objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 16. avgust 2011 ob 14:22

Poslovna mreža Toneta Ropa. Štiri kazenske ovadbe zaradi afere Komenda
Sporna prodaja deleža Poslovne cone Komenda za 2.3 milijona evrov že pod lupo Nacionalnega preiskovalnega urada
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših zanesljivih informacijah naj bi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada že preiskovali sporno prodajo 8-odstotnega lastniškega deleža podjetja Candor d.o.o. v Poslovni coni Komenda, ki ga je za 2,3 milijona evrov kupila sama PC Komenda, ta pa je v večinski lasti občine Komenda. Posel naj bi se odvil pod patronatom župana Tomaža Drolca.
Na policijo oziroma NPU naj bi prišle štiri kazenske ovadbe, tri anonimne, eno pa naj bi podal nadzorni odbor občine Komenda, ki ga vodi Milena Bremšak. Šlo naj bi hude obtožbe koruptivnih dejanj, ponarejanja listin in negospodarnega ravnavnja z občinskim premoženjem. Naši viri trdijo, da NPU izvaja obsežno mednarodno preiskavo, saj se lastništvo družbe Candor razteza do poštnega nabiralnika Washington Investments LLC v ameriškem Wyomingu, o čemer smo na našem portalu pisali že septembra 2009 (glej članek Zakulisje boja za Pošto. Za Rekarja lobira Rop pri Lahovniku).
Zdajšnja lastnika famoznega Candorja sta nekdanji predsednik upravnega odbora odškodninske družbe Goran Bizjak in podjetnik Branko Plešinac, toda sledi naj bi vodile do nekdanjega predsednika vlade in bivšega poslanca Socialnih demokratov Toneta Ropa, ki je od avgusta lani podpredsednik Evropske investicijske banke v Luksemburgu. Bizjak je že od nekdaj veljal za izraziti Ropov kader, medtem ko je Plešinac tesen prijatelj bivšega politika. Tako naj bi po navedbah nekaterih virov šlo za razkrinkanje "poslovnega mreže" Toneta Ropa, ki jo poleg njega sestavljajo še Goran Bizjak, Branko Plešinac in slovenski poslovnež v Pragi Tomaž Šubotič. Slednji, denimo, je v treh letih iz Poslovne cone Komenda na račun svojega podjetja Intertrade CS v Pragi prejel 246 tisoč evrov za poslovno svetovanje. Mimogrede, Subotiča posamezni novinarji omenjajo kot enega izmed kandidatov za premiera, če bi na volitvah slučajno zmagala stranka DeSUS, kot napoveduje Karl Erjavec.
Napovedi naših virov, ki naj bi zadeve bolje poznali, so izjemno dramatične. Rop bi lahko doživel celo usodo padlega hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja, v najboljšem primeru pa naj bi "visela" njegova služba v evropski banki. Kjer so Ropu, zanimivo, pred kratkim dodali še pristojnost za Ukrajino in Belorusijo (kar nam je Tone Rop potrdil sam), prej pa je bil zadolžen "samo" za Bolgarijo, Poljsko Češko, Slovaško, Madžarsko in Slovenijo.
Nekateri mediji danes poročajo, da se je zadolženo podjetje Candor s prodajo 8-odstotnega lastniškega deleža Poslovne cone Komenda rešilo milijonskih dolgov do ljubljanske Factor banke, PC Komenda pa je Candorju, poleg že omenjenih 2,3 milijona evrov kupnine, dala tudi več kot pol milijona evrov vredno zemljišče. No, podjetje Candor je v lasti zadržalo še okoli dvanajst odstotkov Poslovne Cone Komenda.
Na komentar policije oziroma Nacionalnega preiskovalnega urada še čakamo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaža Drolca Milena Bremšak Goran Bizjak Branko Plešinac Toneta Ropa Tomaž Subotič Karl Erjavec Iva Sanaderja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Poslovna mreža Toneta Ropa. Štiri kazenske ovadbe zaradi afere Komenda