objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 30. januar 2011 ob 08:07

Bob leta za Cirila Ribičiča, Tadej Toš pa je že boljši od Jureta Zrneca
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Če se pošalim, bi rekel, da bi včasih z žrebom dobili boljšo sestavo državnih organov, kot pa jo dobimo z volitvami."
To je stavek, zaradi katerega je nekdanji politik in bivši podpredsednik ustavnega sodišča Ciril Ribičič dobil tako imenovani bob leta 2010. Gre za najboljše izjave, objavljene lani v mariborskem časniku Večer, seveda po mnenju bralk in bralcev Večera. Ribičič je prejel 3844 glasov, kar pomeni, da bralci Večera nekako ne pretiravajo z glasovanjem. Da pa bo zmagala prav njegova izjava, je bilo kar pričakovano; v primerjavi z drugimi je bila mnogo bolj "pop", saj so potencialni bobi leta, ki jih najprej subjektivno selekcionirajo Večerovi uredniki, običajno pretirano resnobno (politično, socialno … ) obarvani. Medijski psihologi bi rekli, da gre za klasično freudovsko željo tradicionalno regionalnega časnika biti resen, nacionalen, odgovoren …
Letošnje podelitve boba leta - hvalabogu - ni spet vodila nekdanja prva dama slovenske televizije Marija Miša Molk (še ena svojevrstna mariborska obsedenost z Ljubljano), ampak igralec Tadej Toš, ki se iz "štajerskega Jurija Zrneca" razvija v ikono mariborskega šovbiznisa in trenutno enega od najboljših izvoznih artiklov Podravja. Mariborskih lokalpatriotov ne moti niti dejstvo, da Toš prihaja s Ptuja. Lahko bi celo rekli, da je včeraj zvečer na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru – v vlogi voditelja prireditve - še vedno bolj znanega Ljubljančana Zrneca celo prekosil. Če je Zrnec še spretnejši med posnemanjem ženskega spola, kot prebivalec prestolnice fizično bližje povečini zafrustriranim novinarkam tabloidnih revij in zato bolj prepoznaven, je Toš bistveno boljši in duhovitejši pri odrskem parodiranju politikov. Sinoči je s kirurško natančnostjo politične korektnosti seciral Janeza Janšo in Boruta Pahorja, vmes pa zbijal resne šale na račun sosednje stavbe mariborskega teatra - zapufane mariborske nadškofije. Ne vem, kako je bilo to videti na televiziji, ob neposrednem prenosu na prvem programu TV Slovenija (ker sem bil v dvorani), ampak ta del si velja še enkrat ogledati na spletu.
"Češ, nazaj ne moremo več, gremo do konca, pa bomo videli, kaj bo," kot je rekel Tadej Toš. Na sprejemu je direktor Večera Uroš Skuhala sicer razlagal, da so Tošu nekoliko pristrigli scenarij, sicer bi bilo "še huje." No, škoda. Bivši odgovorni urednik razvedrilnega programa TVS Petar Radović je Tošu že začel ponujati sodelovanje in mu strokovno svetoval, naj se "ne povezuje z regionalci (očitno je mislil na mariborski televiziji RTS in Net TV)." Radović igralca Toša "vidi ob sobotah zvečer, namesto oddaje Hri-bar, kot slovenskega Jay Lena." Fina ideja, slabo za Toša pa je dejstvo, da Petar Radović ni več urednik in ne more nikogar več spravljati v sobotni program.
Kakorkoli, igralec Tadej Toš je vsekakor bolj "vroča roba" od Večerove spletne aplikacije na IPadu. Časnik Večer je pred časom veljal za najboljšega internetnega plejerja med slovenskimi tiskanimi mediji, Večerovo spletno aplikacijo na IPadu pa so uporabniki dodobra sesuli (vir: spletni komentarji). Mimogrede, po zadnji raziskavi MOSS (Merjenje obiskanosti spletnih strani), ki jo pripravlja Slovenska oglaševalska zbornica, je spletni portal portal Pozareport.si po številu prikazov že začel prehitevati vecer.com. Ponujene brezplačne IPade naj bi odklonili tudi nekateri Večerovi uredniki, ker kobajagi protestirajo zoper slabe plače njihovih novinarjev …
Povejmo še, da mariborskega župana Franca Kanglerja na Bobu leta ni bilo, ker menda hodi samo še na tiste dogodke, kjer on dobiva nagrade ali pa je kako drugače v prvem planu. Bil naj bi tudi že nekaj časa besen na uredniško politiko Večera.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ciril Ribičič Marija Miša Molk tadej toš Jurija Zrneca Janeza Janšo Boruta Pahorja Uroš Skuhala Petar Radović Jay Lena Franca Kanglerja (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bob leta za Cirila Ribičiča, Tadej Toš pa je že boljši od Jureta Zrneca