objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 7. januar 2011 ob 07:00

Drago Kos in eks kriminalist Volmut, menda najbolj nevarna naveza v državi
Razkrivamo drugi del omrežja nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, zbranega okoli Kosovega Društva Integriteta
2011 Pozareport

Odpri galerijo

V sredo smo objavili daljši članek o famoznem policijskem omrežju nekdanjega kriminalista in bivšega razvpitega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa (glej rubriko Sorodni članki), danes pa predstavljamo drugi del njegove vplivne sfere, ki se zbira okoli tako imenovanega Društva integriteta, društva za etično javno delovanje.
Drago Kos je Društvo Integriteta ustanovil 4. novembra 2008, vodenje društva je prevzela Simona Habič, poleg Sandre Blagojević, nekdanje uradnice Komisije za preprečevanje korupcije (je prav tako članica Društva Integriteta), še ena seksapilna Kosova sodelavka, čeprav v resnici društvo vodi Drago Kos. Podpredsednik društva je nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, sekretar pa uslužbenec Generalne policijske uprave Robert Šumi. Blagajničarka Kosovega društva je Renata Jutriša, funkcionarka Socialnih demokratov iz Radovljice; mimogrede, predsednik radovljiškega lokalnega odbor SD je generalni sekretar Pahorjevih Socialnih demokratov Uroš Jauševec. Nadzorni odbor Kosovega društva vodi Jurij Žurej, direktor Urada za intelektualno lastnino in eden glavnih avtorjev na nedavnem referendumu katastrofalno propadlega Šircinega zakona o RTV. Med člani nadzornega odbora je tudi nekdanji hrvaški košarkar Igor Ivašković, sicer direktor hrvaške podružnice mednarodne organizacije Helsinški monitor.
Tudi med "navadnimi člani" Kosovega društva najdemo izjemno zanimiva imena. Denimo Blaža Zgago, nekdanjega novinarja časnika Večer in enega od akterjev "afere Patria," ali pa Jurija Giacomellija, predsednika uprave časopisne hiše Delo. Giacomelli se je društvu pridružil še pred prihodom na Delo. Član Kosovega društva je Branko Dobnikar, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, neuspešni kandidat za župana Celja in vidni politiki Golobičeve stranke Zares. Tukaj sta seveda zvesta Kosova sodelavca Bečir Kečanović in Zlatan Šušteršič – Šuco, ki smo ju že popisali v Kosovem policijske omrežju. Med člani Društva Integriteta najdemo direktorja družbe Hit Lab d.o.o. Urbana Malešiča, samostojno piarovko iz Celja Anito Ivačič, svetovalca uprave družbe za varovanje G7 Gaberja Kristana, ravnatelja Višje policijske šole Iva Holca in Janeza Karo, člana vodstva IPA (International Police Association) Štajerske. Pri teh imenih se tudi zelo dobro vidi, kako je Drago Kos Društvo Integritete odločilno prepletel s policijskimi kadri. Med ustanovnimi člani društva je tudi Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča, čeprav nam je pred časom, ko smo pisali o skrivnostni združbi Enajst, Šoltes pisno in eksplicitno zatrdil, da je član samo enega društva, to je Društva pravnikov Slovenije (glej rubriko Necenzurirano).
Drago Kos je takoj potem, ko ga je na čelu Komisije za preprečevanje korupcije zamenjal Goran Klemenčič, začel iskati novo službo. Medijem je sicer naložil, da ima kopico ponudb iz javnega in zasebnega sektorja, v resnici pa ni imel niti ene same ponudbe, kar se je dokončno izkazalo 1. januarja letos, ko se je bil prisiljen zaposliti v svojem podjetju R.U.R., podjetju za poslovno svetovanje in raziskovanje d.o.o., s sedežem v Domžalah, katerega direktorica je njegova hčerka Tjaša Kos.
