objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 29. september 2011 ob 11:11

Menda bo jasno v ponedeljek. Bo Janković dokazal, da ni reva in si upa?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vodilni uradniki ljubljanske mestne občine se bodo jutri in soboto zbrali v Begunjah na posebnem dvodnevnem "team buildingu". Vabi sam šef, ljubljanski župan Zoran Janković, zbor pa je ob osmi uri zjutraj v Tivoliju. Takoj v ponedeljek pa naj bi Janković slovenski javnosti sporočil svojo odločitev, ali gre na predčasne volitve. Po nekaterih informacijah naj bi odločitev že sprejel, menda v torek popoldne, torej (kakor) da gre!
Na volitve naj bi se - po oceni revije Mladina - zadnji "up levice" podal s svojo listo (poleg znanih in preverjenih Jankovićevih obrazov naj bi listo okrepila vsaj še strokovnjakinja javnega nastopanja Marta Kos Marko in nekdanji minister za finance ter dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor), čeprav nekateri razlagajo, da naj bi se Jankovićeva lista že pred volitvami koalicijsko povezala s stranko DeSUS. To menda forsira Jankovićev mestni svetnik in nesojeni poslanec DeSUS-a Mitja Meršol.
"Hm, to je pa to," cinično komentirajo nekateri drugi sogovorniki na politični levici, "združeni pohlepni, toda nesposobni Desusovci, in pohlepen, toda sposoben Janković, to je ubijajoča kombinacija."
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pravi, da sta se z Jankovićem konec avgusta dobila na kavi, ker je hotel (Erjavec; op.p.) izvedeti, ali držijo navedbe na našem portalu, da je Janković pripravljen "prevzeti" levico, če Erjavec ne bo več šef DeSUS-a (glej članek Karl Erjavec suvereno). Sicer pa, tako Erjavec, Janković je močan v Ljubljani, mi pa drugje, izven Ljubljane, povezava med Jankovićem in stranko DeSUS je zmagovita kombinacija. Takrat, ob tisti kavi, se je Janković, kar zadeva mandatarstvo, zdel Erjavcu še neodločen.
Toda pred usodno odločitvijo ima Zoran Janković vsaj dve hudi težavi.
Prvič, na sceni so zaokrožile težko preverljive informacije o nekaj mesecev trajajočem davčnem pregledu transakcijskih računov in poslovanja njegovega mlajšega sina Jureta Jankovića, ki naj bi ga inšpektorji Dursa razširili tudi na očeta-župana-politika Zorana Jankovića.
Navajam, kar sem slišal iz različnih virov, dokazov (še) ni. Šlo naj bi za pretakanje milijonov evrov na Ciper in nazaj, Jure Janković naj bi samo preko kreditnih kartic trošil do 12 tisoč evrov mesečno. Viri pravijo, da gre za tempirano bombo, afero, ki je definitivno ne more preživeti noben politik. Tega naj bi se zavedal tudi Zoran Janković, zato ni malo tistih, ki so trdno prepričani, da se Janković še kako boji svoje ranljivosti in zaradi tega ne bo tvegal "državnega" volilnega spopada ter naskoka na premierski stolček.
Zoran Janković naj bi to izvedel ravno na dan nedavne otvoritve Kristalne palače v BTC, po novem najvišje stolpnice v državi, kjer je bil res strašno slabe volje, njegov (predvolilni) nagovor na ploščadi palače, poleg predsednika uprave BTC Jožeta Mermala, pa spada v smetišnico bolj primitivnih političnih nastopov. Po tem razkritju naj bi Janković pohitel z intervjujem za Nedelo, kjer je spet zagotovil, da ga premierski stolček ne zanima. Nenavadno živčnost, zadirčnost in banalno prepirljivost nekoč vedno široko nasmejanega šefa uprave Mercatorja po novem zaznavajo na vsakem koraku, vzrok temu pa zanesljivo niso samo blamažne betonske razpoke na Kongresnem trgu sredi prestolnice, čeprav le-te po svoje simbolično odslikavajo dvomljivo uspešnost in prezadolženost Jankovićevih gradbenih mega projektov.
In drugič. Zoper Jankovićev nastop na volitvah se še najbolj zmrdujejo na levici. Logično, upravičeno se bojijo kanibalizma, morda še najmanj Socialni demokrati, zaradi nekoliko trdnejše strankarske zgradbe. Pri tem je zanimivo, da so proti Jankoviću predvsem vodilni politiki SD, ki pa hkrati hočeš-nočeš priznavajo, da bi Jankovića njihova volilna baza sprejela. Po drugi strani bo Janković s svojo listo najverjetneje do konca pomalical Zares in LDS.
Ideja, da naj bi Zoran Janković postal zadnji up in lider levice, menda ne diši niti predsedniku republike Danilo Türku. Verjetno zato, ker prejkone ve, da kako se je z Jankovićem težko pogovarjati in še težje sodelovati.
Mimogrede, celo pripadniki Nevidne moči, famoznega domnevnega gejevskega omrežja, sodeč po anonimki insajderja, ki že nekaj dni kroži po spletu, Zorana Jankovića ne marajo, češ, on za to omrežje "nikoli ni bil prava izbira." Menda zato, ker javno izraža simpatije z istospolno usmerjenimi, v zasebnih družbah pa o njih, tako anonimka, govori "zelo zaničljivo".
V igri je sicer ogromno različic, kako naj bi Zoran Janković sploh nastopil na decembrskih volitvah. Govori se, denimo, da naj bi se njegova lista pojavila samo v dveh ljubljanskih volilnih enotah, kar bi naj bi bilo čisto dovolj, da pridejo v državni zbor. Janković v pogovorih s politiki še razlaga o nekakšni trdnih zavezi, ki bi jo morale podpisati vse stranke levice, če bi njega hoteli za mandatarja. Češ, on že ne bo predsednik vlade samo na papirju.
Kakorkoli, v ponedeljek bo jasno, ali Zoran Janković po vsem tem premore dovolj političnega in osebnega poguma, da pojde na volitve.
Bo ljubljanski župan dokazal, da ni reva in si upa?!
(Bojan Požar)

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Marta Kos Marko dušan mramor Mitja Meršol karl erjavec Jureta Jankovića Jožeta Mermala Danilo Türku (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Menda bo jasno v ponedeljek. Bo Janković dokazal, da ni reva in si upa?!