objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 26. avgust 2011 ob 07:00

Zlom preiskave afere Baričevič?! Tožilstvo nad policista, ki je vodil ogled
Državno tožilstvo je na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog zoper policijskega funkcionarja Dušana Mikolčeviča, ki je vodil kriminalistični ogled in začetek preiskave na Oražnovi ulici
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vrhovno državno tožilstvo je 28. junija letos na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog zoper policijskega funkcionarja Dušana Mikolčeviča zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Gre za policista, ki je 2. februarja 2010 vodil ogled in preiskavo ob smrti zdravnika Saša Baričeviča v njegovi vili na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer se je začela najbolj razvpita afera v zgodovini samostojne Slovenije.
Po naših informacijah državno tožilstvo policistu Mikolčeviču očita predvsem nezavarovanje nekaterih ključnih dokazov, na katere je bil celo opozorjen, januarja letos pa so jih med ponovnim ogledom Baričevičeve vile odkrili preiskovalci specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu. Obtožni predlog na desetih tipkanih straneh je po naših informacijah spisala državna tožilka Dragica Kotnik, šefinja specializiranega oddelka. Na tožilstvu naj bi sicer sprva nameravali Mikolčeviča obtožiti zlorabe položaja, vendar so se na koncu odločili za nevestno delo. Informacij, povezanih z vloženim obtožnim predlogom, na državnem tožilstvu včeraj niso komentirali.
Vložitev obtožnega predloga pa nam je potrdila predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, vendar tudi ona o podrobnostih ničesar. "Obtožni predlog je še v fazi preizkusa in osumljencu še ni bil vročen, zato sodišče podrobnejših informacij o kaznivem dejanju, ki se osumljencu očita, ne more podati. Glede na to, da še ni znano, ali bo glavna obravnava v predmetni zadevi razpisana, je vprašanje o tem, kdaj bo prvi narok, preuranjeno," pravi Vesna Pavlič Pivk. Dušanu Mikolčeviču po 258. členu kazenskega zakona grozi denarna kazen ali zapor do enega leta.
Če bo dolgoletnemu in izkušenemu policijskemu funkcionarju Dušanu Mikolčeviču nevestno delo na koncu tudi dokazano, to pomeni zlom preiskave in "veliki pok" v aferi Baričevič. Dokazano "nevestna" policijska preiskava v Baričevičevi vili bi namreč stvari obrnila povsem na glavo. Spomnimo, generalni direktor policije Janko Goršek in vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj sta se doslej nič kolikokrat javno prisegala, da je bilo policijsko delo v tej aferi opravljeno brez napake.
Po naših informacijah je državno tožilstvo junija tudi zavrglo kazensko ovadbo zoper policista, ki je posnel razvpito sporno fotografijo mrtvega Baričeviča.
Kmalu po objavi članka so nam navedene informacije potrdili tudi na državnem tožilstvo. Iz specializiranega oddelka Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala sporočajo, da so "na okrajno sodišče v Ljubljani vložili obtožni predlog, opr. št. Kt-SO(0)-96/11-KD z dne 22.6.2011, zoper policista Dušana Mikolčeviča in Aleša Conradija, zoper vsakega zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 258. členu  Kazenskega zakonika (KZ-1)."
"Prav tako potrjujemo," pravijo v skupini, "da je pristojna državna tožilka Specializiranega oddelka s sklepom z dne 23.6.2011 zavrgla kazensko ovadbo policista SO, vloženo zoper pet osumljenih oseb, zoper vsakega zaradi kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja po 2. in 1. odstavku 138. člena KZ-1."

Odmev
V policiji smo zaradi odprtih vprašanj v javnosti podrobno preverili celotno preiskavo omenjenega primera. Vse dosedanje ugotovitve so potrdile, da v preiskavi ni bilo storjenih strokovnih napak, ki bi vplivale na epilog omenjene zadeve, s čimer pa zaradi različnih interesov očitno niso vsi zadovoljni. S podajo obtožnega predloga zoper kriminalista, ki je opravljal ogled, nas Specializiran oddelek pri Vrhovnem državnem tožilstvu do sedaj ni uradno obvestil, niti nismo bili seznanjeni s podrobnostmi preiskave, ki so jo vodili. Če bi Specializiran oddelek od policije zahteval kakršna koli pojasnila glede omenjene zadeve, bi jim le ta korektno posredovali, saj je v našem interesu, da se odpravijo dvomi v naše delo. To se ni zgodilo in tako policija ne pozna temeljev za takšen obtožni predlog.
Glede na naše ugotovitve o korektnosti te preiskave kriminalistu že nudimo vso potrebno pravno zaščito v postopku zoper njega z upanjem, da se bodo v morebitnem sodnem postopku razjasnili sumi, ki jih tožilstvo očita kriminalistu in ocenila korektnost in strokovnost dela specializiranega oddelka v tem primeru.
Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dušana Mikolčeviča Saša Baričeviča Dragica Kotnik Vesna Pavlič Pivk Janko Goršek Branko Japelj Aleša Conradija Odmev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zlom preiskave afere Baričevič?! Tožilstvo nad policista, ki je vodil ogled