objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. januar 2011 ob 07:02

Kučan na Dražgošah potrdil status prvaka levice, TVS zanj pripravlja film
Nekdanji predsednik države prihodnji petek slavi svoj sedemdeseti rojstni dan, za prihodnje volilno leto pa si je pustil vse opcije odprte, tudi za mandatarstvo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Pred malokatero obletnico dražgoške bitke je vladalo tolikšno zanimanje za slavnosti govor kot pred včerajšnjo, ko je (spet) govoril nekdanji predsednik države Milan Kučan. Logično, zadnje čase se pospešeno širijo govorice, da Kučan "rešuje slovensko levico" in išče novega predsednika vlade namesto Boruta Pahorja. Govori se, da bo Kučan kot lider levice in kandidat za mandatarja prihodnje leto šel celo sam na parlamentarne volitve (po nekaterih ocenah naj bi zanesljivo pobral okoli 35 odstotkov glasov), zaenkrat se za formacijo Kučan - mandatar javno najbolj zavzema njegov prijatelj, predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik. Po tem scenariju naj bi Kučan zmagal na volitvah, kot mandatar sestavil vlado, nato pa se čez leto dni umaknil iz "zdravstvenih razlogov" in naredil prostor za novega premiera, Zorana Jankovića, Igorja Šoltesa ali nekoga tretjega … Po drugi strani naj bi Kučan z letošnjim nastopom na Dražgošah "pomiril" borce, potem ko jim je lani za govornico vsilil ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal, ta pa je mesec dni pozneje zaradi afere Baričevič doživela politični fiasko. Nenazadnje, kdo bo govoril na Dražgošah, suvereno odločata Kučan in Stanovnik, ime in priimek vsakokratnega govornika pa ima simbolni notranjepolitični pomen. Verjetno ni sporna ugotovitev, da je Kresalova lani govorila zato, ker jo je Kučanov krog pripravljal za novo predsednico vlade. Leta 2008 je na Dražgošah govoril novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk, predlani predsednik državnega zbora Pavel Gantar, medtem ko Borutu Pahorju med sedanjim mandatom predsednika vlade to še ni bilo dano.
Tokrat je bilo še posebej vroče tudi zato, ker so letošnje Dražgoše terminsko padle točno pred tako imenovano razvojno klavzuro Pahorjeve vlade, hkrati pa so na politični levici zaokrožile govorice, da je Kučan nezadovoljen z dosedanjim naborom možnih Pahorjevih naslednikov, zato bo njegov govor "samopromocijski," Milan Kučan naj bi sebe inavguriral kot mesijo levice. Posebej zaskrbljeni naj bili v ožjem Pahorjevem štabu, saj so nekateri menili, da bo Kučan (še bolj) udaril po šefu vlade in Socialnih demokratov.
No, tega Kučan neposredno ni storil, vsaj z verbalnim grmenjem ne. Toda njegov dražgoški nastop in pokroviteljski govor o nujnosti "rehabilitacije" slovenske politike (beri: levice) sta bila "tipično kučanovska." Pravzaprav ni bilo niti toliko važno, kaj bo povedal, pomembnejše je bilo dejstvo, da je nastopil prav Kučan, da je sam sebe določil za govornika in tako nesporno dokazal, da je še vedno najmočnejši politik na levici ter prvi, drugi ali tretji najvplivnejši človek v državi.
Mimogrede, ta vpliv se kaže tudi na simbolno praktični ravni: nekdanji predsednik države ima že nekaj časa stalno dovolilnico za vstop v predsedniško palačo na Erjavčevi ulici (plus parking), pred časom je znotraj vladnih prostorov na Gregorčičevi dobil še svojo pisarno, uradno kot svetovalec predsednik vlade za Bosno in Hercegovino, TV Slovenija pa namerava o Kučanu posneti poseben dokumentarec, uradno ob 20. obletnici osamosvojitve. Po razvpiti božični reportaži v reviji Obrazi je tudi videti, da Kučanu osladna pozornost kontroliranih tabloidnih medijev neverjetno godi.
Politik Kučan si je z nedeljskim dražgoškim govorom pustil vse opcije odprte, njegove beseda pa si "vsak lahko razlaga po svoje," kot je pozneje na proslavi pri Bičkovi skali modroval Pavel Gantar.
Tokrat so se na Dražgošah zbrali praktično vsi politiki, ki na levici kaj pomenijo, razen predsednika države Danila Türka ter predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki na tovrstne dogodke tudi sicer ne hodi. Pozornejšim opazovalcem prav tako ni ušlo, da se je predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec ves čas kot klop držal Boruta Pahorja …
Milan Kučan pa v petek, 14. januarja, praznuje sedemdeset let. Mimogrede, dan prej, 13. januarja, bo abrahama dočakal lastnik slovenske multinacionalke Studio Moderna in eden najbogatejših Slovencev Sandi Češko, dva dni pozneje, 15. januarja, pa bo 60 let imel profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti in predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučan Boruta Pahorja janez stanovnik Zorana Jankovića Igorja Šoltesa Katarino Kresal Danilo Türk pavel gantar Gregorja Golobiča Karl Erjavec Sandi Češko Maks Tajnikar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kučan na Dražgošah potrdil status prvaka levice, TVS zanj pripravlja film