objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 12. januar 2011 ob 13:09

Afera Šoltes-Križanič: je Pahor vedel za tajno ministrovo pot v Kitzbühel?!
Poziv predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa premieru, naj začne postopek za razrešitev finančnega ministra, sprožil odzive Socialnih demokratov, da gre za čisto navadno politično gonjo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nenadni poziv predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa predsedniku vlade Borutu Pahorju, naj začne postopek za razrešitev ministra za finance Francija Križaniča (šlo naj bi za hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja s strani finančnega ministrstva v Splošni plovbi), je "čisto navadna politična gonja zoper Križaniča," trdijo naši viri blizu ministra za finance in posamezniki iz vrst Socialnih demokratov. Hkrati opozarjajo na naše pisanje pred dvema tednoma, ko smo poročali, da naj bi krog okoli nekdanjega predsednika države Milana Kučana med vsemi možnimi nasledniki Boruta Pahorja na stolčku premiera videl tudi Šoltesa. Nekateri naši sogovorniki so celo zelo direktni, za Šoltesovo akcijo naj bi stala predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič ter Kučan, po naših informacijah iz računskega sodišča pa naj bi bil Šoltes "precej prestrašen," še zlasti potem, ko je zadeva zašla v medije. Vsi tudi ugibajo, kako je mogoče, da je napoved za zamenjavo Križaniča prvi objavil tednik Demokracija (včeraj pozno popoldne na svoji spletni strani), ki je zelo blizu Janeza Janše in največje opozicijske stranke SDS. No, slišati je še govorice, da naj bi za Šoltesovo akcijo v resnici stala predsednik države Danilo Türk in minister za razvoj ter evropske zadeve Mitja Gaspari, in zanimivo, eni omenjajo tudi "old boyse" znotraj Socialnih demokratov.
Naši viri blizu ministra Križaniča pravijo, da bo v državnem zboru prišlo do odkrite konfrontacije med Križaničem in Pahorjem, če bo slednji upošteval Šoltesovo navodilo, naj zamenja Križaniča. Po drugi strani pa vodstvo Mladega Foruma že pripravlja poziv predsedniku računskega sodišča Šoltesu, naj odstopi. Spomnimo, Franci Križanič je tudi podpredsednik ljubljanskega odbora SD in znotraj največje vladne stranke uživa velik ugled. Ni dvoma torej, da ga bo "Pahorjeva stranka" na vsak način hotela zaščititi.
Franciju Križaniču pa v kabinetu predsednika vlade Pahorja menda očitajo sporni odhod v Kitzbühel, kjer je v petek tajno obiskal nemškega menedžerja ameriške investicijske banke Goldman Sachs Alexa Dibeliusa, ki ima v tem mondenem avstrijskem smučarskem središču svoj vikend. Križanič (v Avstrijo ga je spremljal njegov svetovalec Žiga Čebulj) se je z menedžerjem banke Goldman Sachs šel pogovarjat o dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke, Dibeliusu pa naj bi – te govorice so še nepreverjene - prinesel tudi par smuči francoske znamke Rossignol in kombinezon nemške smučarske reprezentance. Zaradi Križaničeve poti naj bi bil nenadoma odpovedan sestanek Pahorja, Križaniča in predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča na temo dokapitalizacije NKBM. Premier Pahor za Križaničevo pot v Avstrijo menda ni vedel, kar pa naši neuradni viri blizu Križaniča odločno zanikajo. Pravijo, da je Pahor zelo dobro vedel, kam, h komu in zakaj potuje Križanič, sestanek s predsednikom uprave NKBM pa je bil korektno in pravočasno prestavljen, trdijo isti viri.
Izvedeli smo še, da je na ponedeljkovi razvojni klavzuri v Vili Podrožnik med razpravo o vladnih fiskalnih ukrepih prišlo tudi do spora med Križaničem na eni ter Pahorjem in Golobičem na drugi strani.
Predsednik vlade Borut Pahor mora računskemu sodišču v petnajstih dneh odgovoriti na poziv za zamenjavo Križaniča, minister za finance in premier pa sta danes dopoldne že sestankovala.

Popravek
Popravek k clanku "Afera Soltes-Krizanic: je Pahor vedel za tajno ministrovo pot v Kitzbuehl?!":
Vse navedbe v clanku z zgornjim naslovom, ki se nanasajo na ministra Mitjo Gasparija, so neresnicne in izmisljene.
Helena Vodusek
Odnosi z javnostmi
Sluzba vlade za razvoj in evropske zadeve

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Šoltesa Borutu Pahorju Francija Križaniča Milana Kučana Gregor Golobič Janeza Janše Danilo Türk Mitja Gaspari Alexa Dibeliusa Žiga Čebulj Matjaža Kovačiča popravek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Šoltes-Križanič: je Pahor vedel za tajno ministrovo pot v Kitzbühel?!