objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 11. januar 2011 ob 07:00

Šef Petrola Svetelšek padel in menda jamral, da ga je namočil Miro Senica
Tomaž Kuntarič in drugi člani nadzornega sveta hitro ter učinkovito zamenjali spornega predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška, za novega šefa uprave pa postavili Tomaža Berločnika
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Okoli 36 ur potem, ko smo minulo nedeljo zjutraj na našem portalu napovedali, da bodo člani nadzornega sveta Petrola na ponedeljkovi seji "zelo verjetno" zamenjali predsednika uprave Aleksandra Svetelška, so se naše napovedi tudi uresničile.
Zdaj že bivši prvi človek Petrola Svetelšek resda ni padel samo zaradi sumljivih poslov z razvpitim celjskim odvetnikom Dušanom Korošcem in SCT, to naj bi bil namreč samo vrh ledene gore. Svetelšek je odletel zaradi cele vrste spornih poslovnih odločitev, načina vodenja Petrola (vključno s tožbami zoper novinarje), hitrega kopičenja menedžerskih funkcij in predvsem izgube zaupanja članov nadzornega sveta na čelu s predsednikom uprave Slovenske odškodninske družbe Tomažem Kuntaričem, ki so po medijskem izbruhu "afere Korošec-SCT" reagirali neverjetno hitro in učinkovito.
Finalna pogajanja o Svetelškovem odhodu so se začela že pred sejo nadzornega sveta (posamezni spletni portali so pogajanja o zamenjavi šefa uprave Petrola prenašali praktično v živo), Svetelšek pa je na koncu raje odstopil sam, iz tako imenovanih "objektivnih razlogov." Uradno zato, ker "se je o tem veliko polemiziralo in ker družba potrebuje mir," kot je povedal po koncu seje nadzornega sveta. Svetelšek na Petrolu ostaja zaposlen še šest mesecev, zadržal pa naj bi tudi vse bonitete, vključno s črnim službenim BMW-jem, parkiranim na znani ploščadi pred Petrolovo poslovno stavbo za Bežigradom. Vendar se to stanje lahko kaj hitro spremeni. Nadzorni svet je namreč naročil posebno revizijo poslov z SCT, ki mora biti končana do konca februarja. Če bo revizija pokazala, da so omenjeni posli šli v Petrolovo škodo (kar je najverjetneje), bo Svetelšek ne samo takoj izgubil službo, ampak tudi fasal kazensko ovadbo. Člani nadzornega sveta neuradno pravijo, da bodo v tej zadevi šli do konca, brez pometanja pod preprogo.
Po nekaterih informacijah naj bi posli z SCT odnesli tudi člana uprave in glavnega finančnika Petrola Janija Živka, ki naj bi bil (sicer pričakovano) sopodpisnik spornih pogodb, menda pa tudi člana uprave Romana Dobnikarja, pristojnega za prodajo in marketing. Spomnimo, Jani Živko je tudi podpredsednik Smučarske zveze Slovenije. Slišati je tudi, da naj bi Petrol morala zapustiti članica uprave Mariča Lah, ker naj bi bila preveč pod vplivom nekaterih lobijev, ki so že prej obvladovali Petrol, poleg tega naj bi imela pretirane ambicije, da sama postane predsednica uprave Petrola.
Po zamenjavi Aleksandra Svetelška je novi predsednik uprave Petrola postal Tomaž Berločnik, ki bo danes odstopil kot predsednik uprave Istrabenza. Berločnik je že bil član nadzornega sveta Petrola, bil je tudi v igri za šefa Petrolove uprave, vendar je junija 2009 to postal Svetelšek. Berločnik bo vodenje Petrola prevzel 1. februarja, do takrat pa bo slovensko naftno družbo začasno vodil član uprave Rok Vodnik.
Mimogrede, ko je Svetelšek postal predsednik uprave Petrola, Berločnik pa član nadzornega sveta in pozneje prvi človek Istrabenza, se je govorilo, da Svetelšek, Berločnik, predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik in predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak (je tudi član nadzornega sveta Petrola) sestavljajo najmočnejšo poslovno skupino v državi. Špekuliralo se je celo, da ustanavljajo novo politično stranko. No, Svetelšek je zdaj definitivno out, zanesljivo pa se bo povečal vpliv Tomaža Berločnika, ki "je blizu" nekaterih mlajših politikov znotraj SD, predvsem generalnega sekretarja Pahorjeve stranke Uroša Jauševca. Berločniku, ki je tudi član famoznega Združenja Yes, so nadzorniki priznali tudi mandat za sestavo nove Petrolove uprave.
