objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 17. januar 2011 ob 14:55

Pahorjevi mladinci ostro nad Šoltesa, ki naj bi bil samo zares neodvisen
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vodstvo Mladega foruma, pomladka Pahorjevih Socialnih demokratov, je objavilo skico omrežja ali tako imenovane hobotnice, ki naj bi dokazovala tesno medsebojno povezanost predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa s političnima strankama Zares in LDS (glej faksimile).
Mladi forum je zraven skice izdal tudi posebno izjavo za javnost, ki jo objavljamo v nadaljevanju:
"V Mladem forumu smo globoko razočarani nad politično preračunljivostjo prvega revizorja Igorja Šoltesa. Prepričani smo bili, da je Računsko sodišče organ, v katerem ni prostora za politične interese, katerega delo temelji na tehtnih argumentih podprtih s strokovnim in neodvisnim delom. Žal smo ostali popolnoma razočarani.
Igor Šoltes je sicer resda zavrnil očitke o politizacije institucije, ki bi morala delovati v prvi vrsti strokovno, vendar dejstva kažejo drugače. Povezave ljudi, omrežje, ki se je spletlo, pa v Mladem forumu ne verjamemo, da so naključne.
Spomnimo se njegovih kandidatur na listi LDS v letih 1994, 1998 in 2002, v času ko je funkcijo generalnega sekretarja LDS opravljal Gregor Golobič. Leta 1998 pa so poskus županje Ljubljane iz vrst LDS Vike Potočnik, da Igorja Šoltesa ustoliči na mesto direktorja ljubljanske mestne uprave, preprečili prav Socialni demokrati. Morda so današnje poteze Igorja Šoltesa samo poravnavanje računov za nazaj.
Igor Šoltes je prav tako priznal, da se je (vsaj) dvakrat udeležil srečanja lobistične mreže Enajstica, kjer je predaval. Tam je prav tako bila njegova vodja kabineta Nina Furman, ki je dobra prijateljica z vodjo kabineta ministra Golobiča Tino Hrastnik. To društvo je ustanovil in ga tudi vodi Miloš Čirič, znani lobist ter tesni sodelavec Bogdana Biščaka, generalnega sekretarja stranke Zares. Poznata se namreč že kar nekaj časa, saj sta že pred 10 leti v Beogradu skupaj predavala o lobiranju prav tako pa sta z Biščakom imela skupno podjetje Konzul, kjer je po volitvah, direktorsko mesto tega podjetja od Bogdana Biščaka prevzel prav Miloš Čirič.
Povezava med Igorjem Šoltesom in stranko Zares je s pozivom k razrešitvi ministra Križaniča postala jasnejša kot kadarkoli prej. Če smo (naivno) verjeli, da je bil poziv k razrešitvi takratnega ministra za okolje in prostor Karla Erjavca upravičen, smo danes v Mladem forumu skeptični tudi do te odločitve. V Mladem forumu o dvojnih merili Igorja Šoltesa danes ne dvomimo več in se sprašujemo, zakaj ni pozval k razrešitvi Zaresove ministrice Majde Širca, ko je njegovo računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti na njenem resorju? Na tem mestu sprašujemo predsednika Računskega sodišča, če je v zvezi s tem kadarkoli osebno poklical ministrico in ji zagotovil, da kljub nepravilnostim, njene razrešitve ne bo predlagal?
Uporabljati dvojna merila pač ne pritiče funkcije, ki jo Igor Šoltes opravlja, zato je potrebno razčistiti vsa dejstva, ki kažejo na (ne)pristranskosti delovanja.
Nebomo trdili, da Igor Šoltes z svojimi skrbno izbranimi pozivi k razrešitvam, deluje po naročilu stranke Zares in njenega predsednika Gregorja Golobiča. Prav tako ne bomo trdili, da je Igor Šoltes del omrežja, ki ga vodi in usmerja Miloš Čirič, tesni in dolgoletni prijatelj generalnega sekretarja stranke Zares. Prav tako pa danes ne moremo več trditi, da Igor Šoltes svojo funkcijo opravlja strokovno, neodvisno ter nepristransko.
Lahko pa trdimo, da v Mladem forumu v takšna naključna, kot se pojavljajo v primeru Igorja Šoltesa, težko verjamemo.
"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjevih Igorja Šoltesa faksimile Gregor Golobič Vike Potočnik Nina Furman Tino Hrastnik Miloš Čirič Bogdana Biščaka Karla Erjavca Majde Širca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahorjevi mladinci ostro nad Šoltesa, ki naj bi bil samo zares neodvisen