objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 2. november 2011 ob 09:57

Maribor. Sašo Peče se je ponujal Virantu in Jankoviću, toda povsod pogorel
Štajerska scena. Milan Zver za Janšo, Jani Soršak za Viranta, Boris Sovič za Pahorja, Astrid Bah pa za Žerjava
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Aktualni evropski poslanec Milan Zver bo ključni kandidat Janševe SDS na decembrskih parlamentarnih volitvah v Mariboru. Po naših informacijah bo Zver kandidiral v dveh okrajih, vendar ne v strogem centru Maribora, kjer bo na listi SDS mariborski podžupan Tomaž Kancler. Milan Zver v štajerski prestolnici računa predvsem na svoje nemajhne zasluge v vlogi nekdanjega ministra za šolstvo in šport pri gradnji nogometnega stadiona Ljudski vrt ter obnovi prve, druge in tretje gimnazije, česar Mariborčani gotovo še niso pozabili. Po drugi strani pa tako ne bo prišlo do "velikega" volilnega dvoboja med Zverom in županom-poslancem Destrnika Francem Pukšičem, ki gre tokrat na volitve na listi Slovenske ljudske stranke. Spomnimo, Pukšič je Milanu Zveru, ko sta bila oba še člana SDS, tradicionalno "odžiral" volilni okraj, tokrat pa se je Pukšič, po novem član SLS, v intervjuju za spletni portal Siol obregnil ob Zverovo kandidaturo, češ "pred dvema letoma je obljubil, da bo pet let v evropskem parlamentu. Če bi šel katerikoli evropski poslanec danes kandidirat za državni zbor, bi bilo to zavajanje volivk in volivcev," trdi Franc Pukšič.
Zanimivo bo videti, kako se bo na parlamentarnih volitvah odrezal Tomaž Kancler. V mestni politiki je ob županu Francu Kanglerju (p)ostal precej neopažen. Mariborski volivci bodo tudi odločili, ali naj mesto poslanke dobi nekdanja medijsko znana predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba, ki bo prav tako na listi SDS.
Mimogrede, druga evropska poslanka SDS Romana Jordan Cizelj bo kandidirala v Ljubljani, enako Zofija Mazej Kukovič, ki zaradi zapletov pri ratifikaciji lizbonske pogodbe še vedno ni evropska poslanka. Oba, Zver in Cizljeva, se bosta v primeru izvolitve v državni zbor odpovedala poslanskemu mandatu v evropskem parlamentu. Sicer pa oba na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 nista bila izvoljena. Janševa SDS tudi sicer še ni imela poslanca direktno iz Maribora, ampak samo iz okoliških okrajev, denimo Jožeta Jerovška iz Slovenske Bistrice, ki bo 4. decembra poskušal ujeti svoj zadnji poslanski mandat, pred upokojitvijo.
Na Državljanski listi Gregorja Viranta bo glavno ime v štajerski prestolnici Jani Soršak, nekdanji direktor urada za varstvo konkurence. Mariborčani se ga utegnejo spomniti po njegovih vpletenosti v propadli Casino Maribor, kjer sta poslovala skupaj z Matejem Raščanom, nekdanjim lastnikom prav tako propadlega založniškega podjetja Delo Revije; ali pa po znani odločbi njegovega bivšega urada, da mora družba Delo prodati mariborski časnik Večer, ki ga je prek neznanega murskosoboškega podjetja 3lan poskušal kupiti spet - Matej Raščan, sicer Soršakova poročna priča. Gregor Virant danes prihaja v Maribor, kjer bo gost lokalne mariborske televizije RTS.
Solastnik televizije RTS in podžupan Janez Ujčič pa si izvolitev v državni zbor obeta na listi stranke DeSUS. Možnosti za izvolitev so realne, DeSUS je v Mariboru kar močan, še največje težave Ujčiču in njegovemu imidžu povzroča katastrofalna finančna situacija na njegovi televiziji, kjer so zaposleni in honorarci pred nekaj dnevi komaj dobili plače ali honorarje za mesec april. Po nekaterih ocenah naj bi televizija RTS po novem letu počasni ugasnila ali pa se vsaj pošteno skrčila, je slišati na mariborski medijski sceni.
