objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 10. marec 2011 ob 07:34

Ministrica Širca finančno stimulira žalitve na račun novinarke Petre Sovdat
Pravo ozadje najnovejših neokusnih izpadov tednika Mladina se skriva v preurejanju slovenskega medijska prostora
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Kaj se vse se počne z denarjem davkoplačevalcev, namenjenem sofinanciranju različnih medijskih vsebin, je moč zelo dobro videti na primeru tednika Mladina, pod vodstvom odgovornega urednika Grege Repovža, sicer tudi predsednika Društva novinarjev Slovenije. Mladina, ki je z rubriko mladinaMIT pravkar padla v afero objave fotografij družine poslanca SDS Branka Grimsa, ki so jo primerjali z družino nacističnega voditelja Josepha Goebbelsa, se je pred dvema tednoma neokusno norčevala tudi iz telesnih značilnosti novinarke časnika Finance Petre Sovdat v kobajagi satirični rubriki Rolanje po sceni, znotraj večje rubrike Manipulator (glej faksimile).
Ampak pozor, ministrica za kulturo Majda Širca je tedniku Mladina - na podlagi lanskega medijskega razpisa - za pripravo rubrike Manipulator nakazala 31.423 evrov davkoplačevalskega denarja?!
Na našem portalu smo že poročali, da so posamezni novinarji nekaterih medijev zaradi norčevanja iz kolegice Sovdatove nameravali Repovža prijaviti Novinarskemu častnemu razsodišču.
Toda zgodba ima še drugo, čisto zaresno medijsko-politično konotacijo. Lastniki tednika Mladina, finančna družba zamejskih Slovencev iz Gorice KB1909, se je, vsaj še lani poleti, potegovala za nakup časopisne hiše Delo. Toda po objavljenem javnem razpisu ponudbe niso oddali, slišati je, da nimajo dovolj denarja. Je pa neobvezujočo ponudbo oddalo švedsko založniško podjetje Bonnier Bussines Press, gre za lastnike ljubljanskega časnika Finance. Za krog novinarjev in mnenjskih voditeljev, izrazito naklonjenih LDS in Zares ter zbranih tudi okoli Mladine, pa je "politično nesprejemljivo," da bi Delo padlo v roke medijskim lastnikom, ki jim gre bolj za posel, manj pa za politiko, in ki furajo raziskovalno novinarstvo ne glede na politično opcijo. Po naših informacijah bodo novinarji Dela "naredili vse," da se časopisna hiša Delo ne bo prodala Bonnierju (v tem primeru bi predsednik uprave Dela namreč skoraj zanesljivo postal sedanji direktor in odgovorni urednik Financ Peter Frankl), kaj šele skupnemu podjetju Ringier-Axel Springer, ki sta ga maja lani ustanovila švicarski založnik Ringier in nemško založniško podjetje Axel Springer, znano po največjem evropskem tabloidu Bild. Družbo Ringier-Axel Springer, ki že obvladuje kopico tabloidov v državah bivše vzhodne Evrope, namreč zanimajo predvsem Slovenske novice, Delo pa nameravajo "zreducirati" na časnik, ki naj bi imel približno 30 tisoč prodanih izvodov in temu primerno zmanjšano novinarsko ekipo. Toliko zaenkrat, saj bomo o nameravani prodaji Dela in mariborskega časnika Večer podrobneje poročali v prihodnjih dneh.
In to je pravo ozadje Mladininega norčevanja iz Petre Sovdat. 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Grege Repovža Branka Grimsa Josepha Goebbelsa Petre Sovdat Majda Širca Peter Frankl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ministrica Širca finančno stimulira žalitve na račun novinarke Petre Sovdat