objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 23. maj 2011 ob 07:05

Kresalova finančno luknjo LDS prestavila šele na konec sobotnega kongresa
Vrnitev Petra Jamnikarja. Nekdanji generalni sekretar in bivši izvršni direktor LDS spet lobira na svojem terenu, tokrat za kandidata Blaža Kavčiča, proti predsednici Katarini Kresal
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Na kongresu LDS, ki bo prihodnjo soboto v ljubljanskem hotelu Union, bodo o finančnem poročilo razpravljali šele pod zadnjo točko dnevnega reda, torej za volitvami novega vodstva stranke. Tako je po naših informacijah odločila predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, saj je jasno, da njena stranka finančno poka po šivih, čeprav je Kresalova na kongresu leta 2007, ko je prevzela vodenje stranke, obljubljala ravno obratno.
Spomnimo, Katarino Kresal so takrat promovirali kot finančno rešiteljico stranke, (njen) odvetnik Miro Senica pa je skeptikom iz LDS ves čas razlagal, da denar ni problem. Bankir Draško Veselinovič, ki je kmalu po parlamentarnih volitvah postal predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, in Matjaž Gantar, prvi človek KD Group ter novi predsednik gospodarskega odbora LDS (čeprav Matjaž Gantar nikoli ni bil član stranke?!), pa naj bi obetala, da bodo obljube o finančni sanaciji liberalne demokracije, ki sta jih vehementno trosila Kresalova in Senica, tudi uresničene.
Po štirih letih predsednice Kresalove je finančna situacija LDS pravzaprav še slabša, čeprav natančnega stanja skoraj ni moč ugotoviti. Iz medijskih zapisov je mogoče sklepati, da je Katarina Kresal stranko prevzela z 800 tisoč evrov veliko finančno luknjo, danes pa naj bi ta luknja narasla na 1 milijon in 300 tisoč evrov. Tudi transakcijske račune ima LDS včasih popolnoma blokirane.
Mimogrede, to je tudi neverjetno bizarno. Blokade transakcijskih računov politične stranke LDS namreč kažejo, kako "pametno" z denarjem gospodarijo tisti, ki iz vladnih in parlamentarnih pisarn žugajo obubožanemu slovenskem gospodarstvu.
Ministrica Kresalova pa ve, da utegne biti razprava o finančnem stanju stranke hudo zoprna zanjo, zato je vse to skupaj lepo prestavila na konec kongresa. Poročilo nadzornega odbora stranke je mirno uvrstila kot zadnjo točko dnevnega reda, po volitvah novega vodstva.
Hm, kdo pa se bo na kongresu po volitvah še ukvarjal s financami stranke? Še najmanj prisotni novinarji.
Poleg tega finančnega poročila ni videl še nihče, niti svet stranke, ne drugi, ki so za to poklicani, pravijo naši viri iz LDS. Tudi sprememb statuta ne, ki naj bi jih sprejemal kongres, ugotavljajo nekateri jezni kandidati sobotnega kongresa liberalne demokracije.
Pri vsem tem je paradoksalno, da privrženci Katarine Kresal za njeno ponovno izvolitev še vedno lobirajo s trditvami, da "samo ona" omogoča finančno konsolidacijo stranke. Zoper kandidaturo Blaža Kavčiča, predsednika državnega sveta, pa nastopajo s tezo, da Kavčič ni sposoben sanirati poraznega finančnega stanja. Ampak dejstva govorijo drugače, LDS se pod vodstvom Kresalove koplje v dolgovih, pa naj tržaški Il Piccolo še tako hvali notranjo ministrico v visokih petah.
Kot je videti iz prvih predvolilnih nastopov Blaža Kavčiča, se je na Kavčičevo stran že postavil medijsko znan tržaški zgodovinar Jože Pirjevec, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah rahlo presenetljivo kandidiral za poslanca na listi LDS. Še pomembnejši za Kavčiča pa utegne biti ponovni strankarski angažma Petra Jamnikarja, nekdanjega generalnega sekretarja in bivšega izvršnega direktorja LDS, zdaj svetovalca v kabinetu ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija.
Spomnimo, Peter Jamnikar se je pokojnemu predsedniku LDS, vlade in države Janezu Drnovšku, predvsem pa tedanjemu vodilnemu eldeesovcu Gregorju Golobiču "zgodil" januarja 2002, ko je na portoroškem kongresu na tajnih volitvah v bitki za generalnega sekretarja LDS močno premagal Golobičevega varovanca Bogdana Biščaka, danes sekretarja stranke Zares. Peter Jamnikar, ki je vedno odlično obvladoval tako imenovani "teren" LDS, je veliko pripomogel tudi k izvolitvi Jelka Kacina za predsednika LDS. Še pred tem je Jamnikarja z mesta generalnega sekretarja stranke zamenjal nekdanji predsednik LDS (in vlade) Tone Rop, ki je za sekretarja postavil Romana Jakiča (s predhodno spremembo statuta stranke, po kateri generalnega sekretarja ne volijo več delegati na kongresu, ampak je to stvar predsednika oziroma predsednice stranke), Jamnikarju pa dal službo izvršnega direktorja LDS, torej tisti službo, ki si jo je za Biščaka izmislil Gregor Golobič po Biščakovem volilnem porazu proti Jamnikarju. V boju med Kresalovo in županom Zagorja Matjažem Švaganom za vodenje LDS na kongresu leta 2007 se je Jamnikar postavil na stran slednjega, zato je moral po zmagi Kresalove počasi zapustiti službo v vodstvu stranke. No, Matjaž Švagan pa je odšel celo iz LDS.
Peter Jamnikar se je tokrat postavil na stran Blaža Kavčiča in zanj aktivno lobira med lokalnimi odbori ter delegati kongresa. Jamnikar naj bi pripravljal tudi izvolitev Jožefa Školča na mesto podpredsednika LDS na samem kongresu, kjer Školč, potem ko na zadnji seji sveta LDS ni dobil dovolj glasov za potrditev kandidature (zmanjkala sta mu dva glasova), potrebuje soglasje ene tretjine delegatov na kongresu. Eden od vidnih članov ljubljanske LDS nam je pred nekaj dnevi poznavalsko dejal, da bo ponovna izvolitev Katarine Kresal za predsednico LDS "precej težja, kot si to nekateri predstavljajo," in to prav zaradi comebacka Petra Jamnikarja.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal miro senica Draško Veselinovič Matjaž Gantar Blaža Kavčiča jože pirjevec Petra Jamnikarja Mitje Gasparija Janezu Drnovšku Gregorju Golobiču Bogdana Biščaka Jelka Kacina Tone Rop Romana Jakiča Matjažem Švaganom Jožefa Školča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova finančno luknjo LDS prestavila šele na konec sobotnega kongresa