objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 7. december 2011 ob 07:17

Nasveti Virantu. Pojdi raje v opozicijo, da ne boš končal kot Golobič
Če bi Radovan Žerjav podpisal vladno koalicijo z Jankovićem, bi Slovenska ljudska stranka skoraj zanesljivo razpadla. Proti Zoranu Jankoviću so namreč Franc Kangler, Bojan Šrot in Franc Pukšič
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Kolegij vodstva Slovenske ljudske stranke je sinoči zelo hitro in že pred napovedanim četrtkovim sestankom izvršilnega odbora stranke sporočilo medijem in javnosti, da "trenutno ni nobenih pogojev za vstop v vlado" ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Razlog naj bi bilo nasprotovanje dvigu davka na dodano vrednost, kar predvideva program Jankovićeve Pozitivne Slovenije, vendar je ta argument bolj pro forma in priložnostni izgovor za bistveno večjo in težjo politično odločitev. V resnici gre za to, da bi Slovenska ljudska stranka, če bi njen predsednik Radovan Žerjav z bodočim mandatarjem Jankovićem slučajno podpisal koalicijsko pogodbo, skoraj zanesljivo razpadla in postala "politično mrtva."
Že takoj po nedeljskih volitvah se je razvedelo, da morebitnemu vstopu v Jankovićevo vlado odločno nasprotujejo mariborski župan Franc Kangler, celjski župan Bojan Šrot in vplivni poslanec SLS ter popularni župan Destrnika Franc Pukšič. Slednji je, spomnimo, kot član parlamentarne preiskovalne komisije v prejšnjem mandatu državnega zbora preiskoval sporne nepremičninske posle družine Janković. Ker je bil Žerjav izvoljen za poslanca, je odpadel dodaten strah, da bi za vstop v Jankovićevo vlado še posebej navijal Žerjav, saj bi z morebitnim ministrskim stolčkom reševal svojo politično kariero. Toda Radovan Žerjav je na volitvah znotraj osme volilne enote dobil celo več glasov kot Pukšič, kar ga samo utrjuje na čelu SLS.
Danes točno opoldne pa se Zoran Janković, ki neverjetno hiti, dobi z Gregorjem Virantom in Janezom Šušteršičem. Tema pogovora je spet zelo jasna: vstop Državljanske liste Gregorja Viranta v Jankovićevo vlado. Še več, potem ko je odpadla Slovenska ljudska stranka, Janković nujno nujno potrebuje Viranta, sicer avtomatično ostane brez vlade, tudi če Jankovićevo vlado tako ali drugače podprejo Pahorjevi Socialni demokrati in vanjo vstopi stranka DeSUS. Po naših informacijah je ožji krog Virantove stranke pripravljen vstopiti v Jankovićevo vlado, vendar samo pod pogojem, da Janković dosledno izpolni vse njihove pogajalske zahteve. Tako programske (umik države iz gospodarstva, embargo na zviševanje davkov in priznanje problema korupcije) kot kadrovske (Virantova stranka zahteva ministrstvo za pravosodje, notranje zadeve in finance). Pri čemer naj bi minister za pravosodje in javno upravo postal Virant, minister za notranje zadeve Jani Soršak, minister za finance pa podpredsednik Virantove stranke Janez Šušteršič.
Mimogrede, po naših informacijah iz tabora Pozitivne Slovenije Janković ministrstva za finance v nobenem primeru ni pripravljen prepustiti kakšni drugi politični stranki, ker hoče imeti neposreden dostop do državne blagajne, v ožjih krogih pa pravi, da morajo predvsem čim prej zamenjati generalno direktorico davčne uprave Mojco Centa, ker želi Janković prevzeti nadzor nad davčno upravo. Spomnimo, družina Janković in njihova podjetja so predmet davčne preiskave, poleg tega Centa živi v izvenzakonski skupnosti z vidnim politikom in novopečenim poslancem Janševe SDS Andrejem Šircljem.
Ožja ekipa Virantove stranke, ki je sestankovala tudi sinoči, je po naših informacijah glede morebitnega vstopa v Jankovićevo vlado razdeljena že od ponedeljka. Marko Pavliha podpira vstop v Jankovićevo vlado, četudi vsi njihovi pogoji ne bodo izpolnjeni, saj menda še vedno računa na ministrstvo za zunanje zadeve, morda celo na funkcijo evropskega komisarja. Izpolnitev vseh pogojev pa brez popuščanja zahtevajo Rado Pezdir, Šušteršič in Soršak, češ, zdaj ali nikoli. Slišati je tudi, da naj bi vstop v Jankovićevo vlado zagovarjal še glavni logist in svetovalec Virantove stranke Leo Oblak, lastnik radijske mreže Infonet, kar pa menda ne drži. Nasprotno, Oblak naj bi predvsem opozarjal in svaril Viranta, da utegne Virantova stranka v Jankovićevi vladi doživeti usodo Golobičevega Zaresa v vladi Boruta Pahorja, torej politično smrt. Oblak je menda prepričan, da bi Gregor Golobič in njegova stranka Zares politično preživela, če leta 2008 ne bi vstopila v Pahorjevo vladno koalicijo, ampak ostala v opoziciji. Zato odhod v opozicijo Oblak svetuje tudi Gregorju Virantu.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Radovan Žerjav Franc Kangler bojan šrot Franc Pukšič Gregorjem Virantom Janezom Šušteršičem Pahorjevi Jani Soršak Mojco Centa Janševe Andrejem Šircljem marko pavliha rado pezdir Leo Oblak Golobičevega Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nasveti Virantu. Pojdi raje v opozicijo, da ne boš končal kot Golobič