objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 29. marec 2011 ob 07:15

Koga bo tožil Miro Senica? Novinarjev ne more, tarče so tožilci in priče!
Perverznost odzivov ob novem izbruhu afere Baričevič: direktor policije Janko Goršek se je zavil v molk, ministrica Katarina Kresal pa je glasna, čeprav je članki in tožilski dokumenti sploh ne omenjajo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjem ponovnem izbruhu afere Baričevič me ni presenetila vehemenca odzivov nekaterih "glavnih akterjev" afere, me je pa presenetila perverznost vsebine teh odzivov.
Ljubljanskega odvetnika Mira Senico, ki je eno uro po objavi našega članka z naslovom "Afera Baričevič, tožilski dokumenti: dve priči videli bežati Mira Senico" ogorčeno napovedal civilno-pravne in kazenske postopke, lahko razumem po človeški plati, toda njegove napovedi zvenijo preveč zlovešče.
Zakaj? Miro Senica novinarjev in medijev v tem primeru, hvala bogu, ne more tožiti. Prvič, poročali so praktično vsi slovenski mediji, vsi naj bi torej, kot trdi Senica, "širili lažnive, podle, nizkotne in škodoželjne konstrukte (no, besedica škodoželjni v tem primeru zanesljivo ni na mestu, pravzaprav zveni malo čudno)," zato bi moral odvetnik Senica tožbe vložiti zoper vse slovenske medije. In drugič, bilo bi res bizarno, če bi se novinarji ali mediji znašli na zatožni klopi zgolj zato, ker dobesedno povzemajo uradne dokumente državnih organov, v tem primeru vrhovnega državnega tožilstva. Prav tako ne more biti dvoma, da je afera Baričevič v javnem interesu, poročanje medijev v tej zadevi pa iskanje resnice. Ni ga (evropskega) sodišča, ki bi za takšno početje obsodilo novinarje, in Slovenija je zaenkrat še vedno del civilizirane Evropske unije.
Neokusno zlovešče pa so napovedi Mira Senica, da bo preganjal vse, tudi "uradne osebe na tožilstvu in tako imenovane priče." Predvsem zato, ker je odvetnik Senica intimni partner predsednice LDS ter ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ki obvladuje represivni aparat - slovensko policijo in menda tudi en del tožilstva.
Če kdaj v tem mandatu, bi včeraj moral pred kamere stopiti "lepi in všečni" direktor generalne policijske uprave Janko Goršek. Državno tožilstvo in forenziki, ki so na kraju dogodka tragične smrti zdravnika Saša Baričeviča na Oražnovi ulici 11 ugotovili in zavarovali krvne madeže neznane tretje osebe, namreč trdijo in dokazujejo, da nam policija, vsaj kar zadeva afero Baričevič, že leto dni debelo laže. Če se Janko Goršek in policija zdaj lovita na izraze in termine, kot so "kraj dogodka," pri čemer naj bi Gorškova policija kot kraj dogodka imela v mislih samo Baričevičevo garažo, ne pa tudi prvega nadstropja iste vile, je to še večja sramota. Pa naj gre za politikantsko prekrivanje dokazov, morebitno vpletenost "člana slovenske elite" v dramo ne povsem pojasnjene Baričevičeve smrti ali "samo" nestrokovno delo policije.
Kakorkoli, oboje je enako nevarno. Po vsem tem resno mislim, da je dozorel čas, ko mora Janko Goršek nepreklicno odstopiti.
Ministrica Katarina Kresal se je včeraj oglasila, čeprav v našem članku ni bila omenjena niti z besedico (kaj šele, da bi nad njo nekdo zganjal "perverzno inkvizicijo," kot je potožila medijem), prav tako ni omenjena v 7 strani dolgem predlogu za pregled telefonskih klicev dveh oseb, ki ga je na ljubljansko okrožno sodišče prejšnjo sredo posredovala višja državna tožilka Dragice Kotnik. To daje vtis, da se Kresalova nečesa blazno boji. Ne samo, da se je Kresalova sploh oglasila, najnovejša odkritja znotraj afere Baričevič je takoj speljala na politično sceno. Spletnemu portalu Požareport je očitala, da sodi med nekakšne "izbrane medije," ki naj bi dobivali zaupna gradiva državnega tožilstva. Ta očitek se Kresalovi ni zgodil prvič, podobno je bilo ob naši nedavni objavi davčnih mahinacij para Senica-Kresal in podjetij missing traderjev pri uvozu njunih petih luksuznih avtomobilov in domnevni davčni utaji.
