objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 1. februar 2011 ob 15:19

Neverjetno: ljubljanska opera in LDS ne plačujeta študentov, ki tam delajo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Objavljamo pismo "razočaranega in lačnega študenta," ki prek e-Študentskega servisa dela v ljubljanski SNG Operi in baletu, toda ostaja brez plačila. Študent nas hkrati opozarja, da med neplačnike študentskega dela, poleg številnih podjetij, sodi celo - ne boste verjeli - vladna stranka LDS pod vodstvom ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Na koncu pisma se tudi sprašuje, kam smo prišli in kam gremo?!
Pismo neznanega študenta objavljamo v celoti in nelektorirano.
Generalni sekretar LDS Uroš Petohleb nam je sporočil, da je "imajo trenutno do študentskih servisov odprtih obveznosti v višini 5431,52 evrov, ki jih bomo odplačali v dogovorjenih rokih." Na komentar vodstva Opere in baleta pa še čakamo.

Pozdravljeni
Na vas se obračam kot obupani študent. V upanju, da boste lahko kakorkoli pripomogli k izboljšanju nastale situacije.
Prosim ne mi zameriti, ker se zaradi obupa ne želim izpostaviti z imenom in priimkom ampak bom uporabljal besedo študent.
Zgodba pa je sledeča. Kot večina študentov, občasno delam preko študentskega servisa. Kolikor mi dopušča čas, da lahko sproti opravljam vaje in izpite na fakulteti. Moram kar takoj povedati, da nisem eden iz med tistih študentov, ki "izkoriščajo" status študenta za celoletno osemurno delo namesto, da bi študirali. Sam delam relativno malo, kadar mi dopuščajo zmožnosti, občasno več drugih manj, tako da imam nekaj denarja na strani.
Trenutno delam v SNG Operi in Baletu. Delam že dlje časa, skoraj leto dni z presledki. Težave so se začele pojavljati pa od meseca maja dalje. Delo je samo po sebi čisto fizične narave. Skrbim za postavitev scene, premikanje predmetov na odru med predstavo. Pomagam pri sestavljanju, razstavljanju predmetov. Pri prevozu v skladišče, deponiranju itd. Dinamično delo, ki mi vzame nekoliko več časa ob vikendih. Med tednom je delo manj obremenjujoče tako, da sem zaposlen samo v večernih urah. Ponavadi je to tako, da pridem eno uro pred predstavo, sem tam celi čas predstave in po koncu te odidem.
Delo je po svoje res dobro, saj je bolj naporno in dolgotrajno samo kadar se postavljajo nove scene ali se podirajo stare. Prav tako je težje, kadar se dela tudi po štirinajst (14) ur, take so največkrat sobote in nedelje. Med tednom pa se povprečno dela na dan pet ali morda šest ur v večernem času. Pa še to ne cel teden, ponavadi od srede, četrtka dalje. Odvisno od tega kakšen plan dela imamo začrtan. Večkrat se zgodi, da se dela neprekinjeno 10, 12 tudi 14 ur. V tem času ne smeš nikamor še na malico nimaš časa iti. Mi postavimo sceno, potem pa se čaka druge delavce - npr. lučkarje, itd., da opravijo svoje delo in nato spet gonja da smo pravočasni.
Delo naj bi bilo plačano 5 evrov na uro, vendar niti eden še ni dobil plačanega dela do sedaj v pol leta in delamo dejansko "pro bono."
Kadarkoli vprašaš šefe kdaj bo plačilo rečejo, če vam kaj ni prav pojdite stran saj tako ali tako nič ne delate.
Bili smo skupinsko tudi pri ravnatelju g. Mitji Bervarju, ki je bil na žalost zelo neodgovoren, aroganten in žaljiv do nas. Zgleda da poznajo samo eno razlago in ta je, da kaj se sploh oglašamo saj itak nič ne delamo. Na sestanku smo omenili, da nas ne bo na predstavo in se je situacija takoj spremenila. Podana je bila tudi obljuba da nam bodo plačali. Ampak to je bila samo obljuba. Me zanima, zakaj pa on sam ne preklada scene ali dviguje težka bremena tudi po 100 kg? Sam ima novega BMW, dirigent plače po več tisoč eurov, plačane zakuske, itd. Le študentje brez katerih ne bi bilo nobene predstave čakamo na plačilo, katerega smo dejansko zaslužili. Vendarle nam ne pravijo zastonj najbolj izkoriščena sila.
Sprašujem se torej, kako je možno, da praktično državna ustanova, ki je v 99-odstotno financirana s strani države ne plačuje študentov za opravljeno delo. Na študentkem servisu nočejo založiti napotnic, edino kar so naredi, je to, da je SNG Opera in Balet objavljena deseta po vrsti na strani www.neplacniki.info in tukaj se stvari končajo.
Tudi sam se sprašujem zakaj sploh vztrajam, če ne dobim plačila, pa vseeno si rečem, mogoče bo pa danes, če ne bo pa jutri. Dnevi in predstave pa tečejo. Pa če lahko s svojim delom, pripomorem v tem času vsaj za kulturno dogajanje v naši državi je tudi nekaj. Medtem pa mediji (tudi Žurnal24) pišete kako dobre so naše predstave, kaj vse je ravnatelje izboljšal itd. Zbode me tudi to, da vidim da ima SNG O&B namenjenih letno več milijonov evrov. Za nakupe, najeme kombijev, avtomobilov, gospodarskega razstavišča je denar, za pošteno plačilo študentov pa zmanjka?! Pa če je tak problem, pa naj znižajo urno postavko. Oni bi manj plačali in s tem privarčevali, mi pa bi bili veseli ker bi dobili plačilo.
Na žalost mi še v nobeni trgovini nikoli niso rekli na blagajni ah saj boš plačal drugič, vemo da delaš, kar vzemi hrano da ne boš lačen. Lahko samo rečem, da sem v veliki meri prepričan, da tega denarja ne bom videl, pa ga ni malo. Razočaran pa sem nad ministrico gospo Majdo Širca, ki je postavila g. Bervarja za ravnatelja da si kaj takega sploh dovoli. Naj raje poskrbi za delovanje hiše s tem omogoči tudi nam preživetje. Če ne bi bilo staršev ter drugega občasnega dela potem ne vem od česa bi živel. Od zraka že ne!
Zato Vas lepo vabim, da pridete kadarkoli v Cankarjev dom, kjer nas lahko povprašate o tem in se sami prepričate da govorim resnico . . . 
Razočaran in lačen študent
P.S.: Tudi stranka Liberalna Demokracija Slovenije ne plačuje študentov za opravljena dela, preverite na www.neplacniki.info. Le kam smo prišli in kam gremo?!?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Uroš Petohleb Pozdravljeni Mitji Bervarju www.neplacniki.info Majdo Širca Razočaran in lačen študent

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neverjetno: ljubljanska opera in LDS ne plačujeta študentov, ki tam delajo