objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 8. junij 2011 ob 07:12

Afera NPU. Za policijo Kresalova nedolžna, tožilstvo se s tem ne strinja
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpita afera NPU se za ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal vedno bolj zapleta. Le nekaj tednov nas še loči od javnega razkritja revizijskega poročila računskega sodišča o spornem najemu stavbe za potrebe Nacionalenga preiskovalnega urada na Dimičevi 16, ki jo je Kresalova najela od družinskega prijatelja Igorja Jurija Pogačarja. Spomnimo, že pred slabima dvema mesecem smo na podlagi pripovedovanj naših virov zapisali, da je revizijsko poročilo za Kresalovo "uničujoče," kar zdaj potrjujejo tudi najnovejše navedbe drugih medijev.
Mimogrede, na tako imenovani razčiščevalni sestanek na računskem sodišču, ki je bil 23. maja, je osebno prišla Katarina Kresal. Sestanek s Kresalovo je vodil pristojni vrhovni državni revizor Kristijan Petrovič.
Zdaj pa pozor. Skupinica treh kriminalistov Policijske uprave Ljubljana, ki je preiskovala domnevna kazniva dejanja pri najemu stavbe NPU in posledično svojo šefinjo, ministrico za notranje zadeve Kresalovo, naj bi pred dnevi zaključila preiskavo in ugotovila, da sumov kaznivega dejanja ni. Toda okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, vodja posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala, naj bi poročilo, ki ga je podpisala ljubljanska kriminalistka iz omenjene skupine, vrnila kriminalistom, da ga dopolnijo z dodatnimi preiskovalnimi dejanji, pravijo naši viri blizu tožilstva. Policija torej meni, da je Kresalova pri aferi NPU nedolžna, državno tožilstvo pa - vsaj zaenkrat - očitno misli nekoliko drugače. Za osvežitev spomina: v eni od nedavnih oddaj Pogledi Slovenije na TV Slovenija se je Kresalova pohvalila, kako ta skupinica ljubljanskih kriminalistov deluje povsem neodvisno.
Državno tožilstvo po navedbah naših virov obravnava tudi sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, kar je spet povezano s Kresalovo in zloglasno afero Baričevič. Gre za sum, menda na podlagi kazenske ovadbe, da naj bi policija ponaredila potni nalog policista iz urada za varnost in zaščito, ki je lani februarja, takoj po smrti zdravnika Saša Baričeviča, spremljal Katarino Kresal in odvetnika Mira Senico v mondeno švicarsko smučarsko središče St. Moritz. Primer je po naših informacijah v rokah višje državne tožilke Dragice Kotnik, šefinje specializiranega oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu.
Iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala so nam pojasnili, da primer NPU ne obravnava skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, niti okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ampak okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Kar zadeva naše informacije o primeru suma ponarejanja policijskega potnega naloga, pa sporočajo, da o morebitnih predkazenskih postopkih javnosti ne obveščajo. Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija nam je dejal, da policija o tem ni bila obveščena. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Tamara Gregorčič nam je prav tako sporočila, da "morebitnih in odprtih predkazenskih postopkov ne komentirajo in o tem javnosti ne obveščajo."
Komentar Katarine Kresal še čakamo, odziv Policijske uprave Ljubljana pa v celoti objavljamo v nadaljevanju članka.

Odmev
Policija še vedno vodi preiskavo v primeru najema stavbe na Dimičevi
Avtor v svojem članku navaja, da je skupina kriminalistov Policijske uprave Ljubljana zaključila preiskavo v zvezi s postopki o najemu prostorov za potrebe policije v Dimičevi ulici v Ljubljani in da ni ugotovila sumov kaznivih dejanj.
Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana še vedno vodijo predkazenski postopek v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Policija tožilstvo redno obvešča o ugotovitvah v zvezi s primerom, to pa na podlagi zbranih ugotovitev usmerja delo policije. Policijska uprava Ljubljana je v času preiskave primera v mesecu aprilu 2011 na tožilstvo podala vmesno poročilo, v katerem se ni opredeljevala, ali so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja ali ne. V poročilu so navedena le do takrat ugotovljena dejstva preiskave. Prav tako je v omenjem porocilu policija  pozvala tožilstvo za posredovanje nadaljnjih usmeritev v konkretni preiskavi, kar je tožilstvo tudi storilo. Policija nima  pristojnosti, da odloča o krivdi oz. nedolžnosti temveč je njena naloga, da v primeru uradno pregonljivih kaznivih dejanj zbere vsa obvestila in dokaze, ki jih posreduje na pristojno tožilstvo, ki na podlagi teh dejstev odloča o morebitnem kazenskem pregonu. Policija prav tako nima pristojnosti odločitve, da se določena preiskava ustavi. Državno tožilstvo pa lahko v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi od policije zahteva dodatno zbiranje obvestil ali preverjanje okoliščin. Navsezadnje je policija organ odkrivanja in državno tožilstvo organ pregona kaznivih dejanj.
Prav tako želimo poudariti, da kriminalisti preiskujejo primer profesionalno, zakonito in v skladu s taktiko in metodiko policijskega dela. S svojim delom bodo, tako kot v vseh primerih, nadaljevali, ne glede na položaj oseb, ki so vpletene v primer.
S spoštovanjem!
Vinko Stojnsek
Tiskovni predstavnik
Policijske uprave Ljubljana

Komentar generalne policijske uprave in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal še čakamo.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarino Kresal Igorja Jurija Pogačarja Kristijan Petrovič Blanka Žgajnar Saša Baričeviča Mira Senico Dragice Kotnik Drago Menegalija Tamara Gregorčič Odmev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera NPU. Za policijo Kresalova nedolžna, tožilstvo se s tem ne strinja