Na listi Pahorjevih Socialnih demokratov se bo spet pojavil nekdanji mariborski župan in bivši slovenski veleposlanik v Izraelu Boris Sovič, trenutno "poslovodeči" direktorata za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve. Bilo je predvideno, da ga Pahorjeva vlada imenuje za direktorja, vendar je to preprečila izglasovana nezaupnica premierju Pahorju in padec vlade, vlada, ki opravlja tekoče posle, pa ne more več odločati o pomembnejših kadrovskih zadevah. Nekateri zdaj krivijo ministra Samuela Žbogarja, da je pri Soviču "zamudil". Kakorkoli, Sovič naj bi kandidiral v dveh mariborskih okrajih, vendar, kot pravijo naši viri, gre za okraje, ki so za Socialne demokrate neizvoljivi, kar pomeni, da naj bi Sovič bolj zbiral glasove za stranko, sicer pa namerava poklicno kariero nadaljevati v diplomaciji. Drugače pa je situacija za mariborske Socialne demokrate precej kritična; namesto dosedanjih treh poslancev bo Pahorjeva stranka na decembrskih volitvah najverjetneje dobila samo enega.
Nek drug "velik dvoboj" pa se obeta znotraj LDS. Tomaž Orešič, ki je na lanskih lokalnih volitvah na listi stranke Katarine Kresal poskušal postati župan Maribora, septembra letos pa minister za gospodarstvo, se bo na skorajšnjih volitvah poskušal prebiti med poslance. Toda znotraj mariborske volilne enote bo moral najmanj premagati Ljuba Germiča, tradicionalnega poslanca LDS iz Ruš, ki je za nameček postal še predsednik državnega zbora. No, liberalnim demokratom , sodeč po vseh anketah javnega mnenja, itak ne bo uspel preboj čez 4-odstotni parlamentarni prag.
Posebna uganka so kandidati mariborske Liste Zorana Jankovića, Pozitivne Slovenije. Spomnimo, na ustanovnem kongresu Jankovićeve stranke v ljubljanskem Kinu Šiška, se je od "znanih" Mariborčanov pojavil samo Drago Petek, manj znani brat nekdanjega poslanca LDS Milana Petka. Drago Petek je sicer predsednik društva mariborskih gospodarstvenikov, vendar velja za ne preveč uspešnega lokalnega poslovneža, zato si ljubljanski župan Janković, ki v Mariboru že tako ali tako nima posebnih možnosti za uspeh, z Dragom Petkom ne bo mogel kaj prida pomagati. Jankoviću se je ponujal tudi nekdanji poslanec in predsednik stranke Lipa Sašo Peče. Po naših zanesljivih informacijah je bil Peče zaradi tega pred kratkim tudi pri nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, avtorju projekta Janković, vendar Jani Moederndorfer, ljubljanski podžupan in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Jankovićeve Pozitivne Slovenije, zanika govorice, da bo Peče njihov glavni mariborski adut.
"Nekdo spet samo govori govorice," zatrjuje Jani Moederndorfer, in hkrati pravi, da Janković kandidatov za Maribor še nima. Kakorkoli, Peče naj bi Jankoviću menda ponujal nekakšno "infrastrukturo" Lipe in svojo verbalno sposobnost na televizijskih soočenjih.
Toda pozor, naši viri iz štaba Gregorja Viranta pripovedujejo, da se je Sašo Peče ponujal tudi Virantu. Do njega je hotel priti prek Marka Pavlihe, člana ožjega vodstva Virantove stranke (Pavliha in Peče se poznata še iz državnega zbora), vendar je Virant Pečetovo po ponudbo takoj zavrnil.
Pečetov nekdanji kolega, še en "lipek" Boštjan Zagorac, ki je po odhodu iz Lipe vstopil v LDS (takrat je izjavil, da si je vedno želel postati član LDS), v zadnjem času pa se je preko poslanca stranke Zares Tadeja Slapnika približal Golobičevi stranki, se je prav tako ponujal Virantovi stranki. Toda Virant pravi, da za kandidaturo Boštjana Zagorca ni nobenih možnosti.
Kaj pa Radovan Žerjav in Slovenska ljudska stranka? Njihov glavni adut bo temnolaska Astrid Bah, novopečena podžupanja, ki je bila na lanskih lokalnih volitvah v mestni svet izvoljena na Kanglerjevi Županovi listi. Kangler, član SLS, pa naj bi na volitvah podprl Slovensko ljudsko stranko in Janšo za mandatarja.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
milan zver Janševe Tomaž Kancler Francem Pukšičem Francu Kanglerju Katja Šoba Romana Jordan Cizelj Zofija Mazej Kukovič Jožeta Jerovška Gregorja Viranta Jani Soršak Matejem Raščanom Janez Ujčič Pahorjevih boris sovič Samuela Žbogarja Tomaž Orešič Ljuba Germiča Drago Petek Milana Petka Sašo Peče Milanu Kučanu Jani Moederndorfer Marka Pavlihe Boštjan Zagorac Tadeja Slapnika Golobičevi Astrid Bah

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Maribor. Sašo Peče se je ponujal Virantu in Jankoviću, toda povsod pogorel