objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 5. junij 2011 ob 21:51

Pahor dopoldne: Danes je začetek nove ere. Pahor zvečer: Zmagovalca ni
Trojni poraz vladne koalicije na današnjem super referendumu. Premier prepričan, da odstop njegove vlade še ne pomeni predčasnih volitev. Janša: Ljudje glasovali tudi proti oblastniški aroganci
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik vlade Borut Pahor je po današnji zavrnitvi pokojninske reforme na referendumu napovedal, da bo vlada verjetno pripravila interventni zakon, ki bo ohranil konsolidacijo javnih financ. Na ta interventni zakon pa bo verjetno vezana tudi zaupnica vladi. Pahor je na današnji tiskovni konferenci dejal, da "je bilo takoj janso, ko so sindikati zahtevali razpis referenduma, da takšnega referenduma ni moč dobiti. Sedaj se je treba vprašati, kdo je zmagovalec in kdo poraženec referenduma." Po mnenju premiera Pahorja "zmagovalca ni."
Pahor je še povedal, da je "zmotno prepričanje, da je najboljša rešitev trenutne situacije sprememba oblasti." Če bi njegov odstop in odstop te vlade pomenil avtomatično predčasne volitve, bi to predlagal koalicijskim partnerjem, tako premier. "Toda odstop vlade še ne pomeni avtomatsko predčasnih volitvev," opozarja predsednik vlade Pahor.
Dodajmo še, da je Borut Pahor že dopoldne na volišču v Novi Gorici, kjer je oddal svoje tri glasove "za", dejal, da je danes začetek nove ere.
Lider opozicijske SDS Janez Janša pa je zaskrbljen, ker "problemi po današnjih glasovanjih ostajajo isti. Ljudje so glasovali proti slabim rešitvam, ker menijo, da obstajajo boljše, in imajo prav." Janša ugotavlja, da je danes "šlo tudi za glasovanje proti oblastniški aroganci," saj se vladajoči, zlasti ob spremembah pokojninskega zakona, niso bili sposobni niti malo dogovoriti s socialnimi partnerji in manjšino v državnem zboru.
Janez Janša je tudi spomnil, da je vladna koalicija tranzicijske levice v času zadnjega enega leta zapored izgubila že pet referendumov in še lokalne volitve, a je ostala na oblasti. Takšnega primera, tako Janša, ne pozna. Korak predsednika vlade Pahorja, ki je danes napovedal predlog interventnega zakona, po Janševem mnenju ni nikakršna rešitev, saj bi nas takšna poteza "potisnila v še večjo kašo, še več časa bi zapravili in v tem času bi se še bolj zadolžili." Po mnenju Janeza Janše so edina produktivna rešitev sestop vladne koalicije z oblasti in koraki, ki bi omogočili predčasne volitve. Ob tem je zagotovil, da bi tak predlog podprli vsi poslanci SDS, predčasne volitve pa bi lahko bile septembra.

Prve izjave politikov po referendumskem trojnem Ne:
Gregor Golobič, Zares:
"Predčasne volitve so prazna puhlica. Ljudje, ki o njih največ govorijo, najmanj verjamejo vanje. Večina ljudi se zaveda, da predčasne volitve ne bodo prinesle zaželenih sprememb."
Radovan Žerjav, Slovenska ljudska stranka
"Največji del problema je, da padajo reforme in ne vlada."
Karl Erjavec, DeSUS
"Desus ima jasen cilj za prihodnost, na naslednjih parlamentarnih volitvah mora premagati prvaka opozicije Janeza Janšo in njegovo SDS."
Zmago Jelinčič Plemeniti, Slovenska nacionalna stranka
"Vlada sprejema bedaste zakone, ki ljudem omejujejo vse pravice."
Ivan Svetlik, minister za delo
"Ne razmišljam o odstopu. Za to ne vidim razloga."
Dušan Semolič, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije
"Ne podcenjujte sindikatov."
Majda Širca, ministrica za kulturo
"O tem danes ne bi razmišljala, bolj pomembno je vprašanje: kaj potem? Arhivi nekdanje državne varnosti bodo sočasno odprti in zaprti."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Janez Janša Gregor Golobič Radovan Žerjav karl erjavec Zmago Jelinčič Plemeniti ivan svetlik dušan semolič Majda Širca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor dopoldne: Danes je začetek nove ere. Pahor zvečer: Zmagovalca ni