objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 4. marec 2011 ob 08:10

Nakupi avtov, davčne utaje?! Durs je Senico in Kresalovo prijavil tožilstvu
Objavljamo dokumentacijo: davčna uprava ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS ter odvetnika Mira Senico sumi davčne utaje in ponarejanja listih pri uvozu in nakupih luksuznih avtomobilov
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Davčna uprava je 6. oktobra lani na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslala dokumentacijo, ki po mnenju Dursa kaže "na sum znakov kaznivega dejanja davčne utaje" ministrice za notranje zadeve ter predsednice LDS Katarine Kresal in odvetnika Mira Senice. Dopis in priloge Dursa je podpisala namestnica generalne direktorice Dursa Ada Klemenak, Durs pa na podlagi odstopljenih dokumentov tožilstvu predlaga, naj ustrezno ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi. Iz dokumentacije je razvidno, da so jo na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu prejeli 12. oktobra.
Dokumentacijo Dursa objavljamo v celoti (glej faksimile v Galeriji slik).
Davčna uprava je ukrepala na podlagi anonimne prijave uslužbenke enega od vpletenih podjetij, Senica in Kresalova pa naj bi bila pri nakupih petih luksuznih avtomobilov vpletena v davčno utajo in ponarejanja listin. Za podjetja, ki so uvažala in prodajala avtomobile, so davčni inšpektorji in tožilstvo že ugotovili, da gre za tako imenovane "missing traderje," zoper sedem oseb pa so podane kazenske ovadbe. Tako so bili februarja 2009 kazensko ovadeni medijsko razvpit podjetnik Aleš Čepin, znan kot nekdanji mož starlete Urške Hočevar Čepin, eden od najbogatejših Slovencev po izboru revije Manager Loris Požar, in javnosti neznani Primož Bradeško, Andrej Jeršič, Damjan Metelko, Gregor Vidic, Džabiri Hebilj in Miha Kušar.
Iz davčne dokumentacije je razvidno, da Durs "zaenkrat še ne razpolaga z dokazi, da sta bila oba končna potrošnika avtomobilov," Katarina Kresal in Miro Senica, "resnično aktivno vključena v pridobivanje njunih osebnih vozil iz Evropske unije v Slovenijo," zato so zadevo odstopili državnemu tožilstvu.
Katarina Kresal in Miro Senica sta v dveh letih, od 2005 do 2007 (pozneje je Kresalova odšla v politiko), sumljivo kupila pet luksuznih avtomobilov. Gre za znamke Aston Martin DB9, Audi A8, Mercedes Benz S 500L, Porsche Cayenne in še en Audi A8. Večina teh avtomobilov je danes parkiranih na vrtu vile Barjanke (Barjanska ulica 3), kjer je odvetniška pisarna Mira Senice. Kupovala sta direktno ali prek posredniških firm in slamnatih kupcev-posameznikov od podjetij Project d.o.o., Europrojekt d.o.o. in Sap Komerc d.o.o., prvih odkritih missing traderjev v Sloveniji. Pri nakupu Aston Martina je bil posrednik celo AMZS, kjer nadzorni svet družbe vodi podjetnik Igor Jurij Pogačar, znan iz afere Nacionalnega preiskovalnega urada in prijatelj para Senica-Kresal. Pri natančnem pregledu priložene davčne dokumentacije lahko vidite, kako sporno je potekala prodaja navedenih avtomobilov. Miro Senica denimo je za nakup mercedesa pooblastil nekega Boštjana Bašlja iz Ljubljane, ki se je po ugotovitvah Dursa že prej pojavljal kot direktor podjetij, povezanih z davčnimi utajami in izdajanjem fiktivnih faktur. In drugi primer: ko je Kresalova kupovala audi A8, je od podjetja Paleste Plus d.o.o. vzela račun, ki ni imel niti zaporedne številke niti datuma izdaje niti podpisa kupca, tedanje odvetnice Katarine Kresal. Za urejanje registracije tega vozila je Kresalova pooblastila Marjana Vajdo, zaposlenega v odvetniški pisarni Mira Senice.
Okrožna državna tožilka svetnica in vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamara Gregorčič nam je sporočila, da je "zadeva v predkazenskem postopku, zato nam več informacij ne morejo posredovati." Ministrica Katarina Kresal pa pravi, da so "vse njene davčne obveznosti poravnane, zato kategorično zanika kakršnokoli utajo davkov ter ponarejanje listin. Posebej poudarjam," sporoča Kresalova, "da je Davčna uprava v odstopu anonimne prijave tožilstvu, v kateri je navedena tudi vrsta drugih oseb, izrecno zapisala, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo, kot navaja anonimna prijaviteljica.
Ugotavljam, da za nekatere očitno velja pravilo, da je dan brez afere s Katarino Kresal izgubljen dan. Zanimivo in zgovorno ob tem pa tudi je, da se je tovrstni bombastični zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov, in to ravno na portalu, ki se mu ti dve zgodbi ne zdita vredni pozornosti. Kljub temu, da sem politik in s tem javna osebnost, pa imam tudi sama minimalne pravice do varovanja svoje integritete in pravico, da se me sodi po dejanjih, ki sem jih storila, ne pa po dejanjih, ki jih nisem, pa bi se nekaterih želeli, da sem jih. Dokumenti, ki so nastali na podlagi anonimne prijave, so bili spravljeni v javnost izključno z namenom, da me oblatijo in mi povzročijo resno politično škodo ter ne dokazujejo, da sem ravnala nezakonito.
"
Odvetnik Miro Senica je v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo zapisal, da so v "Durs zapisali, da ne razpolagajo z dokazi, da bi bil on oziroma njegova življenjska partnerica kakorkoli aktivno vključena v uvoz vozil iz Evropske unije v Slovenijo." Ob tem je tovrstno povezanost tudi zanikal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Mira Senice Ada Klemenak Aleš Čepin Urške Hočevar Čepin Loris Požar Primož Bradeško Andrej Jeršič Damjan Metelko Gregor Vidic Džabiri Hebilj Miha Kušar Igor Jurij Pogačar Boštjana Bašlja Marjana Vajdo Tamara Gregorčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nakupi avtov, davčne utaje?! Durs je Senico in Kresalovo prijavil tožilstvu