objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 28. avgust 2011 ob 14:26

Patria, dokumenti. Strogo zaupno. Branka Zobec Hrastar še vedno tožilka?!
Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je razvpito zadevo Patria prevzel od višje tožilke Branke Zobec Hrastar, naj bi obtožni predlog zoper Janeza Janšo & Co. vendarle nekoliko popravil
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nekaj dni pred začetkom sojenja v razvpiti zadevi Patria na dan prihaja finska dokumentacija, ki aferi Patria daje nove, drugačne dimenzije. Gre za tri dokumente posebnega načrta vodstva finske Patrie (vsi imajo oznako strogo zaupno), ki naj bi jih že dlje časa poznali ali imeli tudi nekateri drugi slovenski mediji, vendar jih doslej niso objavili. Zakaj, lahko samo ugibamo.
Spomnimo, leta 2004 je vodstvo finske Patrie ugotovilo, da je tedanja slovenska vlada pod vodstvom Toneta Ropa sprejela sklep o nabavi osemkolesnikov (135) za potrebe slovenske vojske. Odločitev vlade je v državnem zboru potrdila še Ropova parlamentarna koalicija, Slovenija pa je z osemkolesniki opremljene enote naše vojske verificirala tudi pri zvezi Nato.
Reijo Niittynen, eden od vodilnih uslužbencev Patrie, je s pomočjo avstrijskega poslovneža in lobista Wolfganga Riedla začel sestavljati poseben načrt, kako priti do velikega orožarskega posla v Sloveniji. Prvi osnutek je nastal že leta 2004, nato pa je dokument, glede na informacije, ki mu jih je dostavljal Riedl, sproti dopolnjeval.
Dokument z naslovom "Influental Matrix, Slo project," z datumom 2. julij 2005 (glej faksimile), razkriva oceno finske Patrie o domnevnem vplivu njihovih lobistov na ministrstvo za obrambo, generalni štab slovenske vojske, predsednika države, predsednika vlade in celo na slovensko katoliško cerkev. Štajerski, nemški, kanadski in avstrijski poslovnež Walter Wolf naj bi tako "pokril" predsednika države (takrat je bil to pokojni Janez Drnovšek), predsednika vlade (v naslednjem dokumentu je kot predsednik vlade napisan Tone Rop, hkrati pa piše, da je predsednik vlade po volitvah Janez Janša; glej faksimile), lokalno industrijo in ministrstvo za obrambo. Slikar Jure Jurček Cekuta je postal zadolžen za projektni tim na obrambnem ministrstvu in štab slovenske vojske. Finska uradna politika (Patria je namreč finsko državno podjetje) pa naj bi neposredno in prek ljubljanskega veleposlaništva lobirala pri predsedniku države in slovenski industriji.
V tretjem dokumentu, ki ga danes objavljamo, Reijo Niittynen navaja "hude zveze" slikarja Cekute, naj bi očitno pokrival praktično celoten bivši in današnji slovenski politični vrh (glej faksimile v galeriji slik).
No, dokumenti so zanimivi tudi zato, ker pričajo o bizarnem finskem nepoznavanju razmer v Sloveniji, saj vodstvo Patrie še julija leta 2005, torej deset mesecev po slovenskih parlamentarnih volitvah, ni dobro vedelo, kdo je aktualni slovenski premier. Vse kaže, da jih je tovrstno nepoznavanje delalo povsem odvisne od lobistov, kjer je bil Wolgang Riedl po vsem sodeč najspretnejši in je svoje povezave preko Walterja Wolfa (Riedl in Wolf sta se poznala in sodelovala že dlje časa) prodajal kot vsemogočne; tako si je Avstrijec Riedl tudi fino zviševal posredniško ceno.
Glede na vlogo Jureta Cekute v finskih dokumentih je skrajno nenavadno, da slikar Cekuta ni med kopico obtoženih (Janez Janša, Jože Zagožen, Walter Wolf, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič), zoper katere se na podlagi obtožnega predloga višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar čez sedem dni (5. septembra) začenja glavna obravnava na ljubljanskem okrožnem sodišču. Podobno velja tudi za Petra Zupana, brigadirja slovenske vojske, ki je na ministrstvu za obrambo skrbel za logistiko, oba pa so kriminalisti v zadevi Patria kazensko ovadili. Za slikarja Cekuto je namreč že dokazano, da je od Patrie dejansko dobival denar, enako za Wolfa, ne pa tudi za ostale obtožene v omenjenem procesu. Tožilka Branka Zobec Hrastar pa je Cekuto in Zupana izvzela iz obtožnega predloga zoper Janšo in druge, saj naj bi se, kot pravijo nekateri, pripravljajo zastaranje postopka zoper Cekuto in Zupana. Menda zato, da se ju reši. Cekuta velja za starega znanca vodilnih ljudi pri orožarskih poslih še iz preteklih let, zato naj bi ga zdaj zaščitili. Tudi ni znano, da bi državno tožilstvo in policija zaslišala bivšega premiera Toneta Ropa, ki je v famozni finski "matrici vpliva" zabeležen pred Janezom Janšo ...
Janšev odvetnik Franci Matoz je za Slovensko tiskovno agencijo včeraj dejal, da določena dejstva kažejo na to, da bi bila lahko ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek, ki sodi v aferi Patria, pristranska. Janez Janša naj bi namreč razpolagal z dejstvi, da je sodnica Klajnškova sodelovala na seminarju, kjer je bil med drugimi podajalec informacij tudi nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, eden od glavnih akterjev afere Patria. Kos je na tem seminarju govoril o korupciji, omenjena je bila tudi Patria, in po oceni odvetnika Matoza to lahko objektivno vzbuja dvom njegove stranke v nepristranskost sojenja.
Zanimive govorice prihajajo tudi iz državnega tožilstva. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je namesto Branke Zobec Hrastar prevzel zadevo Patria, naj bi pripravljal spremembe (modifikacijo) obtožnega predloga, pravijo naši viri iz tožilstva. Za kakšne spremembe obtožnega predloga naj bi šlo, se še ne ve, bo pa "vsekakor moral nekje dodati vsaj glagole, da se tožilstvo na procesu ne bo osramotilo," cinično dodajajo isti viri. Nenavadno je tudi, da Branka Zobec Hrastar - vsaj po naših informacijah - na tožilstvu še vedno ni dala uradne odpovedi, prav tako na odvetniško zbornico še vedno ni vložila prošnje za podelitev odvetniške licence. Zato se na tožilstvu nekateri sprašujejo, na kakšni podlagi je generalni državni tožilec Zvonko Fišer zadevo Patria odvzel Branki Zobec Hrastar in jo predal Andreju Ferlincu, če višja državna tožilka Zobec Hrastarjeva tožilske službe še ni odpovedala.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Toneta Ropa Reijo Niittynen Wolfganga Riedla Walter Wolf Janez Drnovšek Janez Janša Jure Jurček Cekuta Janez Janša Jože Zagožen Walter Wolf Ivan Črnkovič anton krkovič Branke Zobec Hrastar Petra Zupana Franci Matoz Barbara Klajnšek Drago Kos Andrej Ferlinc Zvonko Fišer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Patria, dokumenti. Strogo zaupno. Branka Zobec Hrastar še vedno tožilka?!