ekranu zagledali Berganta, bodo po defaultu pomislili, da gre za športno oddajo, v najboljšem primeru pa da gre za močno športno temo v sicer normalnih Odmevih. Takšnih prestopov resne televizije, tiste, ki dajo kaj nase, tudi ne prakticirajo. Kvečjemu prehode med športnim in razvedrilnim programom. Mito Trefalt, denimo, danes upokojeni voditelj in urednik razvedrilnega programa TVS, je bil prej športni poročevalec. Ali pa nemški športni novinar Günther Jauch, ki je na RTL prevzel vodenje kviza Lepo je biti milijonar. Tudi Nataša Briški, pred leti voditeljica (praviloma je bila v mini krilu) oddaje Športna scena na Pop TV, ki je pozneje postala dopisnica iz Washingtona, po vrnitvi v Ljubljano ni postala voditeljica osrednje informativne oddaje 24ur, ampak "v offu" bere zunanjepolitične tekste tiskovnih agencij.
Pazite: Igor E. Bergant je bil celo med tistimi, ki so po hodnikih TV Slovenija razlagali, da hripavi komentator formule 1 Miran Ališič pač ne more voditi športne oddaje splošnega tipa (predvidene ob petkih zvečer, ki je zaenkrat ni v programski shemi), ker ga ljudje preveč istovetijo z avtomobilskimi dirkami!
Nenazadnje, postavitev Berganta za voditelja Odmevov je izrazito politično motivirana. Igor E. Bergant je namreč novinar, ki je v zadnjih nekaj letih povlekel dovolj prepoznavnih političnih potez, ki tlakujejo njegovo televizijsko kariero. Najbolj politično eklatantni so bili njegovi napadi na oddajo Piramida, kjer se je pridružil neverjetnemu stampedu medijev, ki so blizu politični levici. Še zdaj ni čisto jasno, kaj je levico (ali vsaj nekatere na politični levici) tako motilo pri oddaji Piramida, ampak Bergant je po Piramidi in voditeljici te oddaje Eriki Žnidaršič udrihal z vso silo. Fanatično je pisaril po internetu, celo hišnem spletnem portalu MMC. V prostem času pa se je naštancal za Mladino, kar je (bilo) pomembno za njegov curriculum vite. Insajderji vedo, da Bergant velja tudi za najbolj priljubljenega športnega komentatorja nekdanjega predsednika države Milana Kučana. No, Igorja E. Berganta so omenjali celo kot kandidata za novega direktorja TVS, tudi on je v ožjih družbah napovedoval, da se bo prijavil že na prvi javni razpis. Prijavil se ni ne na enega ne na drugega ali tretjega; toda potem, ko se je razvedelo, da bo voditelj Odmevov, lahko upravičeno sklepamo, da so se strategi nove kadrovske politike na RTV preprosto pogodili. Bergant (tokrat še) ne kandidira, bo pa "dobil" Odmeve.
Treba je namreč vedeti, da Bergantove ambicije že zdavnaj presegajo meje športa. Menda se vidi tudi v diplomaciji, če ne celo v politiki. Videti je tudi, da ga načrtno vodijo. Kot urednik športa se sicer ni proslavil, ker je menedžersko in organizacijsko razmeroma nesposoben, nergaški, do nekaterih spet izrazito priliznjen, hkrati pa menda precej intrigantski. Bil je tudi med tistimi športnimi novinarji, ki so lobirali proti "njegovemu prijatelju" Ališiču in comebacku formule 1 na TVS. Miranu Ališiču naj bi celo rekel, da če bo postal direktor TVS, bo prenose formule 1 ukinil. Tako imenovano slovensko nogometno pravljico pa je znal dobro izkoristiti za svojo promocijo. Kot novinar in urednik javne televizije se ni ženiral moderirati tudi najbolj plehkih dogodkov v slogu "Kdor ne skače ni Sloven'c," kjer je lahko koketiral s tistimi politiki, ki so nazadnje - predvidevamo - blagoslovili njegovo inavguracijo za voditelja Odmevov.
S prestopom športnega komentatorja Igorja E. Berganta med voditelje Odmevov se potrjuje (tudi moja) teza, da Bergant športa v bistvu sploh nikoli ni imel resnično rad. Čeprav je na slovensko televizijsko športno komentatorsko sceno vnesel nekaj več temperamenta, se je nekako videlo, da gre predvsem za naučeno ali nadudlano stanje, neprimerljivo s komentatorskimi čustvi pokojnega legendarnega jugoslovanskega športnega komentatorja Mladena Delića. Šport je bil samo štart, izhodišče Bergantove vedno bolj hladnokrvno preračunljive kariere. Saj Mladenu Deliću ne bi nikdar prišlo na misel, da postane voditelj poročil na HTV, on bi zavpil: "Pa ljudi, zar je to moguće ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ksenije Horvat Petrovčič Janeza Lombergarja Igorja E. Berganta Tomaža Bratoža Rosvito Pesek Leona Magdalenca Rajka Geriča Slavka Bobovnika Günther Jauch Nataša Briški Miran Ališič Eriki Žnidaršič Milana Kučana Mladena Delića

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To je ponižanje Odmevov: Igor E. Bergant pa res ne more voditi te oddaje