Mimogrede, Kos je že prej lobiral za številne pozicije. Potegoval se je za generalnega direktorja policije, direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, izbranim novinarjem je celo namignil, da bi utegnil postati vodja posebne skupine tožilcev, čeprav Kos ne izpolnjuje formalnih pogojev niti za službo navadnega tožilca. Toda po naših informacijah je (bila) Kosova kariera že nekaj časa zapečatena. Zaradi kopice afer je postal prenevaren celo za svoje najožje politične botre (medklic: navezo med Kosom in nekdanjim koprskim kriminalistom Ljubom Volmutom, ki smo jo prav tako opisali v prejšnjem članku o Kosovem policijskem omrežju, nekateri ocenjujejo celo kot "najnevarnejšo zakulisno navezo" v državi), poleg tega se je sfižila afera Patria, čeprav naj bi Kos nekaterim političnim botrom obljubljal, da bo ta afera Janeza Janšo dokončno zbrisala s političnega prizorišča.
Novembra in decembra, pod odstopu tedanjega predsednika Nogometne zveze Sovenije Ivana Simiča, je Drago Kos napel vse svoje sile, da bi postal poklicni prvi človek slovenskega nogometa. Nekateri mediji, ki so blizu LDS in Zares (Pop TV, Dnevnik in Delo), so Kosu nemudoma pridali status favorita, čeprav se je med poznavalci nogometne scene zelo dobro vedelo, da Kos nima prav nobenih možnosti. Štajerski nogometni funkcionarji so napovedali vojno, če bi Kos samo vložil uradno kandidaturo, koprski župan Boris Popovič pa je v ožjih krogih dal vedeti, da bi v primeru izvolitve Draga Kosa za predsednika NZS lanskoletni državni prvak NK Luka Koper enostavno nehal igrati v prvi ligi. Zato je moral Kos pred kamerami Pop TV kmalu klavrno priznati, da je nad kandidaturo prisiljen obupati.
Kosu je medtem propadla še služba v novoustanovljeni Mednarodni protikorupcijski akademija (IACA) v avstrijskem Laxenburgu, kjer je med državami ustanoviteljicami tudi Slovenija. Pahorjeva vlada je za delovanje IACA namenila 100 tisoč evrov, Drago Kos, ki je v imenu Slovenije kot države pristopnice lani septembra na Dunaju podpisal pogodbo, pa naj bi si na ta račun obetal dobro plačano mednarodno funkcijo v Avstriji. To naj bi pozneje padlo vodo tudi zaradi Gorana Klemenčiča, ki naj bi spremenil strategijo izobraževanja sodelavcev Komisije za preprečevanje korupcije. Komisija menda ni več toliko pripravljena financirati projektov, ki so bili očitno namenjeni predvsem Kosovi osebni karieri, pravijo naši viri iz komisije. 100 tisoč evrov za delovaje IACA pa gre iz blagajne ministrstva za javno upravo.
Zato je Drago Kos pred dvema dnevoma novinarjem sporočil, da se bo v prihodnje posvetil poslom svojega podjetja, saj naj bi imel že številna naročila. Kaj točno naj bi počel, Kos spet noče povedati. Podjetje R.U.R. d.o.o. je po zadnjih dostopnih bilancah (leta 2009) imelo 264 evrov prihodkov (ja, prav ste prebrali) in 373 evrov izgube!     

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Draga Kosa Sorodni članki Simona Habič Sandre Blagojević matjaž hanžek Robert Šumi Renata Jutriša Pahorjevih Uroš Jauševec Jurij Žurej Šircinega Igor Ivašković Blaža Zgago Jurija Giacomellija Branko Dobnikar Bečir Kečanovič Zlatan Šušteršič – Šuco Urbana Malešiča Anito Ivačič Gaberja Kristana Iva Holca Janeza Karo Igor Šoltes Necenzurirano goran klemenčič Tjaša Kos Ljubom Volmutom Janeza Janšo Ivana Simiča Boris Popovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drago Kos in eks kriminalist Volmut, menda najbolj nevarna naveza v državi