objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 5. januar 2011 ob 07:30

Draga Kosa odslovili kar po mejlu, toda njegovo policijsko omrežje ostaja
Ekskluzivno razkrivamo Kosovo policijsko omrežje (prvi del): Goran Klemenčič se je dokočno znebil razvpitega nekdanjega kriminalista in bivšega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije
2011 Pozareport

Odpri galerijo

28. decembra lani, torej tri dni pred novim letom, je postalo že jasno, da bivši predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos dokončno zapušča komisijo. Ko smo se takrat pozanimali, ali je Kos še pogodbeni sodelavec oziroma svetovalec komisije in koliko za svoje delo dobiva plačano (govorilo se je od 500 do 1000 evrov mesečno), nam je tiskovna predstavnica komisije Barbara Fürst sporočila, da "v času prejemanja nadomestila ni prišlo do nobenih izplačil iz naslova pogodbe med komisijo in Dragom Kosom. Glede na to, da g. Kos od 31.12. 2010 ne bo več ne v delovnem ne v pogodbenem razmerju s KPK, tudi v prihodnje s tega naslova za komisijo ne bodo nastali nobeni stroški." Posamezni člani komisije, s katerimi smo tik pred novoletnimi prazniki neuradno govorili po telefonu, pa so nam razlagali, da Kosa že nekaj časa ne videvajo več in da sploh ne vedo, kaj se z njim dogaja. Takrat naj bi tudi že vrnil prenosni službeni računalnik.
Včeraj pa je spletni portal Zurnal24.si še objavil, da je novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič svojemu predhodniku Kosu pogodbo o svetovanju prekinil že 18. novembra, s 30-dnevnim odpovednim rokom. Pogodba med novim vodstvom komisije in Kosom je bila sicer sklenjena 1. oktobra, trajala je torej samo dober mesec in pol.
To potrjuje navedbe naših virov, da je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se bo Goran Klemenčič dokončno znebil razvpitega Kosa. Da Kos ostaja pogodbeni svetovalec komisije, naj bi bil sicer del tajnega zakulisnega sporazuma o imenovanju Klemenčiča (predsednika Komisije za preprečevanje korupcije po novi zakonodaji imenuje predsednik države Danilo rk na podlagi javnega razpisa), na čemer so nekateri Kosovi politični podporniki vztrajali do zadnjega. Goran Klemenčič, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, čigar imenovanje naj bi prav tako viselo v zraku do zadnjega, je bil prisiljen pristati na ta kompromis. Ko pa je v omarah komisije našel okoli 1400 nerešenih spisov, pozneje pa naj bi se tudi izkazalo, da "iz vpisnikov ni mogel razbrati, koliko zadev in katere so sploh nerešene (kot poroča Zurnal24)," je Klemenčič v roki imel dovolj tehten razlog, da se je lahko rešil Kosa. Na Klemenčičevo stran naj bi se postavil tudi njegov namestnik in bivši novinar časnika Dnevnik Rok Praprotnik, čeprav Praprotnik velja za človeka blizu Kosa. Dejstvo, da je Klemenčič predhodniku Kosu odpoved pogodbe poslal kar po elektronski pošti, Kosu pa se to ni zdelo nič nenavadnega (kot je včeraj povedal za MMC), še kako potrjuje ocene naših virov, da je bilo reševanje zadev pod Kosovim vodstvom komisije skrajno selekcionirano ter politično in interesno motivirano, in da se je Drago Kos zdaj očitno celo ustrašil še hujših sankcij. Zato je tudi neverjetno - za Kosov karakter, namreč - da je spravljiv do Klemenčiča. Bivši uradniki komisije pripovedujejo, da naj bi za nekatere politične zadeve, povezane z domnevno korupcijo in ki naj bi jih obravnavala komisija, izvedeli šele na Kosovih tiskovnih konferencah. Zanimivo je tudi, da nekateri mediji, denimo Pop TV, ki so prej dramatično poročali, če je Kos samo kihnil, o zdajšnji in dokončni odslovitvi Kosa ter gori najdenih nerešenih zadev niti ne muksnejo. No, na Pop TV je razlog dovolj preprost: Kos namreč že nekaj časa intimno prijateljuje s Tjašo Slokar, eno od urednic informativne oddaje 24ur, ki je prej, spet zanimivo, hodila z velikim Kosovim nasprotnikom Darkom Njavrom. Ampak si predstavljate, kaj bi (bodo) Pop TV in nekateri drugi mediji počeli, če bi nov generalni državni tožilec v pisarniški omari Barbare Brezigar našel več kot tisoč nerešenih spisov!?
