objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 13. januar 2011 ob 07:11

Afera Križanič: tokrat gre za Pahorjevo glavo. Zdaj bi rabil Simono Dimic
Ob famoznem pozivu predsednika Računskega sodišča Igorja Šoltesa ne gre samo za rekonstrukcijo vlade mimo vednosti Boruta Pahorja, gre za Pahorjevo zamenjavo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Ali so Socialni demokrati še vedno v Golobičevi vladi?" piše v SMS-sporočilu, ki ga je včeraj popoldne naokoli pošiljal eden od bivših ministrov Pahorjeve vlade. Precej duhovito, toda poziv predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa predsedniku vlade Borutu Pahorju, naj zamenja ministra za finance Francija Križaniča (glej rubriko Sorodni članki), je največja politična bomba, ki je v mandatu te vlade padla direktno na Pahorja (ali pa med Pahorja) in njegovo stranko. Večja tudi od afere Simone Dimic, ker posega v samo jedro največje vladne stranke stranke Socialnih demokratov.
Franci Križanič, podpredsednik državnega zbora in starosta SD Miran Potrč ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič so znotraj stranke praktično nedotakljivi, njih celo Pahor ne more zamenjati. Minister za promet, podpredsednik SD in neuradni "Pahorjev naslednik" Patrick Vlačič že ni več v tej kategoriji, njega bi se dalo hitro odkrižati. Minister Križanič je torej točka, kjer jedro Socialnih demokratov ne more in tudi noče popustiti Pahorju. Po drugi strani je treba vedeti, da Križanič sploh ni bil prvi Pahorjev izbor za finančnega ministra. Pahor si je namreč bolj želel Marka Simonetija, sedanjega predsednika nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, ki sodi v krog ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija, vendar je stranka Pahorja enostavno prisilila, da je vzel Križaniča. Že včeraj smo napisali, da Križaničev krog napoveduje odprto konfrontacijo Križaniča s Pahorjem v državnem zboru, če bo Pahor poslancem predlagal Križaničevo razrešitev. Spektakel torej, kot smo ga videli takrat, ko je nekdanji predsednik vlade Tone Rop odstavljal svojega ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla.
Zato ni naključje, da je afera Šoltes-Križanič izbruhnila prav zdaj, trdijo naši viri, za afero pa je "videti sledi inženiringa" predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, pravijo naši sogovorniki iz vrst Socialnih demokratov. To dokazuje čas izbruha afere: takoj po proslavi v Dražgošah, kjer je nekdanji predsednik države Milan Kučan potrdil svoj primat na politični levici, in takoj po razvojni klavzuri vlade, kjer sta kot največja poraženca izpadla Golobič in njegova stranka Zares. To dokazuje logistika izbruha afere: prva objava v "desnem mediju" Demokracija, ki je blizu Janševe SDS, ne pa v Dnevniku, Mladini ali kakšnem drugem mediju, ki ga obvladuje Golobič, da ne bi pozneje kdo očital, da so to "ven spravili naši." To dokazuje tudi že preizkušena mašinerija po objavi Šoltesovega poziva: druga liga politikov Zares in LDS, šefa poslanske skupine Borut Sajovic in Franco Juri, se nemudoma oglasita ter izjavita popolnoma enak stavek, da je zahteve računskega sodišča "potrebno spoštovati." Golobič pa je hkrati pohitel z izjavami, kako verjame, da računsko sodišče odloča brez političnih računic. Nenazadnje, Šoltes, ki zadnja dva dni menda hodi "bled in prestrašen," kot pripovedujejo naši viri iz računskega sodišča, definitivno ni format državnega uradnika, ki bi si upal čisto sam brez ustreznega zaledja in politične podpore rušiti ministra a'la Franci Križanič.
Mimogrede, ko je računsko sodišče pred časom delno pregledovalo ministrstvo za kulturo, naj bi po ugotovitvah nepravilnosti že napisali poziv Pahorju, naj premier zamenja ministrico Majdo Širca (Zares). Toda Golobič naj bi pritisnil na Šoltesa, poziv za zamenjavo ministrice pa se je zreduciral samo v "opomin." To naj bi zelo dobro vedeli tudi nekateri ministri in poslanci Golobičeve in Pahorjeve stranke. Predsednik računskega sodišča Šoltes se po drugi strani ni spustil v afero Pogačar-NPU-Kresalova, prav tako ni dregnil v Jankovićeve Stožice ali davkoplačevalski denar, ki ga je ljubljanski župan Zoran Janković – z enormno zadolžitvijo prebivalcev Ljubljane - plasiral zloglasni Hildi Tovšak, bivši šefinji uprave Vegrada, med gradnjo razvpitih Celovških dvorov. Po zadnjih podatkih več kot polovica stanovanj v Celovških dvorih, ki jih je mestna občina (ljubljanski Stanovanjski sklad) kupila od Vegrada, še vedno sameva.
Naši viri pravijo, da "gre za scenarij, ki smo ga že videli. Golobič je ranjeni lev, ruši vse pred seboj, podobno, kot je sesul nekdanjo veliko Drnovškovo LDS, ko ni več mogel vladati. Gregor Golobič je isti kot Igor Bavčar (minister v Drnovškovi vladi, nekdanji podpredsednik LDS in bivši predsednik uprave Istrabenza), na koncu vse poruši za seboj."
Da gre tokrat res za njegovo glavo, naj bi včeraj ugotovil tudi Borut Pahor, so prepričani nekateri naši viri. Eden od Pahorjevih sodelavcev nam je, denimo, odkrito priznal, da "ima prvič občutek, da se stvari odvijajo mimo njih." Ne samo, da se mimo Pahorjeve vednosti dogaja rekonstrukcija vlade, kot je lucidno ugotovil poslanec in predsednik Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav, dogaja se zamenjava Boruta Pahorja. "Zdaj bi Borut potreboval Simono Dimic," cinično ugotavlja eden od naših sogovornikov iz vrst SD, "ker je bila Simona enako brezkompromisna kot Golobič."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Šoltesa Borutu Pahorju Francija Križaniča Sorodni članki Simone Dimic miran potrč Igor Lukšič Patrick Vlačič Marka Simonetija Mitje Gasparija Tone Rop Dimitrija Rupla Gregorja Golobiča Milan Kučan Janševe Borut Sajovic Franco Juri Majdo Širca zoran janković Hildi Tovšak Drnovškovo Igor Bavčar Radovan Žerjav

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Križanič: tokrat gre za Pahorjevo glavo. Zdaj bi rabil Simono Dimic