objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 21. september 2011 ob 07:01

Rad bi videl esemes, ki ga je Kučan sinoči poslal Pahorju. Če ga sploh je?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

36 za, 51 proti. Predsednik padle vlade "dobrih namenov" Borut Pahor je včeraj dopoldne v državni zbor priromal po zaupnico, ampak nekaj sekund pred šesto uro zvečer je namesto zaupnice dobil - zaušnico.
Že bežen pogled na rezultat glasovanja kaže, da bi Pahor zaupnico gladko dobil, če mu nož v hrbet ne bi zabodla njegova dva nekdanja koalicijska partnerja, Gregor Golobič in Karl Erjavec. Z minimalno, vendar pomembno razliko. Če so starejši gospodje iz DeSUS-a Boruta Pahorja med debato vsaj gentlemensko šparali, so se poslanci Zaresa razkrili kot Pahorjevi smrtni sovražniki. Zato je Pahor z besedo termiti najverjetneje mislil prav na Zares.
Najprej, Pahorjev čustveni uvodni nagovor poslankam in poslancem državnega zbora je bil precejšnje razočaranje. Zanesljivo eden od najslabših Pahorjevih govorov doslej, kar je verjetno posledica dejstva, da je premier vnaprej vedel, da je bitka izgubljena. To je vedel tudi zato, ker je po svoje mojster državnozborske kombinatorike. Na koncu pa se je poslovil čustveno.
Zmago Jelinčič Plemeniti te vlade ni mogel podpreti. Ne samo, da se po aretaciji in sojenju poslancu Srečku Prijatelju v javnem mnenju še vedno ni stabiliziral, Jelinčičeva edina volilna baza so protestni glasovi. Volivci, ki so proti vladi, kakršnikoli. Teh tudi Jelinčič ne sme razočarati.
Če poslanci stranke DeSUS ne bi glasovali proti, bi Karl Erjavec izgubil vso kredibilnost. Če ne že vseh pet, je moral Erjavec zagotoviti vsaj štiri glasove. No, tokrat mu jih je uspelo vseh pet.
Pri stranki Zares in zagrenjenemu ciniku ter po Wikileaksu "dolgoveznemu politiku" Gregorju Golobiču je na dan privrelo vso sovraštvo do Boruta Pahorja. Odnosi znotraj (prej) vladnega levega trojčka so se zdaj razgalili na odprti sceni. Robotizirana predsednica LDS Katarina Kresal, ki jo je Pahor "pokrival" do zadnjega, podobno kot Golobiča (vsak sociolog ve pojasniti, kako se je usodni prelom Pahorjeve vlade zgodil ob aferama Baričevič in Ultra, ključnima aferama tega mandata), ni zmogla niti toliko osebne kolegialnosti in dostojanstva, da bi čez dan prišla v državni zbor. Golobiča pa značajsko sramotno ni bilo v dvorani, ko je Pahor imel uvodni govor.
Fakti bruti. Pahorjeve vlade ni odnesla opozicija. Nenazadnje in bizarno, toliko komplimentov, ki so jih opozicijski poslanci včeraj prodajali Pahorju, premier že dolgo ni slišal v državnem zboru. Ne, famozni levi trojček se je žalostno in simptomatično utopil v totalni shizofreniji lastnih politično-osebnih razmerij.
Res, rad bi videl esemes, ki ga je Milan Kučan včeraj zvečer poslal nekdanjemu kolegu Borutu Pahorju. Če mu je sploh karkoli poslal?!
Toda sinoči v državnem zboru, ob neposrednem prenosu padca Pahorjeve vlade, se ni sesula samo politična levica. Dogaja se veliko več, odvija se namreč zadnja plenilska faza brutalne slovenske tranzicije.
Pravkar teče prodaja večinskega dela Mercatorja. Prodaja se skoraj četrtina Petrola. Spet se dokapitalizira Nova ljubljanska banka, prodajata se Abanka Vipa in Banka Celje. Adria Airways s konverzijo dolgov dobiva nove lastnike, banke napovedujejo prodajo Pivovarne Laško, ruski tajkuni kupujejo mariborske hotele, išče se način in denar za drugi tir do Divače, to naj bi stalo 700 milijonov evrov. Razvpiti milijardni Teš6 iz rdečih revirjev gre naprej. Menda se prodaja tudi Zavarovalnica Triglav. Elektronsko cestninjenje naj bi bilo preko Darsa prilagojeno za točno določenega avstrijskega ponudnika, gradbinci so v glavnem že propadli, Slovenske železnice so brez pravega vodstva...
Borut Jamnik, pronicljivi predsednik uprave kapitalske družbe, po mnenju številnih insajderjev siva eminenca tega slovenskega new deala, se pred novo vlado umika v novo komponirano Modro zavarovalnico.
Nepravna država je tragikomično izbruhnila celo na medijskem področju. Ameriški lastniki Pop TV nove programe "rolajo" kar brez odločbe ministrstva za kulturo, zaradi monopola na oglaševalskem trgu je Pop TV tudi v postopku pred uradom za varstvo konkurence. Kolumnist Marko Crnkovič dramatično napoveduje več sto brezposelnih novinarjev, mediji sumljivo ugašajo.
Včeraj ob 18.00 se je dodobra stresel tudi pravosodni in policijski establišment. Komaj je odšla ministrica za notranje zadeve in afera na dveh nogah Katarina Kresal, že so se našle priče na policiji, ki javno govorijo o kriminalu in lopovščini pri najetju stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (glej rubriko Zvezde&izjave). Minister za pravosodje Aleš Zalar in njegova "tiha naveza" pakira kovčke, na policiji, tožilstvu in sodišču že danes mrzlično ugibajo, kdo bodo njihovi novi šefi. Spomnimo na govorice, generalni direktor policije Janko Goršek menda že nekaj časa greje kljuke urada predsednika države.
Kdo stoji za novimi kupci slovenskih podjetij, kam bodo šle provizije v milijonih evrov? Raznorazni Senice, Zemljariči, Pogačarji in oglaševalske agencije tipa Publikum so fantastično prilagodljiva bitja. Zdaj bodo izumljali nove in nove ideje, kako rekonstruirati tako imenovano kaviar levico. Hja, pa ja ne bodo dopustili, da gredo vsi ti njihovi milijonski zaslužki rakom žvižgat.
Če bo kdorkoli iskal novega mandatarja, nekakšno "prepričljivo ime," se bo to dogajalo samo na liniji Golobič-Kučan-Danilo Türk.
Je v igri Zoran Janković? Ne več. Zakaj, o tem pa v prihodnjih dneh.
No, predsednik Türk se predčasno že vrača iz New Yorka, da bo ja zraven, ko se bo začela igrati nova runda. Čeprav bi sam veliko raje, verjemite, v palači Združenih narodov ob East Riverju, sanjal svoje svetovne ambicije...
(Bojan Požar)
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Gregor Golobič karl erjavec Zmago Jelinčič Plemeniti Srečku Prijatelju Katarina Kresal Milan Kučan borut jamnik marko crnkovič Aleš Zalar Janko Goršek Danilo Türk zoran janković (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rad bi videl esemes, ki ga je Kučan sinoči poslal Pahorju. Če ga sploh je?!