Poleg Kosa so - zdaj Klemenčičevo - komisijo zapustili tudi nekateri najožji sodelavci Draga Kosa, kmalu se pričakuje tudi odhod Kosove desne roke Bećirja Kečanovića, pravijo naši viri. S pomočjo številnih naših virov pa smo ekskluzivno sestavili tako imenovano Kosovo omrežje, prek katerega je bivši kriminalist in nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije zakulisno obvladoval tudi dobršen del slovenske policije. Za komentar omrežja smo želeli prositi tudi Draga Kosa, vendar se na naše telefonske klice ni oglašal.
Eden od ključnih sodelavcev Draga Kosa je že omenjeni Bečir Kečanović, nekdanji pripadnik policije, bivši državni podsekretar na ministrstvu za notranje zadeve in Kosov namestnik v Komisiji za preprečevanje korupcije. Kečanović nesporno sodi v trdo jedro Kosovih sodelavcev. Naši viri pravijo takole: kjer je Kos, je tudi Kečanović! Slednji je še vedno zaposlen na komisiji, javnosti pa je manj znano, da je bil Bečir Kečanović leta 1986 pravnomočno obsojen zaradi nasilja nad nekim osumljencem kaznivega dejanja. Okej, Bečir Kečanović je kazen tudi že odslužil.
Med najbolj lojalne in tesne sodelavke Draga Kosa sodi še mlada Sandra Blagojević, donedavnega zaposlena na Komisiji za preprečevanje korupcije v sektorju za integriteto. Dokaj seksapilna temnolaska je po naših informacijah z Dragom Kosom pogosto potovala v tujino na mednarodne konference.
Tretji pomemben člen Kosove ekipe na komisiji je (bil) nekdanji kriminalist Roman Prah. Do marca letos je bil na komisiji zaposlen kot višji svetovalec, trenutno pa je sodelavec pri twinning projektu v Nemčiji. Prah je sicer znan Kosov sodelavec in operativec iz "afere Ranc." Spomnimo, vrhovno sodišče je pred časom razsodilo, da je nekdanji novinar TV Slovenija in sedanji odgovorni urednik mariborskega časnika Večer Tomaž Ranc upravičen do denarne odškodnine, ker je policija (natančneje, tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah) leta 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na njegov mobilni telefon. Konec leta 1998 in leto dni pozneje je Ranc pripravil vrsto televizijskih prispevkov o razvpiti aferi Vič-Holmec, kriminalista Kos in Prah pa sta nezakonito poskušala izvedeti, kje Ranc dobiva informacije.
Med starejše sodelavce Draga Kosa sodita tudi Peter Jeglič, nekdanji dekan Višje šole za notranje zadeve, in Marjan Erhatič, bivši pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.
Gremo naprej. Po trditvah naših zanesljivih virov sta za Draga Kosa največ podatkov pridobila nekdanja kriminalista Ljubo Volmut iz Kopra (eden od glavnih akterjev nedavne razvpite anonimke o domnevnih nepravilnostih med kriminalisti v Kopru, o čemer so razpravljali tudi v državnem zboru) in njegov prijatelj Zlatan Šušteršič - Šuco iz Ljubljane, prav tako nekdanji kriminalist. Z Dragom Kosom pa je lani prekinil sodelovanje upokojeni mariborski kriminalist Zvonko Roksandič, pred upokojitvijo tudi dolgoletni svetovalec bivšega predsednika uprave Hita Branka Tomažiča.