Do včerajšnjega padca Aleksandra Svetelška je pripeljalo tudi medijsko razkritje čudnih poslov Petrola z odvetniško pisarno Mira Senice, ki je sicer eden od najetih Petrolovih odvetnikov, potem ko je Svetelšek odslovil dolgoletno Petrolovo odvetniški pisarno Ulčar & partnerji. Novinarji časnika Finance so objavili dopis odvetniške pisarne Mira Senice vodstvu SCT, kjer SCT obveščajo, da je Petrol 29. decembra lani preklical odkup terjatev Mira Senice do SCT, torej cesijsko pogodbo, ki so jo na Petrolu podpisali dva dni prej (glej faksimile). Vse kaže, da je Svetelšek nameraval z Mirom Senico izpeljati podoben posel kot z odvetnikom Dušanom Korošcem, vendar je nekaj prišlo vmes. Naši viri sklepajo, da se je Svetelšek verjetno ustrašil morebitnih posledic. Toda potem, ko je Svetelšek preklical cesijsko pogodbo z Mirom Senico, je v medije zašel sporni posel z odvetnikom Korošcem. Zato ni čudno, da se je Svetelšek včeraj dopoldne v ožjih družbah pridušal (tako vsaj pravijo naši viri), da ga je "namočil" Miro Senica. Kakorkoli, postavlja se logično vprašanje, ali je poslovno moralno in primerno, da po vseh teh "poskusih" spornih poslov Svetelška in Mira Senice slednji še lahko ostane odvetnik Petrola. Kolikšna je (bila) vrednost cesijske pogodbe in koliko denarja naj bi Petrol odštel Miru Senici za odkup njegovih terjatev do SCT, Senica medijem včeraj ni hotel povedati, češ posel je padel v vodo, zato je "zadeva brezpredmetna." Da naj bi pri rušenju Svetelška res imel zraven prste Miro Senica, naj bi dokazovalo tudi včerajšnje nenadno javno pismo vodstva KD Skladi, poslano nadzornemu svetu Petrola (pismo je v medije prišlo nekaj ur pred sejo nadzornikov), kjer pišejo, kako jih skrbi vodenje Petrolove poslovne politike. KD Skladi sodijo v poslovni sistem KD Group in Matjaža Gantarja, ki je znotraj LDS povezan z Mirom Senico. Nenazadnje, Senica je tudi natančno poznal Svetelškov posel z odvetniškim kolegom in prijatljem Korošcem, dodajajo naši viri.
Miro Senica, življenjski sopotnik ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, je tudi edini uradni odvetnik Petrola, ki ga včeraj zvečer (med sejo nadzornega sveta) ni bilo opaziti v Petrolovi stavbi. Prišla pa sta Nina Zidar Klemenčič in Uroš Ilič. Naročena posebna revizija, ki bo pregledala sporne posle Petrola z odvetnikom Korošcem in gradbenim gigantom SCT, naj bi sicer pregledala tudi Petrolove posle z Mirom Senico.
Po naših informacijah naj bi Svetelšek kmalu odstopil tudi kot predsednik Združenja Manager, predvsem zato, da se "zaščiti ugled stanovskega združenja," kot pravijo naši viri. Prva skrajno nerodna situacija za Združenje Manager bo že ta četrtek, ko je v ljubljanskem hotelu Mons predvideno tradicionalno januarsko srečanje Združenja Manager, zbrane menedžerja pa naj bi nagovorila predsednik združenja Svetelšek in predsednik vlade Borut Pahor. Tik pred popoldanskim srečanjem bo še seja upravnega odbora združenja, kjer naj bi vodstvo združenja oblikovalo svoja stališča do "poslovnih anomalij in kršenja kodeksa etike Združenja Manager ..."

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Aleksandra Svetelška Dušanom Korošcem Tomažem Kuntaričem Janija Živka Romana Dobnikarja Mariča Lah tomaž berločnik Rok Vodnik Borut Jamnik Žiga Debeljak Uroša Jauševca Mira Senice, faksimile Matjaža Gantarja Katarine Kresal Nina Zidar Klemenčič Uroš Ilič Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šef Petrola Svetelšek padel in menda jamral, da ga je namočil Miro Senica