Spomnimo, šlo je za uradno prijavo suma davčne utaje, ki jo je davčna uprava posredovala na pristojno državno tožilstvo.
Kresalovi pa se ne zdi čisto nič perverzno, ko dokumenti istega državnega tožilstva, če obravnavajo njenega političnega nasprotnika Janeza Janšo, liderja opozicijske SDS, pricurljajo na naslovnice nekih drugih izbranih medijev, denimo tednika Mladine in ali časnika Delo.
Kakšna dvoličnost, kakšna dvojna merila, to je pa res perverzna inkvizicija.
Toda problem ni v napadih na medije (Požareport itak bere najmanj dvajsetkrat več ljudi, kot voli Katarino Kresal), gre za njena frapantna stališča. Včerajšnja zahteva ministrice Kresal, da bi morali vse dokumente v zadevi Baričevič javno objaviti, namreč pomeni tudi javno razkritje prič, ki jih tožilstvo ščiti v predkazenskem postopku. Tem pričam pa javno, v "johngottijevskem" slogu že grozi, kot smo včeraj videli, slišali in brali, odvetnik Miro Senica. Ker dvomimo, da nekdanja "odlična odvetnica," kot se sama rada pohvali Katarina Kresal, ne pozna bistva predkazenskega postopka, lahko upravičeno sklepamo, da je njena zahteva po javni razgrnitvi vseh dokumentov afere Baričevič motivirana predvsem zasebno in politično.
No, kar zadeve mene in verjetno tudi preostale novinarje, je to vsekakor dobrodošlo, saj gre nedvomno za izjemno zanimivo branje.
Kako politično primitivno si Katarina Kresal z okolico vred predstavlja pravno državo, dokazujejo tudi SMS-sporočila njenega posebnega svetovalca Matije Sevška, ki so jih objavili novinarji oddaje Svet na Kanalu A.
Matija Sevšek približno tako piše novinarju Mirko Mayerju, "češ, ne bodi naiven, ne nasedaj na te finte, saj vendar veš, da gre za dokumente tožilstva, ki ga vodi Barbara Brezigar (generalna državna tožilka; op.p.)."
Svetovalca Matijo Sevška zelo dobro poznam. Žal mi ni jasno, kakšno "thalerjevsko" igro z novinarji se tokrat igra, vem pa, da bi tovrstni esemesi svetovalca notranje ministrice v kakšni bolj urejeni državi, denimo Veliki Britaniji, Nemčiji ali Avstriji, zaradi objektivne odgovornosti odnesli tudi ministrico, kaj šele njenega svetovalca.
Skrajno zlovešče so tudi suverene izjave Katarine Kresal, ko je novinarju Mirku Mayerju v živo razlagala, kako ona ve, da v dokumentih policije in ljubljanskega okrožnega tožilstva ni zanjo nič obremenilnega. Kako pa to ona ve, saj teh dokumentov ne bi smela videti, če že ves čas javno razlaga, da so pristojni organi pri svojem delu neodvisni in samostojni, da ona na njihovo delo ne more vplivati, in da ona v njihovo delo nima nobenega vpogleda …?!
Celotna slovenska policija in ljubljansko okrožno državno tožilstvo pa veljata za sistema, ki sta pod močnim političnim vplivom stranke LDS, Katarine Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja.
Po naših informacijah naj bi vrhovno državno tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče ponovno vložilo predlog za izdajo odredbe za pregled želenih telefonskih klicev (tožilka Blanka Žgajnar, vodja posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, je za Svet na Kanalu A pojasnila, da je to v rokah tožilke, ki dela na zadevi), ki pa naj bi ga zdaj, po vnovičnem izbruhu afere Baričevič, sodišče menda težko spet zavrnilo …
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Senico Katarine Kresal Janko Goršek Saša Baričeviča Dragice Kotnik Janeza Janšo Matije Sevška Mirko Mayerju Aleša Zalarja Blanka Žgajnar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Koga bo tožil Miro Senica? Novinarjev ne more, tarče so tožilci in priče!