Eden od najožjih policijskih sodelavcev Draga Kosa je Korošec Darko Pečolar, imenovan Pepi. Bila sta sodelavca na policijski upravi v Slovenj Gradcu, dokler ni Kos odšel v Ljubljano. Pečolar se mu je pozneje pridružil v prestolnici, sodeloval pa je tudi v delovni skupini, ki je preiskovala "afero Patria." Naši viri pravijo, da Pečolar nikoli ni veljal za vrhunskega kriminalista, v posebno skupino za Patrio pa naj bi prišel predvsem zaradi želje po višji plači. Je pa nedvomno izjemno lojalen Kosu. Pečolar je bil tudi kontaktna oseba v času parlamentarne preiskovalne komisije, ki je pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS Mirka Zamernika preiskovala okoliščine pretepaškega napada na novinarja in zdajšnjega poslanca opozicijske SDS Mira Petka.
Med najožje policijske sodelavce Draga Kosa sodi kriminalist Jure Rus. Pred leti je delal v misiji na Kosovu, pred kratkim pa je pristal v Nacionalnem preiskovalnem uradu. Rus naj bi imel veliko znancev v tujih policijah, kar med kriminalisti velja za precejšnjo prednost, saj lahko na tak način pridobiš koristne informacije; neformalno, brez uradnih zahtev, dopisov in depeš, ki so zlahka sledljive v informacijskem sistemu policije. Jure Rus je dober prijatelj tudi z nekdanjim kriminalistom Mladenom Robnikom, ta pa naj bi imel, skupaj s kriminalistom Borisom Iskro iz Policijske uprave Postojna, največ stikov s kriminalci, ki so predstavljali vrh organiziranega kriminala v Sloveniji. Denimo Mišom Vujačićem, ustreljenim v hotelu Lev, Slavkom Đorđevićem – Lojem, umorjenim tik pred ubojem Vujačiča, čeprav njegovo truplo še ni najdeno, pa tudi Draganom Tošićem, domnevnim vodjem slovenske narko mafije, ki je že nekaj časa v ljubljanskem priporu. Boris Iskra je bil že nekajkrat tarča notranjih policijskih preiskav, kjer naj bi ugotovili, da je imel preveč stikov z osumljenci kaznivih dejanj, vendar se mu ni nikoli nič zgodilo. Mladen Robnik naj bi imel stike tudi z razvpitima primorskima podjetnikoma, Sebastijanom Vežnaverjem in Rajkom Hrvatičem. Menda naj bi Hrvatiču ponujal podatke o Draganu Tošiću, ki naj bi stal za dvema napadoma na Rajka Hrvatiča. Jure Rus sicer velja za dobrega kriminalista, ki "sedi na več stolih". Med policisti naj bi bil kriminalist, ki se je preveč družil z Darkom Njavrom, po drugi strani pa se preveč naslanja na Draga Kosa. Po naših informacijah je Jure Rus tisti kriminalist, ki naj bi imel v zadevi Patria največ stikov z novinarji, pod pretvezo, da jih lahko umiri, da ne bi preveč napadali nesposobnosti policije.
Omenjeni nekdanji kriminalisti, Volmut, Roksandić in Šušterič, so bili zunanji sodelavci Komisije za preprečevanje korupcije, plačani pa naj bi bili po avtorskih pogodbah. Kot je znano, policijske naveze veljajo za dosmrtne (saj veste, enkrat CIA, vedno CIA, pravijo naši viri), vsi našteti pa naj bi predstavljali staro dobro trdo jedro kriminalistične policije. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko davkoplačevalskega denarja je Kos zapravil za vse te svoje zunanje svetovalce. Kakorkoli, lahko celo rečemo, da je Drago Kos na račun komisije in davkoplačevalcev vzdrževal svoj zasebni policijski aparat.
