objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 4. januar 2011 ob 06:56

Cerkveni radio Ognjišče menda v hudi krizi: odslovili že pol honorarcev
Duhovnik in odgovorni urednik Franci Trstenjak zanika, da naj bi ljudi odpuščali med prazniki in kar po telefonu. Če pride nov medijski zakon, pa bo sploh grozljivka
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Hudih poslovnih težav nimajo samo podjetja, povezana z mariborsko nadškofijo, tudi na Radiu Ognjišče, ki je v posredni lasti vrha slovenske rimsko-katoliške cerkve, naj bi se dogaja prava drama, sporočajo anonimni viri.
"Sveti ljudje so naenkrat dobili povsem človeške lastnosti in odpuščajo brez slabe vesti, tik pred zdajci, kar po telefonu in to med prazniki. Od celotne zelo povezane druščine ostaja le pogorišče in skregani ljudje. Redno zaposleni sicer še niso izgubili dela, honorarci pa so morali po večini oditi. Povečini pomeni, da ne vsi ... Vedel pa tako ali tako ni nihče, da sploh kdo odhaja. Bo propadel še eden zadnjih cerkvenih projektov? Radio Ognjišče je bil popolno nasprotje ostalih projektov, saj je bil uspešen, z močno bazo izredno zvestih poslušalcev, gre za krizo in agonijo," piše v anonimnem pismu, ki smo ga po prejeli v uredništvo.
Duhovnik in odgovorni urednik Radio Ognjišče Franci Trstenjak pa pravi nekoliko drugače. Potrdil nam je, da so res odpustili polovico honorarnih sodelavcev (Trstenjak nam je najprej dejal, da so jih odpustili 20 do 25, natančnega števila ni vedel, nato pa nas je poklical nazaj in navedel točne številke: odpustili so 15 honorarcev, medtem ko jih je 15 še ostalo na radiu), vendar tega niso storili med božično-novoletnimi prazniki, ampak še prej, v začetku decembra. "Tudi ni res," pravi Trstenjak, "da bi odpuščali po telefonu, saj smo vsakemu predstavili situacijo, ki ni rožnata. To smo počeli jaz, urednik informativnega programa Alen Salihovič in direktor tehnike Izidor Šček." Odslovitev honorarnih sodelavcev je po besedah Francija Trstenjaka začasna, dokler se ne izboljšajo razmere na tržišču. "Morate vedeti," dodaja Trstenjak, "da smo lani (2010; op.p.) izgubili okoli 20 odstotkov oglaševalskega denarja in donacij dobrotnikov, kar znaša med 100 in 200 tisoč evrov. Zdi se nam bolj pošteno, da ljudem vnaprej povemo, da jih ne moremo plačati."
Drugi razlog "začasnih odpuščanj" naj bi bil nov medijski zakon (pripravlja ga ministrica za kulturo Majda Širca), ki grozi, da bo ukinil radijske postaje posebnega pomena (teh je v Sloveniji okoli 20) in nepridobitne radijske postaje, takšen status pa ima edino Radio Ognjišče. To pomeni, zatrjuje Trstenjak, da bomo morali po novem plačevati oddajnike na točkah RTV Slovenija, "kar nam bo prineslo dodatnih 100 do 200 tisoč evrov. To bo grozljivka," je prepričan Franci Trstenjak.
Radio Ognjišče d.o.o. je leta 2009 zabeležilo nekaj več kot 754 tisoč evrov prihodkov in slabih 24 tisoč evrov dobička, največji zvezdnik Radia Ognjišče pa je dolgoletni spiker in urednik mladinskega programa Jure Sešek

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franci Trstenjak Alen Salihovič Izidor Šček Majda Širca jure sešek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cerkveni radio Ognjišče menda v hudi krizi: odslovili že pol honorarcev