objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 17. januar 2011 ob 07:01

Primer NPU, veliki finale Igorja Šoltesa: bo dokončno potopil Kresalovo?
Predsednik računskega sodišča v predalu še vedno drži afero Katarine Kresal in Igorja Jurija Pogačarja, zadevo, ki se je ni upal ali hotel lotiti prejšnji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos
2011 Pozareport

Odpri galerijo

15. junija lani je računsko sodišče pod vodstvo Igorja Šoltesa začelo obravnavati sporni najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi 16. Uradno gre za "Revizijo pravilnosti in smotrnosti pridobivanja poslovnih prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve," revidiranec je ministrstvo za notranje zadeve, cilj pa "izrek mnenja o pravilnosti in smotrnosti pridobivanja poslovnih prostorov."
Spomnimo, gre za razvpito afero NPU, to je najem stavbe za potrebe novoustanovljenega Nacionalnega preiskovalnega urada, ki jo je od družinskega prijatelja in poslovneža Igorja Jurija Pogačarja (njegovega podjetja Ram Invest) najela ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal. Pogačarjeva stavba je sicer še vedno v lasti Hypo Alpe-Adria-Bank oziroma Hypo Leasinga, Kresalova pa je v državnem zboru fasala interpelacijo.
Primer NPU je Šoltesu predal tedanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, medtem ko je Kosova komisija glede NPU prešla v stadij mirovanja. Kos je vsaj dvakrat napovedal načelno mnenje komisije, potem je obravnavo prestavljal in jo nato odložil, dokler o primeru ne odloči Šoltes in dokler se ne konča kriminalistična preiskava. Drago Kos o primeru NPU očitno ni hotel odločati (če bi Kosova komisija sprejela mnenje, da je šlo pri najetju stavbe NPU za korupcijo, bi ministrica Kresalova zanesljivo morala odstopiti), zato se zdaj čaka na odločitev komisije pod vodstvom novega predsednika Gorana Klemenčiča. Ker je Klemenčič – kot bivši državni sekretar za ministrstvu za notranje zadeve - delal na ustanavljanju NPU, se namerava v tej zadevi izločiti, toda primera ne bo prevzel njegov namestnik Rok Praprotnik (tudi Praprotnik je kot novinar časnika Dnevnik pisal o aferi NPU), ampak nova namestnica predsednika komisije za preprečevanje korupcije Liljana Selinšek.
Kdaj bo računsko sodišče odločilo o primeru NPU, ni znano, naši viri iz različnih političnih strank pa pravijo, da bo to "veliki Šoltesov finale," ki naj bi rešil ali dokončno potopil Kresalovo, posledično pa vplival tudi na usodo Gregorja Golobiča. Od pozicije Kresalove in LDS je namreč (precej) odvisno, koliko glasov bosta na prihodnjih parlamentarnih volitvah pokasirala Golobič in njegova stranka Zares, neposredna "liberalna" konkurenca LDS.
Za osvežitev spomina, pred nekaj dnevi smo objavili dokument, ki dokazuje, da je bil Igor Šoltes še leta 2003 vidni član LDS (glej rubriko Sorodni članki). Ko je bil leto dni pozneje imenovan za predsednika računskega sodišča, je nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik (takrat še "navadni profesor" na ljubljanski Ekonomski fakulteti) dejal, da mora kandidat za predsednika računskega sodišča izpolnjevati tri pogoje: L, D in S. Kakorkoli, potem ko smo na našem portalu med novoletnimi prazniki objavili članek, da nekdanji predsednik države Milan Kučan predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa vidi kot enega od možnih kandidatov za novega premiera namesto Boruta Pahorja, Šoltes postaja "pravi zvezdnik" politične scene.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Šoltesa Igorja Jurija Pogačarja Katarina Kresal Drago Kos Gorana Klemenčiča Rok Praprotnik Liljana Selinšek Gregorja Golobiča rubriko Sorodni članki matej lahovnik Milan Kučan Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Primer NPU, veliki finale Igorja Šoltesa: bo dokončno potopil Kresalovo?