Med pomembne Kosove kadre sodi še en bivši slovenjgraški kriminalist Robert Slodej, zaposlen na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki je postal razvpit med sojenjem v aferi "Čista lopata," ko naj bi prek nekega tajnega policijskega sodelavca in kriminalca nezakonito zbiral dokaze. V tem rangu naj bi bil še Ivan Novak, zaposlen v direktoratu za policijo in druge varnostne naloge, kjer je direktor Dušan Vučko, nekdanji poslanec LDS in član ožje ekipe ministrice za notranje zadeve ter predsednice LDS Katarine Kresal. Novak je doslej večinoma delal na korupciji. Pomemben del Kosove ekipe je Franc Oder, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, ki Kosa spremlja že od začetka njegove kariere v Slovenj Gradcu. Iz Slovenj Gradca je tudi Slavko Koroš, ki je bil tam šef kriminalistov, zdaj pa je vodja sektorja za organiziran kriminal na Upravi kriminalistične policije. Naši viri pravijo, da je zelo dober Kosov znanec, z izjemno koristnimi informacijami.
Mimogrede, operativno vodstvo slovenske policije naj bi bilo s Kosom sicer na bojni nogi (Kos menda osebno prezira generalnega direktorja policije Janka Gorška, kar mu da verbalno vedeti tudi na ulici, če se slučajno srečata, pravijo naši viri), vključno s Harijem Furlanom, novim direktorjem Nacionalnega preiskovalnega urada. Jezi jih, ker imajo informacije, da je Kos izvajal številčne pritiske in prek medijev kreiral afere, zbiral pa naj bi tudi dokumentacijo o policijskih šefih. Harij Furlan pa naj bi besnel na Kosa, ker je tik pred odhodom iz komisije njegovemu uradu odstopil v reševanje številne zadeve, ki naj bi jih pred tem hranil v (p)osebnem arhivu. Po naših informacijah iz Nacionalnega preiskovalnega urada naj bi Kos te zadeve namenoma zadrževal, da bi jih lahko uporabil v najprimernejšem trenutku.
Velik prijatelj Draga Kosa je tudi vodja policijskega centra za varovanje in zaščito Branko Skrbinek, ki je nedavno padel v "afero katarskih daril," ministrica Kresalova pa je zaradi težav v njegovi enoti že odredila izredni nadzor. Kos in Skrbinek skupaj tečeta po ljubljanskem Tivoliju in maratone, prek Skrbineka, ki je bil pred leti varnostnik pokojnega predsednika vlade in države Janeza Drnovška, je hotel Kos priti tudi do Drnovška. Za Drnovška pa je znano, da Kosa ni maral, zato Kosu to tudi nikoli ni uspelo.
Jutri objavljamo drugi del Kosovega omrežja, združenega okoli famoznega Društva Integrireta, in razkrivamo, kaj naj bi v prihodnje sploh počel Drago Kos.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drago Kos Barbara Fürst goran klemenčič Danilo k Rok Praprotnik Tjašo Slokar Darkom Njavrom Barbare Brezigar Bećirja Kećanovića Sandra Blagojević Roman Prah Tomaž Ranc Peter Jeglič Marjan Erhatič Ljubo Volmut Zlatan Šušteršič - Šuco Zvonko Roksandič Branka Tomažiča Darko Pečolar Mirka Zamernika Mira Petka Jure Rus Mladenom Robnikom Borisom Iskro Mišom Vujačićem Slavkom Đorđevićem – Lojem Draganom Tošićem Sebastijanom Vežnaverjem Rajkom Hrvatičem Robert Slodej Ivan Novak Dušan Vučko Katarine Kresal Franc Oder Slavko Koroš Janka Gorška Harijem Furlanom Branko Skrbinek Janeza Drnovška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Draga Kosa odslovili kar po mejlu, toda njegovo policijsko omrežje ostaja