objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 3. november 2011 ob 07:00

RTV blamaža. Za Anjo Tomažin je Bojan Krajnc iz BBC-ja vzel kar celo oddajo
Objavljamo dokaze. Na TV Slovenija so novo nedeljsko oddajo Ugani, kdo pride na večerjo, na skrivaj preplonkali iz britanske televizije
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj smo poročali, kako si je urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Bojan Krajnc za novo nedeljsko oddajo z Anjo Križnik Tomažin nonšalantno "sposodil" ime iz zlate holivudske filmske tradicije. Naslov oddaje je namreč povsem identičen naslovu legendarnega filma Ugani, kdo pride na večerjo, ki ga je daljnega leta 1967 režiral Stanley Kramer (glej članek Comeback).
Kmalu po objavi včerajšnjega članka pa se je izkazalo, da so Bojan Krajnc in sodelavci očitno posegli še po drznejšem plonkanju, ki mu verjetno lahko rečemo celo kraja avtorskih pravic. Več naših virov, ki se poklicno ukvarjajo s televizijsko produkcijo, nas je opozorilo, da bo nova nedeljska oddaja na prvem programu TVS čista kopija televizijske oddaje, ki so jo že pred leti predvajali na britanski televiziji BBC, z enakim naslovom Guess Who's Coming to Dinner? (Ugani, kdo pride na večerjo) in enakim konceptom, seveda vključno s skrivnim gostom. Na BBC so oddajo prvič predvajali marca 2003, namesto Anje Tomažin pa jo je tam vodila Anne Robinson (glej faksimile).
Kot dokaz, da so Krajnc in drugi ustvarjalci razvedrilnega programa novo nedeljsko oddajo res sneli z BBC-ja, prilagamo nekaj linkov: plonkanje BBC-ja prvič, drugič, tretjič in četrtič. Nihče od vodilnih na TV Slovenija, denimo direktor TVS Janez Lombergar ali odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan, v pripravah na novo oddajo niso omenili, da gre za prevzeti in tudi korektno plačani licenčni format. Slišali in prebrali smo lahko zgolj to, da Bojan Krajnc snuje novo avtorsko oddajo.
Kako se bodo televizijci izvlekli iz tega sramotnega in verjetno celo nezakonitega prevzemanja televizijskih formatov, lahko samo ugibamo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Krajnc Anjo Križnik Tomažin Stanley Kramer Anne Robinson Janez Lombergar Vanja Vardjan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

RTV blamaža. Za Anjo Tomažin je Bojan Krajnc iz BBC-ja vzel kar celo oddajo